zaterdag 5 februari 2011

Amandelbloesem - Flor de Almendro


Als de amandelbomen zoals nu bloeien, is de Middellandse Zeekust bedekt met een witroze sluier. De witbloeiende amandelbomen dragen zoete amandelen en de roze bloeiende bittere amandelen.De amandelboom is een sterke boom met een lange levensduur, die elk jaar bloeit. De Romein Columcla zei dat deze boom niets anders dan harde, droge aarde behoeft. In de Comunidad-Valenciana kweekt men de amandelen inderdaad op zo'n karige bodem. Anders dan de sinaasappelboom, die geregeld besproeid moet worden, is de amandelboom met weinig tevreden. Zijn wortels gaan diep de grond in en halen daaruit het benodigde vocht.Een amandelboom kan het best opgekweekt worden uit een bittere amandel. jonge bomen hebben een gladde lichtbruine stam, die in de loop der jaren donker en gegroefd wordt. Om nieuwe soorten te ontwikkelen en ten behoeve van een betere kwaliteit veredelt men de bomen. Als onderstam gebruikt men meestal een wilde amandel, maar soms ook een perzik of een abrikoos.


Uit archeologische vondsten blijkt dat de amandel al in het Stenen Tijdperk in Klein-Azië en Griekenland een rol heeft gespeeld. Ook tijdens het Bronzen Tijdperk werd de amandel gecultiveerd, waarschijnlijk is zij één van de oudste cultuurvruchten.


De staf van Aäron, hogepriester van de Israëlieten tijdens hun tocht door de woestijn, was volgens de overlevering van amandelhout: de staf die uitbotte en vervolgens bloemen is gaan dragen. Deze werd later de staf van de Paus van Rome. De amandelboom is voorts het symbool van ouderdom en wit haar (levenservaring en wijsheid).Volgens de Griekse mythologie stierf de Thracische prinses Phyllis omdat haar geliefde Demophon niet terugkwam uit de Trojaanse oorlog. Zij dacht dat hij gesneuveld was. De goden veranderden haar dode lichaam in een amandelboom. Toen haar geliefde toch terugkwam, omarmde hij met gebroken hart de amandelboom die daarop tot bloei kwam. Zo staat de amandelboom voor de eeuwige liefde die immuun is voor de dood.

De Feniciers dreven handel met amandelen die gewijd waren aan de godin Amygdale. De amandel speelde ook een belangrijke rol tijdens de rituele feesten van de Frygische moeder- en liefdesgodin Kybele.De Romeinen cultiveerden en veredelden amandelbomen al in de 4e eeuw v.Chr. Zij noemden de amandel Griekse noot (nux graeca).


Middeleeuwers koppelden de amandel vooral aan de geboorte van Jezus en daarmee aan de reinheid van Maria. Ook Jozef draagt op afbeeldingen nog wel eens een bloeiende amandelstaf. En de ‘mandorla’, een amandelvormig aureool om Maria, Christus of een aartsengel, is afgeleid van het Italiaanse woord voor de vrucht.


Als we weer terugkomen bij het hedendaagse, dan vinden we de producten van de amandelboom terug in de keuken. Zoete amandelen vormen het belangrijkste bestanddeel van marsepein en vinden we tevens terug in desserts. Als u de vruchten rijp verzamelt, dan zijn ze aromatisch. De vruchten zijn ook rijk aan eiwitten en olie.


Amandelen, maar ook het hout en de bladeren van de boom, worden allen gebruikt in voorspoed – en geldbezweringen. Aanvullend is in een amandelboom klimmen bevorderlijk voor succes in zakendoen.Het eten van amandelen zal helpen om koorts te bestrijden en wijsheid schenken. Het eten van vijf amandelen voor dat men gaat drinken voorkomt een kater. Tenslotte, een paar amandelen in je zak, zullen je naar schatten leiden. Zo ben ik bijvoorbeeld, met een paar amandelen in mijn zakdoek geknoopt, aan Phien met haar prachtige amandelvormige ogen gekomen. Maar dat is een ander soort schat.

