vrijdag 2 augustus 2013

Geen ouwe koeien....


Het ziet er zo idyllisch uit, loslopende koeien op een bergwei met op de achtergrond wel of niet besneeuwde bergtoppen. Maar wees voorzichtig want alleen deze week al waren er twee ernstige incidenten. Het eerste was afgelopen maandag:

Koe valt Nederlands gezin aan op alpenweide
Een Nederlands gezin is maandag tijdens een wandeling in de Oostenrijkse Alpen aangevallen door een koe. Die voelde zich waarschijnlijk bedreigd door de Nederlanders en wilde haar kalfje beschermen.
De 34-jarige vrouw werd omvergelopen door de koe en moest in een ziekenhuis worden opgenomen. Haar man (37) liep lichte verwondingen op toen hij het dier wilde wegtrekken. Hun twee dochters zagen alles gebeuren maar bleven ongedeerd.
Dat heeft de politie van de Oostenrijkse deelstaat Salzburg gemeld. Andere wandelaars brachten het gezin naar de hulpdiensten in een dal.
bron: ANP


Het tweede ernstigere incident deed zich afgelopen dinsdag voor:

Dode en gewonden na aanval koe in Franse wei
Een 85-jarige Franse wandelaar is dinsdagmiddag overleden na een aanval van een koe in de Franse Pyreneeën. Vier anderen raakten gewond, meldt de Franse zender RTL woensdag.
Het groepje toeristen beklom de bergtop Col d'Azet in zuidwest-Frankrijk. Waarschijnlijk stoorden ze daarbij een groepje koeien en hun jonge kalfjes, die naast een bergpad graasden. Van een ongeluk was duidelijk geen sprake: de koe liep expres op de wandelaars in.
De Fransman werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed. Zijn vier Spaanse groepsgenoten, waaronder twee kinderen van 3 en 5 jaar, moesten een nacht in het ziekenhuis blijven.
bron: ANP


Een koe hoeft niet eens een kalf te hebben om te beschermen. Ook als je lekker aan het picknicken bent met vrouw en hondje kunnen ze zo opdringerig worden dat je het beste de benen kunt nemen. Eerst probeerde de man de koe nog weg te jagen maar ze bleef als een tank doorzetten om het brood met ossenworst te bemachtigen. De boel oppakken dus maar.


In Spanje kom je wel eens loslopende stieren tegen in natuurgebieden. Deze liep gelukkig in een wei in de Pyreneeën, ik durfde tegen hem dus wel het geloei van een koe na te doen. Dat doe ik wel vaker als ik lang alleen op reis ben, tegen koeien loeien. Normaal kijken ze je dan een beetje schaapachtig aan maar deze zette het keihard op een lopen. Ik was te verbouwereerd om er een foto van te maken, maar je kunt er uit opmaken dat dieren soms heel anders reageren dan je verwacht.

Het zijn trouwens niet alleen de bergweiden waar wel eens iets gebeurt, al heb je daar wel de meeste kans omdat ze er loslopen. Ook vanachter de afrastering kunnen ze toeslaan:

Koe valt brommobiel aan
ARCEN - Een ontsnapte koe heeft maandagavond een brommobiel 'bij de horens' gevat, terwijl de 69-jarige eigenaar langs de oever van de Maas zat te vissen. Dat liet de politie dinsdag weten.
Terwijl de man zijn hengel uitwierp, wist de koe over de afrastering van haar wei in Arcen (Limburg) te stappen, om vervolgens rechtstreeks op het brommobiel af te gaan.
Het dier bewerkte de motorkap van het autootje vervolgens met haar horens. De auto werd flink beschadigd. De visser bleef ongedeerd. De politie heeft de koe terug haar wei in gedreven.

Oppassen dus! Dit is recent en zijn geen ouwe koeien uit de sloot.

9 opmerkingen:

 1. yes, cows protecting their calves can be very dangerous! and bulls, of course, too.

  the photo of the 2 people and the small dog just makes me SO nervous!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yes, the cow had already adopted an offensive posture. Fortunately nothing happened.
   Greetings, Wouter

   Verwijderen
 2. beautiful countryside and wonderful crisp photographs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah, eindelijk daar ben je weer Wout met een mooie serie. Groeten van Aart

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartelijk dank, Aart. Hebben jullie geen last van de warmte?

   Verwijderen
 4. Wat heb je dan tegen die stier geloeid, Wout??? Misschien moet je een loei- cursus gaan geven voor de wandelaars die graag in de buurt van koeien vertoeven. :-)) Ik vind de tweede foto echt fantastisch! Koeien zijn mooie en erg fotogenieke dieren. En, tja, dat ze mensen uit hun buurt willen houden kan ik maar al te goed begrijpen... :-))
  Groeten!
  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het vervelende Nadja, ik loei wel maar ik weet niet wat ik loei. Derhalve kan ik ook geen rekening houden met hun plaatselijke dialecten en krijg ik soms onverwachte reacties. Dat ze mensen uit hun buurt willen houden kan ik ook goed begrijpen, zeker als ze een kalf hebben.

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...