dinsdag 18 oktober 2011

Tour de France 2012

Vandaag is het routeschema voor de Tour de France 2012 bekend gemaakt. De 16de etappe op woensdag 18 juli 2012 gaat van Pau naar Bagnères de Luchon en is de koninginnenrit vanwege de beklimming van 4 bergen in de Pyreneeën, te weten: de Aubisque, de Tourmalet, de Aspin en de Peyresourde.


Ik ben weleens op de Aubisque, de Tourmalet en de Aspin geweest. Mijn busje moest heel wat toeren maken om bergop te komen en soms viel ik zelfs haast stil. De wegen zijn vaak erg smal en steil en er lopen loslopende koeien, paarden, ezels, varkens en honden en dan heb ik het alleen nog maar over de gedomesticeerde dieren. Er kan ook een hert of andere wild oversteken. Het afdalen met hoge snelheid van de renners is nog een graadje moeilijker en vereist veel stuurmanskunst, ook van de volgauto’s. Vergeet daarbij niet al die met water smijtende, meerennende en met veel te grote vlaggen zwaaiende wielerfans en je begrijpt niet dat er in verhouding zo weinig ernstige ongelukken gebeuren.

Tourbaas Christian Prudhomme omschreef de komende Tour de France als: “We hebben geprobeerd etappes neer te zetten waarin elke dag wel iets moois kan gebeuren”, ik hou mijn hart vast.


Gelukkig waakt in de Pyreneeën “Notre Dame de Luret” protectrice des voyageurs, dat is een hele geruststelling.


Het zijn niet alleen fietsers die de Col d'Aspin op en af sjezen, ook motorrijders uit heel europa vinden dit een ideaal circuit. Alle te beklimmen cols liggen in het “Parc National des Pyrénées”, een natuurgebied.

3 opmerkingen:

 1. Love the sense of humour in the last shot! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi wout
  Dat gaat dan spannend worden ik geloof dat er dit jaar 1 dode viel ja het moet steeds gevaarlijker en spannender worden ze gaan hun gang maar ik doe het ze niet na ik blijf wel door de polder fietsen en daar kan je trouwens ook heel hard terecht komen hoor (heb ik wel eens meegemaakt )
  mooi verslag heb je gemaakt
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie opnames Wout....
  ben het Janny eens, het moet steeds sneller en spectaculairder. Vaak gaat het goed maar afgelopen jaar heb ik toch een paar ernstige
  valpartijen gezien dus je houd je hart vast.....

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...