Pagina's

zaterdag 25 september 2010

Zwaan doodt man


Onlangs verschenen er kort na elkaar twee opmerkelijke stukjes in de krant en in beide gevallen was een Knobbelzwaan (Cygnus olor) de hoofdpersoon.  

Agressief dier

Een man uit Letland is om het leven gekomen nadat hij werd aangevallen door een zwaan toen hij zijn zwangere vrouw te hulp schoot. Het agressieve dier viel de echtgenote van het slachtoffer aan terwijl die in een rivier aan het zwemmen was. De man probeerde haar te redden, waarop de zwaan de man aanviel. Verschillende omstanders snelden te hulp en sleepten het slachtoffer naar de kant, maar hulp mocht niet meer baten. De Let overleefde de aanval niet. Zijn vrouw bleef ongedeerd (Bron:Telegraaf)

Seriemoordenaar

Seriemoordenaars bestaan ook in het dierenrijk. In Wales heeft een zwaan de voorbije maanden vijftien andere vogels gedood. Het dier moet bloedtests ondergaan om de oorzaak van zijn agressie te bepalen. De zwaan kreeg alvast de toepasselijke naam 'Hannibal'.

Hannibal 

is de bekendste seriemoordenaar van het witte doek. Op een rustige vijver in Wales leeft echter de zwaanversie van Hannibal. Een zwaan heeft er al vijftien andere vogels gedood. Het dier valt de slachtoffers aan door hevig met zijn bek, vleugels en poten te slaan. De zwaan zou volgens getuigen zelfs al de kop van rivalen onder water gehouden hebben tot ze verdronken.

Trots

Hannibal wordt nu getest omdat zijn gedrag heel abnormaal is. "Ik heb nog nooit zo'n agressieve vogel gezien", zegt Maria Evans, dierenverzorger van de vijver van Pembroke Castle. "Het is een vreselijke zwaan en de mensen hebben hem niet graag. Ik kan al niet meer tellen hoe vaak ik dode en gewonde zwanen ben gaan oprapen." Volgens verzorgers zou Hannibal bovendien na een moord trots met zijn vleugels paraderen.


Vervuiling

Voorlopig moeten Hannibal en zijn familie de vijver verlaten. Mogelijk is het water vervuild en veroorzaken bepaalde stoffen het vreemde gedrag van de zwaan. "Na de onderzoeken wordt bepaald wat er met Hannibal moet gebeuren", zegt Evans. "Maar ik weet zeker dat men het niet spijtig zal vinden als hij moet vertrekken." (Bron:HLN)
 
Nb. De zwaan op de foto’s is niet dezelfde zwaan als uit de berichtjes hierboven. Was deze Knobbelzwaan eerst nog aan het sissen en blazen later werd hij er zelf verlegen van. Jammer genoeg zie je aan de Costa-Blanca geen wilde Knobbelzwanen, ze komen niet verder dan de noordelijke Pyreneeën en steken deze niet over.




Weer een dodelijk slachtoffer

17-4-12 - bron: The Huffington Post/HLN
Een woeste zwaan heeft een 37-jarige Amerikaan om het leven gebracht. De man sloeg overboord nadat de zwaan hem aanviel in een boot. De hulpdiensten konden Anthony Hensley uit Chicago, een dierenliefhebber die gewend was om met zwanen om te gaan, nog uit het water slepen na de aanval. In het ziekenhuis werd zijn dood bevestigd. Familie en vrienden reageerden verbijsterd. 'We zijn sprakeloos. Hoe is het mogelijk dat de zwaan aan het langste eind trok? Wilde hij het dier geen pijn doen, was hij niet agressief genoeg? We begrijpen het niet.' Hensley laat twee kinderen en een vrouw achter.


vrijdag 24 september 2010

Plaza de la Obra

Ik kwam onlangs in een dorp in Aragón - met een groot plein - waarvan één zijde geheel door een enorme ruïne in beslag werd genomen.
In de plaatselijke bar hoorde ik dat het bouwwerk er al vele, vele jaren staat en dat eigenlijk niemand nog weet aan wie het toebehoorde. Het verhaal gaat dat een adellijke familie uit Madrid, die van oorsprong uit deze streek kwam, een paleisje wilden bouwen. Door een sterfgeval is de bouw stil gevallen en nooit meer hervat. Dat het al heel lang geleden moet zijn blijkt wel uit het feit dat niemand meer precies weet wie de opdracht gaf voor de bouw en wanneer het werk stil is gevallen. Het plein heet “Plaza de la Obra” (Plein van het werk), maar het werk is stilgevallen en een ruïne is overgebleven. Plaza de la Ruina zou dus een meer logische naam voor het plein zijn.


Camino Real

Toen ik, toch niet helemaal tevreden met het antwoord, wat ging googlen bleek dat er op dit onooglijke plein een herberg heeft gestaan waar de katholieke koningen en andere vorsten zoals, Filips II, Filips V en Karel II die op doorreis waren op de Camino Real, hebben overnacht. Over het paleisje in aanbouw kon ik niets vinden, dat verhaal is gehuld in de nevelen van het verleden.

woensdag 22 september 2010

Grutto’s blijven in Zuid-Europa hangen

Grutto’s (Limosa limosa), 
blijven tijdens de trek veel vaker dan gedacht in Zuid-Europa hangen. Dat is één van de conclusies van de Rijksuniversiteit Groningen, na een jaar onderzoek met gezenderde grutto’s.

