zondag 17 juli 2011

Een dagje zonder zon

De meeste traditionele flamenco teksten gaan over de liefde (onbeantwoord), brood (te weinig) en de zon (teveel en te warm). Maar afgelopen week was er gelukkig aan de Costa-Blanca eens een dagje zonder die koperen ploert. Ideaal om te gaan fotograferen en ik besloot weer eens bij de Río Jalón te gaan kijken. Het eerste wat me opviel is dat de nieuwe aarden dam door de rivier al behoorlijk is aangetast en vrijwel zeker voor het einde van de komende winter is weggespoeld.  


En ondanks dat er nu nog nauwelijks water in de Río Jalón staat en het beetje water wat er nog staat vervuild is, zitten er toch behoorlijk wat vogels (voornamelijk jonge exemplaren). Voor de eerste keer zag ik er zelfs een IJsvogel (Alcedo atthis) rondvliegen en Grote keizerlibellen (Anax imperator) waren bezig om hun eieren af te zetten in het water.


Op de lange rietstengels zitten jonge Boerenzwaluwen (Hirundo rustica) die als een oudervogel overvliegt hun bekjes wijd opensperen, bedelend om voedsel. Ze eten muggen, motten, vliegen en kevertjes die ze al vliegend met hun brede snavel uit de lucht vangen. Water drinken doen ze ook tijdens de vlucht door laag over het water te scheren en dan het water met hun bek op te scheppen.

Ook zijn de jonge zwaluwen zich - vanaf de rietstengels – aan het bekwamen in het vliegen. Dat is van levensbelang want vanaf september trekken ze weg naar het Afrika beneden de Sahara. Slechts een klein aantal vogels overwinteren in Zuid-Spanje. De Boerenzwaluw is één van de weinige trekvogels die dwars over de Sahara vliegt, een serieuze test van fitheid en uithoudingsvermogen. In maart komen ze terug in Spanje en vanaf april zijn ze ook weer in België en Nederland te zien.


In Zuid-Europa leggen Boerenzwaluwen meer eieren en brengen ze meer legsels groot dan in Noord-Europa. De Boerenzwaluw komt voor in elk werelddeel met uitzondering van Antarctica. De Boerenzwaluwen die vanuit Noorwegen naar Zuid-Afrika trekken leggen maar liefst een afstand af van 9.600 kilometer. 2.011 is in Nederland het jaar van de Boerenzwaluw.


Op de omliggende velden bij de rivier zag ik ook een heel stel putters (Carduelis carduelis) – jong en oud door elkaar – zoals je op de foto kunt zien doen ze hun andere naam van distelvink alle eer aan. De zaden van de distels vormen een groot gedeelte van hun voedsel.

Heerlijk zo’n dagje zonder zon! Maar helaas van korte duur want vandaag werd het 35 graden.

26 opmerkingen:

 1. Prachtige foto´s! Net voorbij de zuivering in Lliber? In het kunstmatige meertje tussen Xalo en Alcalali staat nog aardig wat water en het ziet er vrij helder uit. Groeten, Edwin en Cokky

  BeantwoordenVerwijderen
 2. All your shots are so beautiful!
  I can't believe they fly such long distances!
  Have a good new week! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Wout
  mooi de ijsvogel een mooie serie.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha ha Wout
  Het is ook nooit goed hé Maar je heb gelijk als het te zonnig is kan je geen mooie foto's maken en in Spanje al het licht nog wel feller zijn dan hier
  Maar je heb weer een prachtige serie en wat een mooie vogels
  Ik wens je een hele fijne week toe met wat zon wat regen en wat wolkjes en trek er lekker op uit met je camera en ik hoop dat we hier dan zo ongeveer het zelfde weer krijgen
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha... De zwaluwtjes die het vliegen aan het oefenen zijn: Echt goddelijk! De distelvink is ook super fantastisch! Wat een kleuren, zowel vogel en achtergrond! Het lijkt wel geschilderd omdat het zo goed op elkaar afgestemd is. XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 6. gorgious the birds two, dragonfly thank to give us to lok your shots

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, Edwin en Cornelia juist voorbij de waterzuivering. Moet niet ver van jullie huis zijn. Sta altijd versteld van het verschil tussen de kust en de Jalón vallei, op een paar kilometer afstand een andere wereld. Alle twee met hun eigen charme.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Wout

  In één woord wow.
  Prachtige opnames, superrrrr.
  Ik heb genoten. Gr. Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 9. An amazing set of photographs. Love your use of color.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Joop,

  Wat een heerlijke serie foto's weer.
  Meteen bij de eerste (het ijsvogeltje) bekruipt me een gezond gevoel van jaloezie :-)
  Staat met stip op nummer 1 op mijn verlanglijstje.
  Je libel, prachtig en kleurrijk en de boeren zwaluwen top vast gelegd evenals je putter.
  Als dit het resultaat is van een zonloze dag dan mag je van mij de zon naar Nederland sturen.
  We kunnen best een beetje gebruiken na al die regen van de afgelopen tijd.

  Dikke complimenten en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Joop,

  Wat staat die libelle er mooi op zeg!

  Ook de oefende zwaluwjongen zijn te gek. De kopjes stil en de vleugels in beweging!

  En dan de putter! Heb net zelf een blogbericht online gezet waarin ik mijn ervaringen met het proberen te maken van de perfecte putter foto, wat niet zo wil lukken, beschrijf en dan zie ik jouw foto. Zo wil ik hem dus, ongeveer, ook zien te maken. Gefeliciteerd.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja jij wilt graag iets kouder en wij graag heel iets warmer....
  Het regent hier pijpenstelen, niet mooi om te fotograferen...
  Knappe serie Wout, de libel is mooi maar ook het IJsvogeltje en de putter...maar ook de zwaluwen zijn prima...

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie foto,s vooral de libel deze heb ik nog nooit gezien . En dan de zwaluwen mooie serie.Geniet maar van de warmte want hier is het koud Grt Jeanne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Schitterende foto's van de vogels en libel, vooral de ijsvogel en de zwaluwen zijn erg mooi.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Excellent shots of birds and the dragonfly.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. hola gracias por la visita a mi blogs ,estoy con la boca abierta y sorprendida , como me ocurre con las fotos de la nathional geo.., la aves las amo, bellas imagenes, esplendidas, aprendiendo de vosotros.te agendare. volvere. gracias desde argentina.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hello, Wout.

  Your heartwarming works fascinates my heart.
  Thank you for your kindness.

  I wish You all the best.

  Have a good weekend.
  ruma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hellow, Wout. Thanks for stopping by my blog and leaving a comment. I really appreciate it. I will be following you now! You take amazing photos, and I know I've visited a few of these before. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. prachtige reeks

  en die 'roeper' ! het juiste moment !

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Goedemorgen beste Wout,

  Leuk dat je mijn Blog bezocht, dank je wel! Het is hier anders ook genieten en ik zal je graag gaan volgen. Fraaie fotografie en je bent een bofferd daar in Spanje!

  Mooi weekend en vriendelijke groet,

  Henk.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Thank you so much for taking me into nature today! These are amazing photos of such beauty!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een prachtige foto's de vogels maar ook de libelle vind ik echt schitterend. Ik schilder ook en als ik die libelle zie denk ik, kan ik daar een interpretatie van schilderen??? Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat leuk om deze site te bezichtigen. Te weten dat wij aan die waterzuivering wonen. Kom eens bij ons aan. Huisnummer 20, voor de klimwand.
  www.FincaErbalunga.com
  Zonnige groet, Rob&Anne.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Rob&Anne, zal ik zeker doen.
  Groet, Wout

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...