vrijdag 25 november 2011

Rode wouw (Milvus milvus)

Volgens kenners de elegantste van alle grote roofvogels, met de lange gehoekte vleugels, diep gevorkte staart en zijn vloeiende vlucht.


Is het in het voorjaar en de zomer soms moeilijk om tijdens de vlucht – vooral bij tegenlicht - de zwarte en de rode wouw uit elkaar te houden, in het najaar of de winter weet je vrijwel voor 100% zeker dat het een Rode wouw (Milvus milvus) betreft die je ziet.
De Europese zwarte wouwen trekken in het najaar via de Straat van Gibraltar naar Afrika om te overwinteren in landen ten zuiden van de Sahara. De meeste rode wouwen daarentegen overwinteren voornamelijk in Zuid-Europa. Ze zijn ook minder talrijk dan de nauw verwante Zwarte wouw (Milvus migrans).  

Een volwassen Rode wouw is circa 65 centimeter groot en weegt tot 1,3 Kg. Het uiterlijk lijkt op dat van de buizerd, maar de vogel is meer roodachtig en heeft een diep gevorkte staart. De soort is hieraan te onderscheiden van de Zwarte wouw, die een ondiep gevorkte staart heeft.


Zoals de meeste roofvogels maakt de Rode wouw graag gebruik van een uitkijkpost. In dit geval een hoge dode boom samen met een soortgenoot en een Torenvalk (Falco tinnunculus). Jagen doen ze echter vanuit de lucht.

De Rode wouw jaagt op kleine en middelgrote zoogdieren en vogels – tot het formaat van konijn, kraai en kokmeeuw -, maar kan ook prooien van andere roofvogels afpakken. Daarnaast is de rode wouw een aaseter, zelf zag ik dat ze ook doodgereden slangen consumeren. De Rode wouw heeft een voorkeur voor halfopen landschappen, waar in landbouwgebieden kan worden gejaagd, en in kleine bossen kan worden gebroed. Ze zijn vaak rond dorpen te vinden maar ook op de vuilnisbelt samen met gieren, ooievaars, raven, kraaien, kokmeeuwen en de zwarte wouwen.
De Rode wouw is één van de weinige vogelsoorten, die vrijwel alleen in Europa voorkomt. Door intensieve vervolging was hij sterk afgenomen en plaatselijk verdwenen. Beschermende maatregelen zou de situatie iets minder ernstig hebben gemaakt. Fijn om te geloven maar dit schrijft de Vogelbescherming Nederland er over;

Het feit dat de vestiging van de rode wouw in Nederland maar niet van de grond wil komen, is vooral het gevolg van het moedwillig uitleggen van vergiftigd aas en illegaal afschot; een probleem dat ook bij andere roofvogels als havik en buizerd speelt. Onderzoek door het Instituut voor Veehouderij en Diergezondheid (ID-DLO, voorheen CDI) wees uit, dat liefst 38 van 41 - vaak in de broedtijd gevonden - rode wouwen door vergiftiging om het leven waren gekomen! Een deel van deze vogels werd waarschijnlijk de dupe van illegale vergiftiging van vossen. Het lijkt er sterk op dat de veroorzakers van deze problemen in jagerskringen gezocht moeten worden.

15 opmerkingen:

 1. really gorgeous photos! what a beautiful raptor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De foto's zijn prachtig.

  De boodschap eronder is helaas heel wat minder mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. buenas fotos , hermosa ave, aquí tenemos algo similar que son depredadores le llamamos chimango, tengo algunas fotos, una pena envenenarlas.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Me imagino que sea bien dificil capturar esta fotografias, te han quedado preciosas. Tambien me gustan mucho los cementerios junto a la mar.
  Un saludo.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Wout
  Wat een prachtige grote vogels zeg en je hebt ze super vastgelegd heel erg mooi
  Hier in de polder zitten ook weer veel Buizerds dus moet ik er ook maar weer eens achteraan gaan jagen ha ha ze zien mij meestal eerder als ik hun zie (en ik heb te weinig geduld )nou ja je heb de lol ervan hé en je ben bezig
  Ik wens je een heel fijn weekend toe
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amazing shots Wout!
  Love the second one, when it looks in your direction!
  Have a good weekend! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Wout,

  Holy moses wat een foto's zeg.
  Zit met diepe bewondering te kijken naar de vogels die je in de vlucht vast kon leggen.
  En zit te kwijlen als een boxer hond die een koekje ziet bij het zien van je tweede opname.
  Aaaaah zucht ik kan alleen maar zeggen dikke, hele dikke complimenten.

  Groetjes en een fijn weekend.
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Wout....

  wat een geweldige foto, de foto's die je van hem geschoten hebt in de vlucht en nr. 2 zijn absoluut mijn favorieten....
  Knap gedaan....super hoor...

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 9. prachtig ! En foto 1 en 2 zijn superprachtig !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een fantastische foto's, schitterend! Een hele mooie roofvogel ook.
  Ik heb nog een antwoord over de ooievaars voor je achtergelaten op mijn blog: http://leven-marion.blogspot.com/2011/11/meer-ooievaars-en-nog-meer-reigers.html

  Groeten, marion

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een geweldig mooie vluchtfoto's heb je van deze vogel gemaakt Wout. De eerste is al meteen een topper.
  Ook mooi om ze in de boom te zien. In vergelijking met de torenvalk krijg je een goed beeld van hun grootte.
  Erg mooie serie.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 12. trekking your amazing photos!!! thank you for inpiring people especially amateur photographer like me! keep it up!

  ...TREK...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige foto's van de Rode Wouw. Is ook een hele mooie vogel om te zien. Jammer dat ze niet hier te zien zijn.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Die eerste foto mag er zeker wezen maar die tweede, wow, magnifiek.

  Erg mooie roofvogelsoort.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...