zaterdag 30 oktober 2010

De Spanjaarden en mijn verre voorvader

Het ongelooflijke gebeurt. 
Zo'n 1500 Spaanse soldaten steken op 28 september 1575 's nachts de Zijpe over. Geuzen proberen vanuit platbodems de soldaten van Mondragón tegen te houden. De oversteek van Tholen naar Duiveland en daarna naar Schouwen, lukt veel soldaten.

In de ochtend 
van 29 september 1575 komt Cristóforo Mondragón – Spaans legerleider onder de hertog van Alva - met het overige deel van zijn troepen, onder meer Duitsers en Walen, per schip in Duiveland. Binnen een dag zijn de Spanjaarden heer en meester op het eiland. Zij doorwaden ook de Gouwe naar Schouwen. Mondragón trekt niet direct naar de grootste stad, Zierikzee, maar valt kleinere verdedigde plaatsen aan, zoals Bommenede en Brouwershaven. Schouwen wordt na drie dagen bezet.
De Geuzen 
steken voordat ze Brouwershaven verlaten de stad in brand. In het versterkte Bommenede bieden de troepen van de Prins echter hardnekkig tegenstand. Pas na een week is het verzet gebroken. Op 30 oktober volgt de overgave van de vesting. De Spanjaarden zouden vrijwel het gehele prinsgezinde garnizoen ombrengen.


Willem van Oranje 
en admiraal Lodewijk Boisot delen de ingesloten opstandelingen in Zierikzee onder leiding van Ruychaver op 18 mei 1576 mee dat er binnenkort een ontzettingsleger komt. Maar de Spanjaarden onderscheppen de postduif en richten de kanonnen precies richting de aanstormde vijand.

Zo'n 150 schepen 
en twintig vendels soldaten nemen zij op de korrel. Het ontzet mislukt en Mondragón verovert Zierikzee op 2 juli 1576, waarna de winnende soldaten vrijwel onmiddellijk gaan muiten. Ze hebben al maanden geen salaris gehad. Antwerpen ondergaat de Spaanse furie, een orgie van geweld en plunderingen.

 


(Rode pijl) Hier op de Noordhavenpoort in Zierikzee zou de degen van Mondragón staan.

Op de lijst 
van Zierikzeese burgers die moeten meebetalen bij de capitulatie van de stad aan de Spaanse bevelhebber Cristóforo Mondragón van Augustus 1576, komt ook de naam voor van mijn verre voorvader Joris Jasperse Gast.


De arme man 
had natuurlijk nooit kunnen denken dat zijn achter, achter, achterkleinzoon nog eens in het land van de vijand zou gaan wonen. Waarschijnlijk zou hij dat achter, achter, achterlijk hebben gevonden, maar ik kan hem verzekeren dat Spanje haast net zo mooi is als Schouwen en Duiveland.
Zierikzee 
heeft als enige stad in Nederland nog drie middeleeuwse poorten, die vanaf de 16de eeuw vrijwel ongewijzigd zijn gebleven. Tot 1866 werden de stadspoorten 's avonds gesloten. Laatkomers kregen tegen betaling toegang via het klinket, het kleine deurtje in één van de poortdeuren. Mocht de vijand erin slagen de deuren kapot te rammen, dan werd een valhek met scherpe punten neergelaten als een nieuwe hindernis.Veel 
van de vissershuisjes aan de haven zijn gerestaureerd en erg in trek bij Zierikzeeënaars die na een verblijf in de randstad of het buitenland weer terug willen naar hun stad. Vroeger waren er diverse cafés zoals de “Gekroonde Suikerbiet” en het café van Visbeen en vielen er 's avonds regelmatig cafébezoekers - na te lang verpozen - in de haven, tegenwoordig is het allemaal wat exclusiever geworden.  

In Zierikzee 
zijn ze er trots op dat Jacob Cats (Vader Cats) er op de Latijnse school heeft gezeten. De Nobelprijswinnaar Pieter Zeeman er op de H.B.S. zat. En dat o.a. Pieter Caland, de ontwerper van de Nieuwe Waterweg, er werd geboren.

10 opmerkingen:

 1. mooie reeks !
  prima om de verschillende zichten op dit stadje te zien. Moet de moeite zijn om eens te bezoeken !
  een goed weekend
  peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Wout wat een mooi verhaal ,erg leuk zeg en een hele mooie reeks foto's ja Zierikzee is erg mooi een leuk stadje Fijn weekend hé groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Wout,
  Eerst de wereld via beeld verkennen, dan de wereld via woord en beeld duiden en dan nog de wereld via woord, beeld en je eigen geschiedenis duiden. Wout, ik volg je nog steeds, boeiend!
  Machtige beelden, prachtige verhalen.
  Groet uit het Duitse Groß Berßen.
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meest, meest, meesterlijk.
  Dit leest zich als een trein. Echt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessant stukje geschiedenis !

  OT : als antwoord op je reactie plaatste ik
  "@ Wout : (big smile) Awel die 'vrouwen met nen hoek af' dat zijn er zo die uit de bol gaan bij't zien van 'n ouwe rocker en er dan nog n foto van nemen ook, maw een 'uitgelaten moe' lol ;
  Bedankt voor je leuke reactie Wout !"

  Groetje, AmaZony

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Wout.....

  Mooi gedaan, we hebben onze geschiedenis weer eens een beetje bijgespijkerd...
  heel mooie opnames, prachtig ook de details opnames...

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Wout,
  Prachtige serie van Zierikzee..
  Leuk plaatsje zo te zien..
  Mooi plekje om te fotograferen..
  Fraai je verhaaltje erbij..
  Groetjes Mariët

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Wout,
  Prachtige serie van Zierikzee..
  Een leuk plaatsje zo te zien..
  Mooi de geschiedenis erbij geschreven..
  Heel leuk gedaan..
  Groetjes Mariët

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ben, leuk weer eens iets van je te horen. We hadden je nog verwacht toen je in Torrevieja was. Kan je op Picasa niet meer vinden, stuur me eens een link door waar ik je kan bereiken. Groet, Wout

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk om te lezen, zeker als je zoals ik op Schouwen woon. De Gekroonde Suikerbiet bestaat nog steeds hoor, het is zelfs een toon aangevend café hier in Zierikzee.

  Groet vanaf Schouwen, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...