woensdag 20 januari 2010

Blauwe Ekster

Over deze vogel zijn de ornithologen het niet eens. De soort kent twee van elkaar gescheiden populaties. De ene populatie is te vinden in Oost-Azië, het grootste deel van China, Korea, Japan en Mongolië. De andere, veel kleinere, populatie, bevindt zich in het zuidwestelijk deel van het Iberisch schiereiland. Volgens recente taxonomische studies zouden de twee populaties te scheiden zijn op soortniveau, en zou de Europese populatie "Cyanopica cooki" moeten gaan heten. Deze wijziging is echter nog niet overgenomen door FaEu (Fauna Europaea), de blauwe ekster staat dus nog gewoon vermeld als Cyanopica cyanus.
De blauwe ekster is een vogel uit de familie van de kraaiachtigen (Corvidae). Hij lijkt in voorkomen op de ekster, maar is iets smaller en ook iets kleiner met een lengte van 31 tot 35 cm. Verder valt de blauwe ekster op door de blauwe vleugelpunten en staart die terugkomen in zijn naam. De soort trekt meestal rond in groepen van circa 30 dieren. Het zijn over het algemeen echte alleseters, die een uitgebreid plantaardig en dierlijk dieet volgen. De vogels zijn dol op noten en fruit en ze eten erg veel insecten, die ze zowel op de grond als in de bomen of in de lucht vangen. Ook allerhande afval en aas worden gegeten, zoals het een echte kraaiachtige betaamt. In Spanje en Portugal zie je de Europese soort nogal eens op picknickplaatsen en bij campings, waar ze voedselresten proberen te bemachtigen.
De vogels hebben een uitgebreid repertoire aan geluiden: alarmkreten, fluittonen, geschetter, maar ze kunnen ook een aangenaam zacht liedje produceren. Het zijn zeer actieve dieren, die een groot deel van de dag in beweging zijn. Ze leven in groepen in halfopen landschappen en licht beboste streken. In Spanje en Portugal komt de Europese soort weliswaar niet gelijkmatig verspreid over het hele land voor, maar hij is plaatselijk toch vrij algemeen. De indruk bestaat dat de aantallen in deze landen licht toenemen.
De blauwe ekster is een sociale vogel, die in groepen leeft, vaak bestaan die groepen uit één familie. Het broeden vindt plaats in losse kolonies met over het algemeen één nest per boom. Beide partners helpen bij de bouw van het nest, dat meestal in de vork van een tak wordt gebouwd van allerhande kleine takken en twijgen. De binnenkant wordt bekleed met modder, plukjes mos en soms wat veertjes. Waargenomen is dat jonge ongepaarde mannetjes, of jongen van een vorig nest, meehielpen met het grootbrengen van de jongen van een opvolgend nest. De blauwe ekster legt per nest 6 tot 8 eieren, die 15 dagen worden bebroed. 

1 opmerking:

  1. Prachtig de serie van de Blauwe Ekster een mooie vogel bij ons is ie zwart wit en ze stelen de nesten leeg van andere vogels in het voorjaar zie je ze af en aan vliegen ze jatten wat af maar deze zien er prachtig uit
    Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...