Pagina's

vrijdag 19 februari 2010

Vale Gier

O,o !!! Wat vond ik ze lelijk toen ik ze voor de eerste keer zag.
Maar dat is veranderd, echt mooi vind ik ze nog steeds niet. Maar lelijk kan ik ze ook niet meer noemen. Wat me erg aanspreekt van gieren is dat het niet van die vroege vogels zijn, m.a.w. je hoeft niet voor dag en dauw op te staan om ze te zien. Nee, je kunt eerst koffie drinken en een krantje lezen en dan nog kom je niet te laat. Nadeel is dat de zon dan al behoorlijk fel is en ze in die felle lucht moeilijk te fotograferen zijn.
Pas rond een uur of 10 (afhankelijk van het seizoen), als de zon goed doorkomt en er enige thermiek in de lucht ontstaat, kiezen ze het luchtruim. Voor die tijd zitten ze op de rotsen, zich in de eerste zonnestralen, te verwarmen. Zo nu en dan slaan ze hun machtige vleugels uit om te kijken of er al warme luchtstromingen zijn waarmee ze, zonder al te veel energie te verbruiken, kunnen opstijgen. Met de enorme vleugels legt de gier grote afstanden af, en hoewel de vogels meestal zweven en ze langzaam lijken te vliegen kunnen ze een snelheid bereiken van meer dan 70 kilometer per uur, en honderden kilometers per dag afleggen.
Een volwassen gier is circa 1 meter lang, gemeten van kop tot staart. De vleugelspanwijdte is circa 2,30 tot 2,80 meter, het is hiermee een van de grootste vogels ter wereld. Het gewicht van een volwassen exemplaar bedraagt ongeveer 7 tot meer dan 11 kilo.
De Vale gier (Gyps fulvus) is zandkleurig tot donkerbruin van kleur, de kop en de hals zijn vaalwit, evenals de kraag tussen hals en lichaam. De slagpennen en de staartveren zijn donkerder tot zwart. Jonge exemplaren hebben een bruine kraag en zijn donkerder van kleur. De vleugels zijn lang en breed, de vleugelpennen doen in vlucht enigszins denken aan vingers. De poten zijn relatief kort.
De Vale gier komt voor in Zuidoost-Azië, delen van noordelijk Afrika, het Arabisch Schiereiland en zuidelijk Europa. In Europa komt de soort vrij algemeen voor in Spanje, onder andere in de Pyreneeën, Monfragüe en Cabañeros. In Portugal en Frankrijk zijn eveneens enkele populaties, maar beduidend kleiner dan die van Spanje. In de provincie Alicante kun je hem vinden in de Sierra de Mariola. Zijn habitat bestaat uit bergachtige gebieden in kale, dorre streken zonder veel bomen, de gier rust en broedt langs steile rotsen.
De Vale gier behoort tot de roofvogels maar is een aaseter die al vliegend zoekt naar karkassen van dieren als schapen. Deze worden opgespoord met het uitstekende gezichtsvermogen. Met name de zachtere delen worden gegeten, zoals de spieren en de ingewanden. Met zijn dunbevederde lange nek kan de gier zijn kop relatief ver in een kadaver steken zonder dat veren beschadigen of vuil worden. Vale gieren foerageren in groepen, waarbij de dieren elkaar goed in de gaten houden. Als één gier voedsel vindt, vliegt de rest mee naar beneden. Op zijn zoektocht naar voedsel vliegt de Vale Gier gemiddeld 8 uur per dag.
Tijdens de maaltijd worden door de dominantste gier luid sissende geluiden gemaakt, de andere gieren reageren hierop met grommende geluiden. De gier kan zelf overigens geen kadavers openscheuren, en moet bij een 'vers' kadaver wachten op andere dieren, zoals de Monniksgier, die het karkas aanvreten. Zoals wel meer aaseters valt de Vale gier zo af en toe ook levende schapen aan, dit betreft meestal sterk verzwakte of heel jonge exemplaren. Ook de placenta's van pasgeboren dieren en door jagers afgeschoten wild worden door de gieren als ze de kans krijgen direct belaagd.
Doordat in zuidelijk Europa sinds januari 2007 veehouders ingevolge EU-richtlijnen geen karkassen meer mogen laten liggen op hun landerijen (in verband met de gekke-koeienziekte) heeft de gier meer moeite om voedsel te vinden zodat vaker levende dieren worden aangevallen, echter nooit gezonde exemplaren. Een ander gevolg hiervan is dat de vogel verder trekt op zoek naar voedsel, waardoor de soort ook in noordelijker streken is gesignaleerd, dit is de reden dat de vogel tot in Nederland en België voorkomt als dwaalgast.
De Vale gier legt in de regel maar één ei per jaar, het ei wordt door beide ouders uitgebroed en het jong blijft tot een half jaar in het nest. Een broedpaar is monogaam en blijft het hele leven bij elkaar.
De Vale gier gebruikt voor het maken van zijn nest o.a. pijnboom-takken.

