woensdag 30 december 2009

Grutto sterft tragische dood in Mali.

Een van de vijftien grutto's (Limosa limosa) die dit voorjaar in Friesland van een zendertje werden voorzien, is gesneuveld in Mali. De grutto kwam in een visnet aan zijn einde.

De trekvogel kreeg dit voorjaar, net als veertien soortgenoten, een zendertje ter grootte van een klein ei in de buikholte geïmplanteerd. Zo konden onderzoekers de tocht volgen die de dieren jaarlijks maken. De grutto vloog na het broedseizoen in de Friese weiden, in juni via Spanje en Senegal naar Guinee-Bissau. Daar bleef de vogel drie maanden, alvorens door te vliegen naar de binnendelta van de rivier de Niger in Mali. Na een week gaf de zender aan dat de vogel dood moest zijn. De onderzoekers startten direct een opsporingsactie. De grutto was naar een vrijwel onbereikbare plek gevlogen. Met hulp van een onderzoeksinstituut in Mali werd de afgelegen plek bereikt waar de grutto het leven had gelaten. Hier stuitten de onderzoekers op argwaan van de plaatselijke dorpsbewoners en vissers, die niet begrepen waar de overmatige interesse in de dode vogel vandaan kwam. Na lang overleg met de dorpsoudste en zijn raadgevers werd het stoffelijk overschot van de grutto uiteindelijk overhandigd. Het bleek dat de grutto door domme pech was overleden. Hij was in een visfuik terechtgekomen. Overigens is de jacht op grutto's in Mali niet ongewoon: als de visvangst tegenvalt worden de vogels vaak voor consumptie afgeschoten of door gespecialiseerde vogelvangers met netten gevangen.
Van de vijftien grutto's die met een zendertje werden uitgerust zijn er, onder meer door materiaalpech, nog maar vijf 'in de lucht'. De onderzoekers proberen uit te vinden of de vogels aan 'loop migration' doen, dat wil zeggen dat de vogels een rondje maken van Friesland, via Spanje naar Afrika, om via Italië weer terug te keren naar de Friese weilanden. Voor deze grutto zit de lange terugreis er in ieder geval niet meer in.
Meer foto's op Vogel ABC

1 opmerking:

  1. Hoi Wout leuk dat je op mijn blog keek ik zal jou ook volgen en wat prachtig van die Grutto's wat weet je er veel van hier zitten er ook veel in het voorjaar in de polder prachtige dieren zijn het
    Goede jaarwisseling hé
    Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...