Pagina's

vrijdag 23 maart 2012

EIA, een nare paardenziekte


Ik was nog niet zolang geleden in het franse 'Parc National des Cévennes'. Behalve dat het een prachtige streek is waar je nog authentieke dorpjes tegenkomt lopen er ook heel veel paarden. Op het landgoed 'Le domaine du Villaret' heeft het parc een kudde przewalski-paarden in het wild uitgezet om deze paarden in de natuur te kunnen observeren, met als doel om deze paarden te herintroduceren in Mongolië. Het przewalskipaard is een wilde ondersoort van paarden, die in 1967 voor het laatst in het wild gezien werd in dat land. Het was vermoedelijk het ras dat als rijdier werd gebruikt door de Mongoolse veroveraars als Dzjengis Khan.


Er worden paardrijdtochten door de Cevennen georganiseerd en het is zelfs mogelijk om - visa versa - een meerdaagse tocht van de Cevennen naar de Camargue te maken.


Ook zijn er in de Cevennen fokkerijen van volbloed Arabieren die wereldkampioenen hebben voortgebracht.


Onlangs is in het Zuid-Franse Vaucluse – niet ver van het 'Parc National des Cévennes' - de gevreesde paardenziekte equine infectious anemia (EIA) vastgesteld. Een virale ziekte die in de volksmond ook wel moeraskoorts of le sida du cheval (paarden-aids) wordt genoemd.


 Uit een onlangs verschenen rapport blijkt dat begin februari acht paarden op verdenking van besmetting werden onderzocht, vier van hen bleken daadwerkelijk drager van het virus. De vier besmette paarden zijn afgemaakt.


Equine infectieuze anemie is een virale paardenziekte die niet op de mens overdraagbaar is. Na een incubatieperiode van meestal één tot drie weken, maar soms ook drie maanden, kan de ziekte zowel acuut als chronisch verlopen. De acute versie gaat gepaard met koorts, zenuw-, hart- en bloedsymptomen (anemie).


De ziekte kent soms een dodelijk verloop, terwijl een groot aantal dieren nooit symptomen vertoont. Stress of andere ziekten kunnen de ziekte opnieuw activeren. De dieren worden voornamelijk via het bloed besmet, door insectenbeten of besmet materiaal (bijvoorbeeld naalden).


De dieren blijven levenslang besmet en vormen zo een besmettingsbron voor andere paarden. Er bestaat geen behandeling of vaccin. Besmette dieren moeten helaas worden afgemaakt om de verdere verspreiding van de ziekte te verkomen.

Voor landen waar EIA uitbreekt, geldt op grond van de Europese regelgeving een meldingsplicht en een vrijwaringsplicht naar andere landen. Nederland is officieel nog vrij van het virus.
Bron EIA informatie: Horses.nl 

9 opmerkingen:

  1. schitterende serie heb je hier geplaatst. Is de eerste foto een HDR? Daar heeft het wel wat van weg. Niet storend overigens, erg mooie dramatiek in de wolken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Jowan, nee de eerste foto is geen HDR. Als je de lucht selecteert en er meer kontrast opzet krijg je soms vanzelf zo’n lucht. Maar er moeten natuurlijk wel wolken aanwezig zijn want anders lukt het niet.

      Verwijderen
  2. Hoi Wout,

    Paarden AIDS? Het moet niet gekker worden. Niet zo mooi. Wel mooi zijn de foto's die je genomen hebt.

    Groeten, Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. these are gorgeous shots. yes, the equine viruses are terrible.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie serie foto's! De eerste is een lekker plaatje de lucht is prachtig donker! Ook dat details van die rode emmer vind ik prachtg. maakt het heel levend! De 5e foto is een prachtige uitsnede nooit eerder gezien!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooie serie foto's mooi landschap.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Wout...

    Jammer hè...zulke mooie paarden en dan moet je afgemaakt worden....
    maar goed als het voor behoud is van gezonde soort genoten...is het niet voor niets..
    Wat een mooie opnames heb je er weer van gemaakt..
    Als altijd heel mooi scherp en prachtige uitsnedes...

    Lg, Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja Robert Wagter, Mensen, apen (ook via tests voor humane geneesmiddelen waarin ze doelbewust ziek gemaakt werden!!!) schapen, geiten, varkens, katten en paarden kunnen allemaal -een vorm van- "aids" (lenti-virus) krijgen. In honden is het nog niet aangetoond.
    De onderlinge vormen zijn niet overdraagbaar op een andere diersoort, al is dat bij apen en mensen nog niet helemaal 100% zeker, omdat ze zo ontzettend veel (98,5% v.h. DNA = gelijk) op elkaar lijken. Een mens kan bijvoorbeeld dus geen "aids" krijgen van een kat of een paard kan geen "aids" krijgen van een schaap. Het enige verschil is dat alleen de mens weet HOE hij/zij besmet kan raken en daarom is het eveneens zo ontzettend oneerlijk dat er alleen voor de mens medicijnen zijn op dit moment......(voor katten is men in verregaande staat van ontwikkeling met een virusremmer)
    Met vriendelijk groet, Marleen vH

    BeantwoordenVerwijderen