donderdag 27 januari 2011

Vogelplekken aan de Costa-Blanca I, Río Jalón

Iedere vogelaar heeft wel een plekje waarvan hij weet dat er veel vogels zitten. Voor mij is één van die plekjes – niet ver van mijn huis - de Río Jalón in de Jalón vallei. Nu is het probleem dat er in Spanje twee Ríos de Jalón zijn en ook twee Jalón valleien zodat ik de rivier maar aan zal duiden met zijn Valenciaanse naam de “Riu Jalón”. Om het makkelijk te maken, dezelfde rivier heet verder stroomafwaarts de Río Gorgos. De Riu Jalón staat vrijwel het hele jaar droog alleen op enkele plaatsen staat er constant wat water in de rivier.

Eén van die plaatsen is achter de waterzuiveringsinstallatie van Lliber en dit is ook één van de beste vogelplekken. Het matig gezuiverde rioolwater loopt hier de rivier in en trekt veel insecten aan, waar o.a. roodborstjes, witte kwikstaarten, grote gele kwikstaarten, zwartkoppen, kleine zwartkoppen en tjiftjaffen op af komen en om te drinken komen er o.a. vinken, europese kanaries en putters. Ook zitten er wel  aalscholvers, blauwe reigers, kleine zilverreigers, torenvalken en andere roofvogels. En je ziet er konijnen rondhuppelen en soms – als je pech hebt - komt er zelfs een kudde Spaanse vechtstieren voorbij. Als je er een uurtje gaat staan heb je heel wat soorten gezien en gehoord. Het is werkelijk een fantastische vogelplek!
Er stroomt dus niet veel water door de rivier maar bij hevige regenval kan diezelfde rivier veranderen in een woeste kolkende stroom. Ik heb zelf gezien dat de waterzuiveringsinstallatie gedeeltelijk onder water stond en het ongezuiverde water uit de bekkens de rivier in stroomde. Ook het betonpad wat door de rivier liep is bij de laatste grote regenval weggespoeld. Maar dat is op handige wijze opgelost.
Er was nog wat bouwafval en vuilnis over, dus dat maar in de rivier gestort – ook nog zonder afwateringspijp - zodat er een pad ontstaat. Google schijnt onlangs nieuwe satelliet foto’s gemaakt te hebben want de dam staat er al op.

En de boeren kunnen weer, zonder om te hoeven rijden, hun landje bereiken.
Nu is één van de oorzaken van het menselijk leed en de miljoenenschade die regelmatig bij hevige regenval en de daarmee gepaard gaande overstromingen ontstaat, het dumpen van afval in en het slechte onderhoud van de rivierbeddingen. Na de laatste catastrofe hebben alle politici uit de streek belooft dat ze er iets aan zouden doen maar als dit de oplossing is kunnen ze beter niets doen. Maar goed laten we verder gaan met de vogelplekken want ik begin me op te winden en ik mag van diezelfde politici geen pijp op steken om weer wat te kalmeren, want dan laat ik andere meeroken en dat is gevaarlijk. Hoe het dan mogelijk is dat die enorme rookwolk van een chemisch bedrijf in Moerdijk ongevaarlijk is, begrijp ik even niet maar het zal wel politologica zijn.

Iets verder stroomopwaarts bij Jalón ligt ook een dam, die was eerst breder en ook gedeeltelijk van puin en moest een kunstmatig meertje tegenhouden. Dat is niet gelukt, hij heeft er maar kort gelegen. Het dammetje wat er nu ligt - gelukkig van natuursteen – moet bij grote watertoevoer de kracht van het water afremmen.

Hier is de kwaliteit van het water goed en de rietkragen zitten vol met vogels en in het water zitten waterslangen en waterschildpadden. Wat kan de natuur toch mooi zijn!

9 opmerkingen:

 1. Interesante lugar; muy buenas fotos Wout>

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Wout, overal waar de mens verschijnt heeft d natuur te lijden...
  Je heb gelijk een brand bij een chemisch bedrijf in Nederland leverd geen gevaar op voor de volksgezondheid...ja dahag, ze zouden ook nog graag willen dat wij dat geloven..nee dus hè...
  mooie foto's en bewijst maar weer eens dat het overal een janboel is....

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Wout
  wat een geweldige vacatie foto's
  erg mooi groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Wout,
  Wat een prachtig plekje vastgelegd..
  Zou hier ook wel een poosjes willen vertoeven..
  Jammer van al die troep..
  Heel mooi belicht..
  Groetjes Mariët

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooie reeks !

  die 2de is prachtig !
  gr, peter

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een droomplekje ! Die 2de is echt een juweeltje, wat een kleurenpracht !
  Doet me echt hunkeren naar de zomer... (zucht)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je vertelde al over deze plek, maar foto's geven een heel mooi beeld Ga er graag gauw naar toe, misschien met elkaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Wout,

  Als ik Google voor mijn tweets (@Refugiomarnes) op vogels of zangvogels dan kom ik onvermijdelijk bij jou site terecht. Zou graat met je in contact komen. ben eigenaar van een ecolodge in de gemeente Lliber, www.refugiomarnes.com Wij hebben veel natuurliefhebbers als gasten en op jou site is een schat aan informatie te vinden,

  Hartelijke groet, Willem Pieffers Refugio Marnes!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...