19 opmerkingen:

 1. prachtig wout,
  ik zit hier ademloos te scrollen van boven naar beneden en weer terug,

  wauw wat een machtig mooi gezicht zeg..

  dan is dat landschap van mij er maar een beetje dor bij :-)

  een heel fijn weekend gewenst wout

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's. De kleuren zijn perfect.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig mooie foto's en zeer interessante duiding. Amandelen, ze hebben voor mij altijd een speciale plaats gehad als ex- mini- kruidenvrouwtje (meisje) maar ook als groot liefhebber van marsepein! :-)
  Dankuwel voor het mooie geíllustreerde verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is de amandelbloesem mooi Wout. Dat heb ik nooit gezien. Je hebt er prachtige foto's van genomen. Ik krijg opeens heel veel zin om naar het Zuiden te reizen om dit te kunnen zien.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Wout,
  Prachtige serie van dit mooie landschap..
  Leuk al dit bloeiende amandelbomen vastgelegd..
  Krijg zin aan vakantie..
  Groetjes Mariët

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Wout,
  Wat ziet dat er mooi uit, nog nooit geweten dat die zo mooi bloeien.
  Het lijken wel bomen van een andere planeet....
  heel mooie serie met prachtige kleuren

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat schitterend Wout het lijken wel schilderijen van van Gogh heel mooi
  dat is toch prachtig als je daar woon en er zo van kan genieten (ben een beetje jaloers nu )hier is het steeds somber en niks aan
  Geweldig mooie serie
  Fijne dag groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. prachtige scenes !!
  vooral de eerste is gewoon schitterend ! De vlakverdeling maakt er een sterke opname van
  gr, peter

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Wout,

  Wat kan ik hier nu nog over zeggen.
  De ene zo mogelijk nog mooier dan de andere.
  Als ik een wandeling maak langs je foto's dan voel ik me als een klein meisje in een snoepwinkel...... zo lekker.
  Erg fraaie foto's en smaakvol bewerkt.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wow! Wat een gave foto's, echt super mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Splendid collection with nice colors and light. Congrats!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wederom prachtig Wout. En met het verhaal erbij krijgen ze een nog diepere dimensie.
  Groet,
  Aart

  BeantwoordenVerwijderen
 13. kleurrijk, jammer dat ik het zelf niet kan zien.

  groet
  cor

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Alles is al zo een beetje gezegd..
  Dus ik zal verder zwijgen..:)
  Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtig Wout ! Ik heb deze serie ettelijke malen van boven naar onder en van onder naar boven gescrold, geraak er niet op uitgekeken. De witte bloesems die als een sluier hangen, betoverend mooi ... (zucht) ... En ook al ben ik niet verzot op de amandelsmaak, dit zijn foto's die me wél smaken ... jammer dat m'n vakantie bestemming voor vd zomer al vastligt... Groetje, AmaZony

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Noch braucht es viel Zeit, bis in Mitteleuropa die Obstbäume so eindrucksvoll in Blüte stehen werden. Doch mit diesen Fotos, wird die Zeit bis dahin etwas überbrückt.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Graag zou ik willen weten of de amandelbomen aan de Costa Blanca echt zo mooi bloeien? Of moet ik daarvoor naar de Algarve of de Canarische eilanden? Graag z.s.m. een berichtje. Alvast bedankt en ook voor de prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo, ik heb geen ervaring met de amandelbloesem in de Algarve of op Islas Canarias. Normaal bloeien ze hier prachtig hoewel dat ieder jaar anders is. Toevallig zag ik vandaag dat de eerste bomen langs de kust al in bloei staan terwijl het blad pas is gevallen. Mocht er nu een koudegolf komen dan stagneert de bloei. Als u met de auto komt, ook in de provincie Castellon staan veel amandelbomen hoewel die later bloeien dan aan de Costa-Blanca.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. schitterende foto's Wout en tijdens tocht merkte ik hoe moeilijk het was goede platen te maken. Of licht deugt niet, te felle zon, te veel contrast of te gevaarlijk om onderweg te stoppen. Kortom een fantastisch resulaat met mooie teksten.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...