zaterdag 25 augustus 2012

2012 IS HET JAAR VAN DE BIJ


De Bij (Apoidea)
is een familie binnen de insecten, die op heel de wereld (behalve Antarctica) op planten met twee zaadlobben voorkomen. Alle bijen zijn echte vegetariërs en leven gedurende hun hele levenscyclus van nectar en stuifmeel. Er zijn momenteel zo'n 20.000 bijensoorten bekend. Binnen de bijenfamilie zijn er twee typen bijen; solitaire en eusociale bijen.


Wilde bijen
zijn solitaire bijen en doen alles alleen; van het nest maken tot voedsel zoeken. Vaak hebben wilde bijen een speciale relatie met hun biotoop. Soms zijn ze zelfs voor hun voedsel geheel afhankelijk van één soort plant (monofaag). Enkel de vrouwelijke wilde bijen hebben een kleine angel. Wilde bijen steken echter bijna nooit, omdat zij geen kolonie hoeven te beschermen.

Eusociale bijen
leven (deels) in een volk waar zij alle taken delen. Hommels en honingbijen zijn beide een voorbeeld hiervan. Honingbijen en hommels vliegen op meerdere soorten planten (polyfaag), waardoor zij minder afhankelijk zijn van een bepaald biotoop. Ook kunnen zij grotere afstanden afleggen; dit kan wel tot 3 kilometer van de kolonie af zijn.


De Honingbij (Apis mellifera)
De honingbij wordt gewaardeerd door de mens vanwege de belangrijke rol als bestuiver van vele plantensoorten zoals fruitbomen. Daarnaast is de honingbij de belangrijkste leverancier van verschillende natuurproducten zoals honing, bijenwas, koninginnengelei en propolis. De honingbij wordt door mensen op grote schaal in kunstmatige bijenkorven gehuisvest voor productiedoeleinden. De honingbij wordt echter - mede door de mens - ook bedreigd, belangrijke oorzaken zijn verschillende bijenparasieten die plagen kunnen vormen en een aantal onbegrepen symptomen die veel bijenvolken hebben doen verdwijnen.


Een bijenzwerm
is een deel van een bijenvolk uit de bijenkast van een imker, dat op stap is gegaan omdat die kast de bijen te krap werd. Dat gebeurt vaak in mei of juni, maar ook wel later. Deze bijen zijn dan op zoek naar een nieuwe woning om daar uit te groeien tot een nieuw volk. Ook jouw tuin kunnen ze uitkiezen voor een korte of langere tussenstop. De zwerm strijkt neer, bijv. op een tak of op de dakrand. Verkenner-bijen speuren intussen verder naar een definitief onderkomen; ze zoeken een plek waar het beschut en donker is. De zwerm is met volle maag van huis gegaan en is daardoor niet steeklustig.

2012 IS HET JAAR VAN DE BIJ. hier vind je meer informatie.

14 opmerkingen:

 1. Heb gelezen dat het uitsterven van de bijen echt zeer dramatische gevolgen voor de mens zal hebben. Hopelijk laten we het niet zo ver komen... al zijn we al goed op weg.
  Prachtige foto's en leerzame uitleg.
  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig blog, de foto's zijn erg mooi. Brengt de dag in herinnering dat zo'n bijenvolk in onze tuin neerstreek vorig jaar, onder de dakplataan. We hebben toen een imker gebeld die het volk is komen ophalen. Gelukkig kwam de koningin al snel in de korf zodat daarna meer "schapen" volgden. Ik schreef er destijds een blog over, zal zometeen de link hier even neerzetten.
  Die dag ben ik mijn angst voor bijen grotendeeld kwijtgeraakt, wat jij schreef over bijen die vol voedsel zitten en daarom niet steken vertelde n.l. ook de imker. Hij zei dat de bijen dan hun achterlijf niet kunnen krommen waardoor ze niet kunnen steken. Wat latger stonden wij zomaar tussen een zwerm zoemende bijen. Het duurde uren voordat alle bijen in de korf zaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De beloofde link
  http://ingridvandenbergh.wordpress.com/2011/08/04/bij-praten-ofwel-bijenvolk-in-mijn-dakplataan/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's en uitleg van het bijenvolk.
  Wij moeten inzien dat wij afhankelijk zijn met ons voedsel van de bijen, ik hoop dat er ingezien wordt dat we anders moeten handelen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. lots of folks concerned with the plight of the bees now. some start bee-keeping to try to maintain their own hives.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig vastgelegd Wout, mooi om te zien.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi en iteressant verhaal met prachtige foto`s vooral de laatste, was die bij je zelf in de tuin Wout ?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige foto's wout
  die wil je niet in je tuin hebben,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Weer een mooie reportage Wout. Dankjewel!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fraaie en bijzondere plaatjes aangevuld met informatieve tekst. Een perfect blogje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie foto's en een helder verhaal over een insectensoort
  die voor ons van levensbelang is!
  Goed dat je hier aandacht aan besteed.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 12. zo dan...gaaf vastgelegd dat nest zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Spectacular captures! Beautiful!
  Beautiful macro. Great colors.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je bent dapperder dan ik! Mooi vastgelegd.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...