donderdag 3 maart 2011

Via Mussolini


Het is een dorp waar Jezus waaktDe kerkdeuren zijn er simpel maar massiefDe gevallenen van slechts één kant worden er herdacht


De aarde is er rood, het klimaat extreem


Wouwen vliegen er schreeuwend over de heuvels


Het is een dorp van niks


Toen afgelopen dinsdag met mijn camper door dit dorpje in de provincie Teruel probeerde te laveren, en op mijn  TomTom het stratenplan bekeek om er zonder deuken weer uit te kunnen komen, dacht ik echt even dat ik het niet goed zag.


Dit zijn momenteel beladen straatnamen, vergelijkbaar met een Via  Mussolini in Italië of een Adolf Hitler Straße in Duitsland of Oostenrijk. Terwijl Spanje juist bezig is om alle sporen van dit tijdperk uit te wissen. Er zijn dus blijkbaar kleine dorpjes in geïsoleerde streken die zich daar weinig aan gelegen laten liggen.


Naast de straatnamen van Franco*, Carrero Blanco** en Primo de Rivera*** hebben ze er ook nog een Calle Horno wat Ovenstraat betekend. Ik hoop dat ze daar wel een bakkers, steen of kalkoven mee bedoelen.

* Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo (Ferrol, 4 december 1892 – Madrid, 20 november 1975) kortweg Francisco Franco y Bahamonde, en beter bekend als Generalísimo. Francisco Franco was een Spaans dictator, regent, regeringsleider en generaal van 1939 tot zijn dood in 1975. Hij werd ook wel el Caudillo ("de leider") genoemd.

** Luis Carrero Blanco (Santoña, 4 maart 1903 - Madrid, 20 december 1973) was een Spaans admiraal en staatsman. Hij was zes maanden lang de eerste minister van Spanje en de verwachte opvolger van Franco. Zijn dood heeft het voor Spanje waarschijnlijk makkelijker gemaakt om het democratiseringsproces te starten, omdat Franco, die twee jaar later stierf, geen duidelijke opvolger meer had.

*** José Antonio Primo de Rivera y Sáenz de Heredia, 3de Markies van Estella (Madrid, 24 april 1903 - Alicante, 20 november 1936) was een Spaans fascistisch (falangistisch) politicus. José Antonio Primo de Rivera was de oudste zoon van generaal Miguel Primo de Rivera, die onder en met de goedkeuring van koning Alfons XIII na een staatsgreep van 1923 tot 1930 als Eerste Minister en militair dictator over Spanje regeerde.

8 opmerkingen:

 1. Very interesting pictures. I am happy, visiting blog.
  Have a nice weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 2. .......Oké.....het kan dan wel 'n dorp van niks zijn...
  Die schreeuwlelijkerds in de lucht zijn misschien wel gereïncarneed...

  Je foto's zijn weer van grote klasse en het stuk info waardeer ik zeer!
  Het is toch een stuk geschiedenis ook al is die minder fraai...
  We mogen het niet vergeten en kunnen het maar beter doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.

  Met vriendelijke groeten,Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie impressie Wout
  lijk echt een dorpje uit de oudheid...
  en de namen....hoe kan het...
  prima vastgelegd

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 4. prachtig deze serie
  die landschappen zijn zeer mooi !
  gr, peter

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bizar toch interessant logje. Een dorpje van niks ? Eerder n dorpje met heel wat ! Prachtig die massieve oude poorten, de rode aarde, de geschiedenis , ja zelfs de straatnamen... Indrukwekkend ! Groetje,

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...