zondag 19 december 2010

Comarca del Aranda, Aragón

Met circa 8.000 inwoners 
en een oppervlakte van 560 vierkante kilometer is het één van de kleinste comarcas (gewesten) van Aragón. De Comarca del Aranda is gelegen in het Sistema Ibérico (de magische bergen) aan de zuidkant van de Sierra de Moncayo, tussen de plaatsen La Almunia de Doña Godina en Calatayud. De Comarca del Aranda grenst in het noorden aan het gewest Tarazona y el Moncayo en de Campo de Borja, ten westen aan de provincie Soria, in het zuiden aan de Comunidad de Calatayud en in het oosten aan de Comarca del Jalón Medio. Twee rivieren doorkruisen de Comarca del Aranda, de Isuela en de Aranda, aan de laatste ontleend dit bergachtige gewest zijn naam. Als je de drukke snelweg tussen Zaragoza en Madrid verlaat waan je je, vrijwel onmiddellijk, terug in de tijd.


Het is een streek 
die bekend is om de vervaardiging van schoeisel. Eeuwenlang werd dit beroep ambachtelijke uitgeoefend en is nu omgetoverd tot een moderne industrie. Het gebied biedt een grote verscheidenheid aan landschappen, een rijke flora en fauna en het cultureel erfgoed die veel van zijn vorige bewoners zoals de Kelten, Romeinen, Moslims en Joden hebben achtergelaten. In alle steden en dorpen van de Comarca del Aranda kan je daar de resten nog van vinden. De dorpjes zijn klein en dun gezaaid, de wegen er naar toe smal en bochtig en ze gaan vaak niet verder maar eindigen in het dorp.


Door de ligging 
in het gebergte en het moeilijk kunnen irrigeren is slechts een klein gedeelte van de grond te gebruiken voor landbouw en veeteelt. Wel zie je redelijk grote schaapskudden die op de woeste met stenen bedekte grond grazen.De beroemdste 
zoon van de Comarca del Aranda is Pedro Martínez de Luna y Gotor, de latere tegenpaus te Avignon Benedictus XIII maar bekender onder zijn naam Papa Luna. Geboren in Illueca in 1328 en gestorven in Peñíscola op 23 mei 1423. Pedro Martínez de Luna y Gotor was een Spaanse bisschop die tot kardinaal was gecreëerd in de Rooms-katholieke Kerk van Rome. Als kardinaal steunde hij aanvankelijk de verkiezing van paus Urbanus VI om later de kant van tegenpaus Clemens VIII te kiezen.


Pedro Martínez de Luna y Gotor 
werd na Clemens dood gekozen als diens opvolger, waarbij hij de naam Benedictus XIII aannam. Voor het conclaaf zei hij dat hij even gemakkelijk zou aftreden als zijn hoed afzetten. Toen hij echter daadwerkelijk tot paus werd gekozen weigerde hij af te treden, hoewel hij zei dat hij voorstander was voor de hereniging van de Kerk. Tijdens de concilies van Pisa (1409) en Konstanz (1414-1418), wilde Benedictus van geen compromis weten om tot een einde van het schisma te komen, waardoor de steun aan hem steeds verder afkalfde. Nadat hij in 1417 werd afgezet, leefde hij tot zijn dood in 1423 in een kasteelford in Peñíscola in de overtuiging dat hij de rechtmatige paus was. Tot zijn dood bleef hij als paus erkend door Schotland en Spanje.In dit Kasteelpaleis 
te Illueca in de Comarca del Aranda werd Papa Luna geboren. Het Kasteelpaleis besloeg destijds een groot gedeelte van de plaats Illueca.  

8 opmerkingen:

 1. Wat heb je weer veel mooie foto's genomen Wout. De landschappen zijn subliem. Heel sfeervol en met een mooie diepte in de foto's.
  Ook je vorige series even bekeken en ik ben jaloers vanwege de duizenden kraanvogels die je ziet. Ze zijn zo mooi en ze hebben zo'n prachtige roep als ze vliegen.
  Aan je foto's te zien geniet je er echt van om in dit mooie gebied te zijn. Wel fijn dat je me laat meegenieten dmv je mooie foto's.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gave serie....
  met info mooi van documentaire waarde...
  prima belicht opnames..

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goh mooi daar Wout prachtige serie en mooi verhaal weer wat anders als sneeuw
  prachtige kleuren ook
  ik wens jullie hele fijne Kerstdagen toe en een gezond en voorspoedig 2011
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een schitterende plek om te zijn wout,
  man jij hebt wel de tijd van je leven hé,
  "geweldig " wat mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Wout,
  Leuke serie van deze mooie plaats..
  Kan zo in een informatiefolder..
  Heel mooie omschrijving erbij..
  Groetjes Mariët

  BeantwoordenVerwijderen
 6. prachtige reeks
  zeker de vergezichten met die wolkennevels zijn prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Wout

  Fijn om jou reactie op mijn blog te ontvangen, ben direct op jou blog gaan kijken....en ja hoor bingo,
  dit zijn opnames waar je als fotograaf graag naar kijkt, de mooie landschappen en je opname van de gier zijn prachtig !

  Ik zal jou fotowerk vanaf nu zeker gaan volgen, en zal ook eerder geplaatst werk eens rustig gaan bekijken.

  Groeten en een fijne zondag gewenst, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige reeks en heldere uitleg, ook een Spanje Liefhebber zie ik. Die van die Gier in Alcoy is ook super zeg.

  Top!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...