De Vale gier is een sociale soort; de vogel broedt in kolonies en zoekt voedsel in groepen. De nesten liggen minstens twee meter van elkaar en worden door de ouders fel verdedigd. Het duurt 7 of 8 jaar voordat de jongen volwassen zijn en zelf paren.
In gevangenschap kan de Vale gier een leeftijd bereiken tot 40 jaar.

6 opmerkingen:

  1. Prachtige serie Wout en wat een joekels zeg die Gieren
    wel hele mooie opnames
    Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi wout,

    Bedankt voor dit prachtige verhaal! Buitengewoon!
    Wij wonen vlakbij de Muella, de berg in de Sierra de las Marias-Los Velez, wat voor gieren zijn dit hier? Vaak zeggen mensen lammergieren, maar voor ons lijken ze meer op deze vale gieren.
    En hoe komt het dat er in de zomer veel minder zijn? Ik hoop dat jij er iets over weet?

    Hartelijke Groeten,

    Denise

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Denise,

    Dat is een heel interessant gebied waar je woont, de afgelopen winter was het daar behoorlijk wit. Het is vrijwel zeker de Vale gier die je bij jullie ziet. De Lammergier komt alleen voor in de Pyreneeën en er zijn enkele exemplaren uitgezet in de Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas, dat is niet zover bij jullie vandaan maar de kans dat je er één ziet is klein. Dat je bij jullie ‘s zomers minder gieren ziet kan diverse oorzaken hebben zoals het voedselaanbod en de verstoring door mensen.
    Groet vanaf de Costa-Blanca.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Denise Hollanders24 augustus 2010 om 15:26

    Hoi Wout,

    Nogmaals bedankt voor je reactie!
    Mijn zoon is helemaal gek van de Gieren en we gaan vaak de berg op om ze te kunnen spotten.
    We hebben vanmorgen erg genoten van jouw info en de prachtige foto's!
    We wandelen ook veel in Natuurpark Las Marias.
    we vroegen ons af of je ons kunt verwijzen naar internetpagina's met meer info over de roofvogels in ons gebied?
    Vind je het goed als ik op mijn blog jouw blog zet, om je prachtige foto's te kunnen bewonderen?

    Hartelijk dank vanuit El Zorro,

    Denise

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Denise,

    Leuk als je een link op je blog zet, ik heb geprobeerd om jouw blog te bereiken maar dat lukte niet. Een echte gierendeskundige in Spanje is de Nederlander Kees Woutersen die in de provincie Huesca woont. Ik heb hem zelf nooit ontmoet maar ben wel Spanjaarden (vogelliefhebbers) tegengekomen die hem kennen. Hij organiseert vogelreizen http://www.aragonnatuur.com/1_home.html en schrijft o.a. een kolom in het dagblad Trouw.

    Groet, Wout

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Denise Hollanders26 augustus 2010 om 11:41

    Bedankt voor deze tip!
    Wat een geweldig leuk blok schrijft hij ook!
    Hartstikke bedankt!
    Veel succes op je mooie fototrips!
    Mocht je in de buurt zijn, je kunt altijd logeren bij ons in de casa rural in een kamer!
    Mijn email is nieselops@hotmail.com

    Groetjes,

    Denise

    BeantwoordenVerwijderen