zondag 29 december 2013

De Huismus – Een (extra) ordinair vogeltje


In Nederland is de Huismus (Passer domesticus) in de laatste twintig jaar sterk in aantal afgenomen. Begin jaren tachtig begon de afname, die begin jaren negentig versnelde. Dit heeft geresulteerd in een landelijke afname van meer dan 50% van het aantal broedparen. En deze trend lijkt zich nog steeds voort te zetten, hoewel de Huismus bij de laatste vier Nederlandse tuinvogeltellingen weer op de eerste plaats van waargenomen vogels staat. 


Over deze afname van de populaire Huismus, een vogel die als vanzelfsprekend aanwezig was in de steden en dorpen, maken veel vogelliefhebbers zich zorgen. Vreemd genoeg is de afname plaatselijk. De Huismussen zijn op sommige plaatsen in de steden vrijwel geheel verdwenen en op andere plaatsen zijn zij even algemeen als voorheen. Een tekort aan insecten, waarmee de ouders hun jongen tijdens het broedseizoen voeren, kan de oorzaak zijn. In het stedelijk gebied verdwijnen steeds meer groene verloren hoekjes (met insecten), en veel tuinen verstenen. Ook door de meer en meer aanwezige huis- en zwerfkatten sneuvelen jaarlijks duizenden mussen.


Daar staat tegenover dat de bescheiden Huismus waarschijnlijk de meest succesvolle geïntroduceerde vogel ter wereld is. Kwam hij oorspronkelijk alleen voor in Europa en delen van Azië en Noord-Afrika nu is hij – dankzij de mens - ook te vinden in Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en op veel eilandengroepen. Thans bezet de Huismus een gebied dat gelijk is aan ongeveer een kwart van het landoppervlak van onze planeet. 


Begin 2011 is er in Nederland een nieuw project gestart, Ring-MUS, waarbij huismussen worden voorzien van kleurringen. De huismus is echter een slimme vogelsoort die zich lastig terug laat vangen. Elke gevangen en geringde huismus binnen dit project krijgt daarom een combinatie van 4 ringen, één metalen ringen  en drie kleurringen.  Dankzij deze kleurringcombinatie is de huismus van een afstand al te herkennen.

7 opmerkingen:

 1. Er kan niet vaak genoeg een pleit beorgd worden om de Huismus terug te krijgen in onze steden. Ik heb dat ook gedaan in mijn blog van 25 oktober j.l. En ook jouw foto's tonen weer eens aan hoe mooi dit "gewone" vogeltje eigenlijk is. De laatste foto is prachtig, Wout.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Wout, ik moet er niet aan denken dat dit sympathieke vogeltje uit ons straatbeeld zou verdwijnen. Helaas zie ik ze zelfs niet meer in mijn tuin! Er zijn gelukkig nog wel een aantal kerngebieden waar je ze altijd zie.
  De vluchtfoto van de groep huismussen is heel erg leuk. Hopelijk niet een beeld dat gaat verdwijnen.
  Mijn vrouw en ik hebben het voornemen om eind april naar de Costa Blanca te gaan en in de buurt van Alicante een hotel te boeken. Is er een leuke plaats met mooie (vogel)gebieden in de buurt die jij me (als Spanjekenner) zou aanbevelen en wat ook nog leuk is voor een niet vogelende echtgenote. We dachten zelf aan Calpe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben blij met dit vogeltje ik hoop dat we het ook nog in 2014 te zien krijgen en zeker in jou mooie foto's lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Wout,

  Tijd hier niet meer gekeken; ook niet in andere blogs overigens. Een pleidoor voor de huismus; ik ben voor! Wij wonen vrij landelijk in Friesland en daar nemen ze gelukkig juist toe.

  Ik wens je een goed 2014.

  Gr.
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou ze ook graag terugzien, mooie serie heb je gemaakt. Ik was van plan meer aan mijn foto en artblog te doen. Ik ga weer wat meer berichtjes achterlaten als het lukt. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...