dinsdag 3 april 2012

Het is Lente


Je kunt er niet omheen het is nu echt lente. Overal hoor je de vogels zingen en je ziet ze gymnastische oefeningen maken, die je de rest van het jaar niet ziet. De Turkse tortel (Streptopelia decaocto) gedragen zich werkelijk als tortelduifjes, ze zitten de hele dag te kokkelen op de antenne van de buren. Anders dan de meeste vogels broedt de Turkse tortel het hele jaar door. Een legsel bestaat uit 2 eieren die in 14 tot 18 dagen worden uitgebroed. Het broedsel mislukt regelmatig, maar door steeds weer opnieuw een nest te maken lukt het de meeste Turkse tortels om zo nu en dan een paar jongen vliegvlug te krijgen.


De gewone Flamingo (Phoenicopterus roseus) die in Spanje voorkomt en in het Spaans de 'Flamenco común' heet. Heeft een uitgebreide paringsdans, maar dat lijkt in niets op de Spaanse flamencodans zoals wij die kennen, ze klappen niet in hun poten en gebruiken ook geen castinettes. De paringsdans van de Flamingo's wordt met de hele groep tegelijk uitgevoerd door te marcheren, de koppen te wiegen en te draaien. Sommige jaren broeden ze niet, maar in topjaren produceren ze duizenden jongen.


De Kleine plevier (Charadrius dubius) is een echte pioniersoort. Dat wil zeggen dat hij op plekken broedt die tijdelijk geschikt zijn om te broeden (afgravingen, bouwplaatsen, opspuitingen, grindgaten) en een jaar later weer verkast omdat de omstandigheden op de oude broedplaats zo veranderd zijn dat ze er niet meer willen broeden. Het nest bestaat uit een onopvallend kuiltje tussen kiezels, waarin ongeveer vier eieren gelegd worden. De eieren zelf lijken sterk op de kiezels, waardoor het nest meestal moeilijk te ontdekken is.


De Scholekster (Haematopus ostralegus) zie je niet zo vaak langs de Middellandse zeekust. De scholekster legt meestal drie, soms vier eieren in een nest gemaakt in een ondiep kuiltje. Meestal broedt de scholekster op grasland, maar ook op bouwland worden wel nesten aangetroffen. Ze maken ook nesten op platte, met grind bedekte daken van grotere gebouwen. De eieren komen uit na 25 à 27 dagen broeden. 


De Steltkluut (Himantopus himantopus) zie je tijdens het voorjaar en de zomer volop in Spanje. De Steltkluut broedt graag in rijstvelden, heeft één legsel per jaar van meestal 4 eieren. Heel apart is dat de ogen van de Steltkluut oplichten tijdens de paring.

Over een paar maanden kunnen we zien wat ze er dit voorjaar van gebakken hebben, ze doen in ieder geval hun best. Verstoor daarom geen nesten en laat, s'il vous plaît, tijdens de broedperiode de hond aan de lijn. 




12 opmerkingen:

  1. Prachtige foto's, hier hou ik van.

    Groet, Rardo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. beautiful images! really like the flamingo shot.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weer een mooie serie Wout. Dank voor de les.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een fraaie vogelserie Wout.
    Mooi die grote groep Flamingo's
    en de Kleine Plevier vind ik zulke mooie
    vogeltjes en wat kon jij daar dicht bij komen.
    Tja en dan de parende Scholeksters en vooral
    ook de Steltkluten, dat zijn toch droomplaatjes.
    Compliment wederom voor je prachtige fotowerk!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  5. na lange tijd weer een keer hier
    meteen lenteraak!
    wat mooi weer

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wow
    Geweldig mooi Wout complimenten hoor
    wat een super mooie foto's heb je weer gemaakt
    ik wens jullie hele mooie Paasdagen toe
    Hartelijke groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Behalve met je foto's weet je me ook te verrassen met een weetje over de ogen van steltkluten. Daar had ik ook nog nooit van gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gave shots Wout, netjes! Mooie timings, heel scherp. Goed hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Tjonge Wout,

    Wil je ons jaloers maken? Da's dan bij mij gelukt.
    Erg mooie foto's vooral de kleine plevieren en de scholeksters.

    Groeten, Robert

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...