zondag 10 april 2011

Laguna de Gallocanta

Op een kleine 4 uur rijden van de Costa-Blanca ligt op een hoogte van 1.000 meter boven de zeespiegel - voor mij - één van de mooiste plekjes van Aragón, de “Laguna de Gallocanta”.


De lagune ligt gedeeltelijk in de provincies Zaragoza en Teruel. Ze heeft een oppervlakte van 14,4 km², met een maximale breedte van 2.8 km en is 7,7 km lang.De diepte van het water is afhankelijk van de droge en natte periodes, het meer kan in tijden van extreme droogte voor een groot gedeelte droog vallen maar meestal staat er zo’n 45-50 cm water. Bij hevige regenval kan dit oplopen tot rond de twee meter.

 
Het gebied heeft een continentaal mediterraan klimaat met zeer sterke temperatuur-schommelingen. Zelf heb ik meegemaakt dat, op weg naar Nederland, het er eind april nog behoorlijk sneeuwde. Toen ik er 14 dagen later, op de terugweg, weer langs kwam was het boven de 30º Celsius. De niet ver van het meer gelegen plaats "Calamocha" heeft in de winter regelmatig het Spaanse nationale kouderecord met temperaturen tot 25º Celsius onder nul.


In het, aan het meer gelegen, plaatsje Gallocanta zijn resten gevonden uit de Keltische, Romeinse en Moorse tijd. Vanwege het toegenomen zoutgehalte, is er in het meer geen vis meer aanwezig. Wel zijn er reptielen en amfibieën in de beken en vijvers en zijn er diverse zoogdieren in de bergen en de omliggende heuvels.


En vogels, heel veel vogels zie je in en rond het meer. Duizenden eenden, ooievaars en kraanvogels komen hier langs tijdens de vogeltrek, overwinteren er, of zijn er het hele jaar aanwezig. Ook de blauwe en bruine kiekendief zie je langs het meer en in de omringende bergen zitten gieren en andere roofvogels. Zonder overdrijving kan ik stellen dat dit gebied, tezamen met Extremadura, één van de beste vogelgebieden van Spanje is. En nergens een B&B of camping te bekennen.


Meer foto’s van de Laguna de Gallocanta? Klik hier.

14 opmerkingen:

 1. All these places are stunning, and all your photos are wonderful, I couldn't choose a favourite!
  Have a good Sunday Wout!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie Wout en wat een rust straalt ervan af heerlijk daar kan je nog lekker genieten van al het moois om je heen hier moet je dikwijls heel goed zoeken wil je niet te veel mensen tegenkomen prachtige serie en prachtige kleuren
  een hele fijne dag groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige serie Wout mooi in beeld gebracht.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Wout,

  Ben wederom diep onder de indruk van je foto's.
  Ze zouden niet misstaan in de National Geograpic sterker nog het blad zal er beter van worden.
  Prachtige composities,.....
  Dikke complimenten hiervoor, dit is wat bloggen tot genieten maakt.
  Fijne avond en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Alweer een prachtige serie Wout. Complimenten hoor. Maar het is mij 's-winters toch te koud, maar het is maar 4 uur rijden, dusseee..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ciertamente un lugar precioso sobretodo en determinadas épocas del año, soy de muy cerquita de la Laguna y me hacerco pràcticamente cada año.
  Buen trabajo.
  Saludos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wow, lot of lovely landscape photos.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig Wout. Wat interessant dat je ons dit laat zien en erover vertelt.
  Het lijkt me geweldig om een poosje in zo'n gebied te zijn. Je hebt er hele mooie foto's gemaakt.
  Groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 9. prachtige beelden, zeker de eerste 2 landschappen
  schitterende beelden !
  gr, peter

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Erg mooi. De moeite waard om straks een 'stukje' voor om te rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige foto's en beschrijving.We gaan er zeker heen!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...