dinsdag 29 december 2009

Belchite

Belchite ligt ongeveer 40 km ten zuidoosten van Zaragoza. In 1937 is om en rond het stadje hevig gevochten door de republikeinen en de Falange. Op 24 Augustus 1937 lanceerden de republikeinen hier een offensief. Het verzandde al snel in huis en huis gevechten met als resultaat 6000 doden en een Belchite dat geheel aan flarden geschoten werd. In januari 1938 lanceerde Franco hier opnieuw een offensief, samen met de Italianen, dat het front stabiliseerde. Na de burgeroorlog is besloten het nieuwe Belchite maar naast het verwoeste dorp te bouwen. Het is tegenwoordig een zeldzaam monument. Een stadje, zoals het was vlak na de verwoesting, bovendien is het niet bekend bij het grote publiek, dus de kans is groot dat je alleen door de ruines loopt van wat eens Belchite was.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) maakten ook Nederlandse strijders deel uit van de Internationale Brigades. Nederlandse verpleegsters trokken eveneens naar Spanje, na afloop van de Spaanse Burgeroorlog of eerder keerden zij terug naar Nederland. Na thuiskomst wachtten hen vele problemen waaronder het verlies van het Nederlanderschap wegens het in vreemde krijgsdienst treden.
Meer foto's op España - Belchite

1 opmerking:

 1. Wow...
  Zulke dingen geven me altijd meteen tranen in de ogen. Het idealisme van de mensen, om het eigen land te verlaten... De dapperheid.
  En de tragische gevolgen...
  Het lijkt zo ver weg, meestal.
  Maar eigenlijk is het nog maar een ogenblik geleden! Ik heb in mij jeugd veel over de oorlogen gehoord en gelezen...
  Soms vervloek ik dat. Het heeft mijn geloof in de mensheid flink gekraakt. Maar eigenlijk zouden we er elke dag met onze neus op moeten gedrukt worden. In de hoop dat dat helpt.
  Al is de kans helaas erg klein. Het ontbreekt de meeste mensen toch aan voorstellingsvermogen, vrees ik. En al helemaal als het gaat over hoe een ander zich voelt...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...