dinsdag 6 maart 2012

Delta de l'Ebre


De in de middellandse zee gelegen delta van de Ebro (Delta de l'Ebre) is het grootste wetland van Catalonië. Na het Parque nacional de Doñana (Coto de Doñana) is het de belangrijkste waterhabitat in Spanje. De delta is van internationaal belang vanwege de omvangrijke flora en fauna en de vele vogels die hier langstrekken of overwinteren. 


De Ebro-delta beslaat 320 km², 75% is landbouwgrond (voornamelijk rijstteelt), circa 20% behoort tot het Parque Natural del Delta del Ebro (totaal 7.736 hectaren) en het overige is voor urbanisme. Er wonen ongeveer 50.000 mensen in de delta. Je vind er prachtige stille stranden, duinen, zout en zoetwater meren, heel veel riet, en een enkele plaats of dorpje.


De visvangst vervult een belangrijke rol - er zit veel paling - en er zijn mossel en oesterkwekerijen. Jagers kom je er helaas ook volop tegen en die schieten niet met een geluidsdemper maar met het tegenovergestelde. Tegen de morgen, als het nog donker is, hoor je de eerste loeiharde salvo’s al. Helaas is slechts een gedeelte van de delta beschermd natuurgebied en dan het (beschermd) nog tussen haakjes want het lijkt wel of het geluid van de schoten altijd uit dat beschermde gedeelte komt. De doelstelling van het Nationaal Park - wat is opgericht in 1983 – is dan ook om de natuurlijke waarden te harmoniseren met de activiteiten van de mens in het gebied.


Rond de 100 vogelsoorten nestelen in de Ebro delta en de lijst van bedreigde vogelsoorten die hier voorkomen is lang. Het meest imponerend zijn de vele reigerkolonies, de sterns (er zitten hier 6 soorten sterns) en de meeuwen (waaronder de Dunbekmeeuw en de Audouins meeuw). Maar vergeet ook de duizenden eenden, steltlopers en flamingo’s niet en er is een groeiende populatie van de Zwarte ibis. SEO&/BirdLife verricht hier goed werk en heeft een speciaal beschermingsprogramma in o.a. Riet Vell.


Maar een nieuw gevaar duikt op, verwacht wordt namelijk dat voor het eind van deze eeuw meer dan de helft van de delta verloren zal zijn gegaan. Ongeveer 47% van het grondoppervlak ligt slechts 50 centimeter boven de zeespiegel en diverse gecultiveerde gebieden liggen zelfs beneden de zeespiegel.


Staat dit huisje straks in het water?
Door de indamming van de bovenloop van de Ebro is de aanvoer van vers sediment gestaakt, terwijl de aanwezige bodem aan het inklinken is. Hierdoor wijkt de kustlijn met ongeveer 5 meter per jaar.


Een ander, meer urgent probleem is de verdroging. Door de steeds vaker uitblijvende regenval en de irrigatiewerken in het binnenland is het gevaar groot dat de Ebro straks te weinig zoet water aanvoert waardoor zelfs de rijstvelden gevaar lopen te verzilten. Behoorlijk gecompliceerd, te weinig grond, teveel en te weinig water.

Laten we daarom, voordat een groot gedeelte verdwenen is, nog maar even genieten van een mooie zonsondergang boven de delta. 11 opmerkingen:

 1. Prachtige reeks! Het huisje met de boom is mijn favoriet. Echt geweldig!
  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. what a beautiful series of photos. rich in color and reflections. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. (thank you for removing word verification! really appreciate it!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel weer Wout, voor dit prachtig gedocumenteerde stukje aardrijkskunde!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige reeks waar het huisje met de boom er voor mij uitspringt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Wout, Je bent weer een lekker stuk van huis geweest. Jaren terug ben ik er ook geweest. We konder er heel ver inrijden met de auto, soms zelfs een paar centimer door het water. Super verhaal weer.
  Ben je ondertussen nu eindelijk ook eens een beetje ontdekt in Spanje zelf?
  Groet,
  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtig gebied en een interessant verhaal.
  Heel mooie foto's heb je er ook van gemaakt en
  goed dat je aandacht geeft aan dit kwetsbare gebied.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig blog heb je Wout.
  Ik ontdekte het via kiekis maar nu sta je ook bij mijn favorieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtig licht heb je op je foto's. Geweldig. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 10. die eerste 2 foto`s zijn echt prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Wout,

  Mooie foto's. Wij zijn nu in de buurt van Tortos. Gaan zeker een kijkje nemen. Gr. Hein

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...