Boven; Grutto in zomerkleed.

Balans
Aan het eind van het afgelopen broedseizoen werd de balans opgemaakt van een jaar onderzoek met vijftien grutto’s – veertien vrouwtjes en één mannetje – die in mei 2009 een zender in de buik kregen. Het onderzoek leverde ook een teleurstelling op, waarschijnlijk heeft geen van de gezenderde vogels met zekerheid succesvol gebroed. Van slechts één van de vogels werd een nest gevonden met twee misvormde eieren. Voordat die konden uitkomen werden ze gepredeerd.

Rechts; Broedende Grutto.



Beneden; Een Grutto, hier samen met een Grauwe gans, is kleiner dan de meeste mensen denken.






 
 
 
 
 
Rechts; Foeragerende Grutto’s in winterkleed, Rio Odiel, Huelva, España
 



Terugweg
Ook op de terugweg blijkt Europa een belangrijke rol te spelen in de trek. Met name de rijstvelden rond Lissabon en in de Spaanse Extremadura zijn van groot belang. Eén vogel bleef op de weg terug naar Friesland voor langere tijd in de Camargue, in Zuid-Frankrijk.












Links en beneden: De rijstvelden bij Lissabon in Portugal en Huelva in Zuid-Spanje.

Boven; Foeragerende Grutto in zomerkleed, Plan Tureluur, Schouwen-Duiveland, Nederland


Al met al 
kan ik die Grutto’s goed begrijpen, tenslotte ben ik zelf ook in Zuid-Europa blijven hangen.

zondag 19 september 2010

Natuurmonumenten

Sommige dorpen of steden hebben een monument of een kunstwerk in een straat of op een pleintje. Maar dit piepkleine dorpje, gelegen in de dunbevolkte "Alto Tajo" een streek in de Spaanse provincie Guadalajara, heeft wel hele mooie 
- eigenhandig door moeder natuur gemaakte -monumenten.

Hoewel niet geheel zonder gevaar want van deze, door erosie ontstane monumenten, valt regelmatig een brok natuursteen. 




dinsdag 14 september 2010

Vale gier valt in Slaap



Je moet 
uiterst behoedzaam te werk gaan om Vale gieren (Gyps fulvus) in het wild te kunnen fotograferen. Blijkbaar is me dat gelukt want één van de gieren duurde het allemaal veel te lang en ging er lekker bij liggen slapen. 


Ik moet 
er wel bijvertellen dat ik er een paar uur gecamoufleerd heb gezeten en ze me op een gegeven moment niet meer opmerkten. Hoewel die ene gier wel steeds in mijn richting blijft kijken, die hoorde waarschijnlijk het geluid van de camera-sluiter.

maandag 13 september 2010

Heb ik weer

Je staat 
met je busje op die eindeloze vlakte van de "Campo de Daroca" in Aragón en omdat er vrijwel geen mens woont, ben je er vrijwel zeker van dat niemand je bij het fotograferen zal kunnen storen.

Tot er uit het niets 
een ezeltje komt aangesloft waarvan zijn baas in geen velden of wegen is te bekennen.


Het diertje 
blijkt verre van inkennig en lopen er normaal altijd mensen door het beeld als je aan het fotograferen bent, nu dus een overigens buitengewoon sympathiek ezeltje.


Zoals alle dieren 
gaat de grootste interesse uit naar het voedsel wat ik in mijn keukentje heb, dat bleek nog een stokbrood en een stuk meloen te zijn en daar had de ezel wel (ezels)oren naar.


Nadat het stokbrood 
was opgegeten en de dichtstbijzijnde bakker op 45 kilometer afstand in Molina de Aragón bleek te zitten, was ik heel blij met de extra pakjes toast die ik had meegenomen. Het ezelinnetje, want dat was het, had daar geen boodschap aan. Die begon te grazen in een perceel met zonnebloemen, en ze vroeg niet eens of ik ook wat wilde.

zaterdag 11 september 2010

De herfst komt eraan

Je kunt het je nauwelijks voorstellen met temperaturen van ca. 30º C. overdag. Toch zag ik van de week, in het binnenland van Spanje, dat de ooievaars en eenden zich al beginnen te groeperen. Aan het eind van deze maand is de vogeltrek in volle gang en komen ook de eerste Kraanvogels weer naar het Iberisch schiereiland op weg naar hun overwinteringgebied in Extremadura. Tienduizenden vogels steken dan de Pyreneeën over om via de straat van Gibraltar naar Afrika te trekken of om in Spanje en Portugal te blijven overwinteren. Ik wens ze een goede reis en hopelijk houden die idioten onderweg - met van die veertjes op hun hoed - hun geweer eens in het foedraal, de vogels zijn er tenslotte niet alleen voor de jagers.