dinsdag 6 april 2010

Reptielen

Behalve kikkers en padden zitten er ook gekko’s, hagedissen en slangen in onze tuin.
De meest voorkomende gekko aan de Costa-Blanca is de Muurgekko (Tarentola mauritanica). Gekko’s hebben kleefkussentjes en kunnen daardoor over elk oppervlak lopen, meestal rennen ze langs muren en steenhopen op jacht naar voedsel. Het is een nachtdier dat jaagt op insecten en andere kleine ongewervelden, vijanden zijn slangen en andere hagedissen. De muurgekko kan 8 jaar oud worden, de oudere dieren ogen tamelijk dik en plomp. De Muurgekko jaagt ’s nachts vaak bij of in lantaarns en buitenlampen.
Een andere gekko hier is de Europese huisgekko of Europese Tjitjak (Hemidactylus turcicus). De huid van deze soort is een beetje doorzichtig, vooral de eieren van de vrouwtjes zijn goed te zien, deze gekko wordt maximaal 13 centimeter lang. De tenen hebben kleine lamellae (hechtkussentjes) en huidflappen over de tenen. Op de flanken en de staartwortel bevinden zich kleine stekelachtige bultjes en de ogen hebben een verticale pupil. De soort heeft zich ook verspreid naar enkele staten in de Verenigde Staten, te weten: Florida, Louisiana en Texas. Hier is de gekko waarschijnlijk geïntroduceerd door toedoen van de mens.
De Spaanse muurhagedis (Podarcis hispanica) is een zeer goede klimmer, die vergeleken met andere hagedissen beter en meer klimt.
                           
Ik was net opgestaan van een stapel stenen toen deze Ringslang (Natrix natrix) eruit tevoorschijn kwam. De Ringslang is ongevaarlijk en niet giftig voor de mens. Het is een schuwe en rustige soort die zelfs bij directe bedreiging maar zelden bijt, bij ernstige bedreiging kan hij zich schijndood houden. De Ringslang kan een lengte bereiken tot wel twee meter, op het menu staan voornamelijk kikkers die langs de oevers van verschillende wateren buitgemaakt worden in ons geval dus de vijver.

4 opmerkingen:

 1. Hola,

  Felicidades por el blog. Unas fotos excelentes !!!
  La serpiente estoy bastante seguro que es una culebra de herradura (Hemorrhois hippocrepis = Coluber hippocrepis).

  Saludos.

  Alfons

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Wout,mooie foto's allereerst,een kanttekening omtrent de slang is dat deze een Hoefijzerslang,(Coluber hippocrepis) betreft ,een zeldzamere soort,erg fraai getekend en tot 150 cm lang,bewoond droge steenhellingen,begroeide rivierbeddingen,stapelmuurtjes,verruigd cultuurland en ruige tuinen,Dwergstruiken langs beken en rivieroevers.Verder erg mooi materiaal vooral van de Muurhagedissen,prachtig~!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben erg blij met je opmerking EcoZoo, had het nog nagezocht in de veldgids voor amfibieën en reptielen (uitgave KNNV) en het kon niet missen volgens mij. Wel dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gaaf zeg een Hoefijzerslang! is wel ff veel bijzonderder dan een ringslang. :D

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...