Ben eens mijn tuintje
rondgelopen en het viel niet tegen, ik kwam er veel meer insecten tegen dan
verwacht. Is dit wellicht mijn redding in crisistijd? Kan ik zelfvoorzienend
worden in mijn behoeften aan proteïnen en vitaminen, ligt er een eigen
insectenfarm in het verschiet?
Het is wellicht even wennen maar nog even en dan
eten we “massaal” insecten.
Het vlees van insecten is binnen hooguit enkele jaren te vinden in sauzen en op kant-en-klaar pizza’s. Nu al eten we regelmatig insecten zonder het te weten.
Het vlees van insecten is binnen hooguit enkele jaren te vinden in sauzen en op kant-en-klaar pizza’s. Nu al eten we regelmatig insecten zonder het te weten.
In maar liefst 98 landen staan insecten gewoon op
het menu. Tachtig procent van de Wereldbevolking eet regelmatig een portie
insecten. In de tropen worden
insecten al op grote schaal gegeten, vooral als seizoensproduct. Het gaat om
rupsen, sprinkhanen, keverlarven (bijvoorbeeld meelwormen), maar ook om bijen
en wespen, wantsen, termieten, mieren, cicaden, en vliegjes.
In Colombia bijvoorbeeld, verkopen ze in de
bioscoop geen popcorn, maar geroosterde parasolmieren. Japanners smullen van
rijst met gekookte wespen. Dus niet alleen in de tropen worden insecten op
grote schaal gegeten maar ook in landen als Japan en China.
In de wereldkeuken zijn volop gerechten te vinden
met insecten als ingrediënt. Vers, gedroogd of gewoon uit een blikje. In Zambia
belanden rupsen in uien en tomatenstoofpot, in Thailand in de chilipasta.
Keverlarven worden in de tropen in hun eigen vet gebakken met wat uien, peper
en zout, in Thailand wordt er een gebakken snack van gemaakt. Dat het geen
incidenten zijn, blijkt wel uit exportgegevens. Zo wordt in Zuid-Korea de
zijderups ingeblikt en verscheept naar de Verenigde Staten, Thailand doet hetzelfde
met waterwantsen. Vanuit Zuid-Afrika en Botswana worden jaarlijks honderden
tonnen rupsen geëxporteerd. In Nederland beperkt het zich nog tot enkele
restaurants en de beroemde rups in een fles Mescal.
Op de wereld zijn circa 1.400 verschillende soorten
insecten die voor de mens eetbaar zijn. Omdat insecten zich snel kunnen
vermenigvuldigen, liggen hier de grote kansen voor insecten als alternatieve
eiwitbron.
Van de insecten leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa. Eetbare insecten steken met een gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten zeer gunstig af bij bijvoorbeeld maïs, dat een proteïnegehalte heeft van slechts 10%.
Vooral de westerse wereld heeft nog altijd moeite
met het eten van de kleine diertjes. En dat terwijl in pindakaas toch al 30
insectendelen per 100 gram mee zijn vermalen. Met chocolade worden zelfs 60
insectendelen per 100 gram onbewust meegegeten, terwijl in vruchtensappen
gemiddeld 5 fruitvliegeieren en 2 maden meegaan in het productieproces
Terwijl
ik het bovenstaande liep te overdenken stuitte ik op een Kruisspin (Araneus diadematus) in mijn tuintje.
Spinnen zijn geen insecten en deze zou ik dus niet kunnen gebruiken in mijn
insectenfarm. Nee, spinnen eten insecten en hij was dus een regelrecht gevaar
voor mijn aanstaande voedselvoorraad, net zoals een haas tussen de bloemkool of
een slak op de sla. Ik moet hem dus zien te elimineren, maar hoe? Als ik de
insectenspuit hanteer komt ook mijn insectenvoorraad om het leven. Als ik met
mijn auto door de tuin ga scheuren – zodat hij tegen de vooruit klapt –
vernietig ik niet alleen de spin maar ook mijn tuin en auto. Vogels eten
spinnen maar ook andere insecten dus dat schiet niet op. Zou ik het eigenlijk
wel lekker vinden een knisperende grote tor of een kronkelende vette rups in
bladerdeeg? Wat moet er eigenlijk van de tuinvogels worden als ik hun voedsel opeet?
Nee,
ik begin er niet aan, vergeet die insectenfarm ik ga wel naar de Lidl.
Wedden dat je in de Lidl en in gelijk welke andere supermarkt in de hele westerse wereld ook producten koopt waar insecten in verwerkt zijn?
BeantwoordenVerwijderenEn dan bedoel ik niet de insecten die 'per ongeluk' in de producten raken!
Wat dacht je bijvoorbeeld van de schildluis die in ontelbare yoghurt- snoep- en andere producten als rode kleurstof gebruikt wordt?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cochenilleluis
Ik zou het in elk geval geweldig vinden als we meer insecten als proteïne bron zouden gebruiken zodat de afschuwelijke bio- industrie die we nu hebben zou kunnen beperkt worden. De hamburger van stamcellen van runderen die pas in Nederland is ontwikkeld is ook een stap in de goede richting als je het mij vraagt.
Zelf beperk ik me toch tot plantaardige eiwitten...! :-P
Groeten!
XXX
Ja je snijdt hier wel een thema aan zeg, er zitten veel voors en tegens aan, ik ben er nog niet uit of
BeantwoordenVerwijderenik blij moet zijn met deze ontwikkeling of niet.
Als ik de beestjes op je compilatie zo bezie denk ik dat ik er voorlopig liever foto's van blijf maken
in plaats van ze op te eten
Ik denk echter dat het een ontwikkeling is die niet meer tegen te houden zal zijn en wie weet ga ik
het dan ook nog lekker vinden zelfs...
Natuurkieker Coby
Ik bedank je voor de uitleg en de mooie plaat en ik moet er niet aan denken om het te moeten eten lieve groetjes Danielle
BeantwoordenVerwijderenPrachtig weer een heikel onderwerp aangeroerd Wout. En ook ik ga maar naar de Lidl.
BeantwoordenVerwijderenHoi Wout prachtig verhaal en je heeft inderdaad een prachtige verzameling in je tuin wees er maar zuinig op want in crisis tijd kan het toch echt wel makkelijk zijn ga dan ook maar meelwormen kweken want die schijnen heerlijk te zijn (gefrituurd ) en heel erg gezond stikvol met proteïnen
BeantwoordenVerwijderenEn je weet als je honger heb vind je heel veel lekker
Maar inderdaad genoeg over houden voor de vogeltjes etc
Prachtige foto van de spin
Groetjes en een fijn weekend
Janny
Leuk verhaal en mooie insecten. maar ook ik ga liever naar de super voor mijn maaltijd. Groetjes Janny
BeantwoordenVerwijderen