zondag 30 mei 2010

Vale Gier II

“Zonder geluk vaart niemand wel”, dit gezegde is ook van toepassing op de vogelaar. Sinds ik een paar jaar geleden ben begonnen met het fotograferen van vogels, heb ik stad en land afgereden om in het wild en van dichtbij, Vale gieren (Gyps fulvus) te kunnen fotograferen.
Nu moet je stad niet te letterlijk nemen want daar vliegen ze om of hoog overheen. In de loop van de tijd heb ik verschillende streken van Spanje en Portugal bezocht en ook heel wat plekken ontdekt waar gieren huizen, maar om gieren van nabij te kunnen fotograferen is geen eenvoudige opdracht.
Sommige lieden hebben dit gemerkt en hebben een nieuwe markt aangeboord. Zo is er een konijnenfokker in de provincie Teruel die zijn doodgegane konijnen voor de gieren gooit. Tegen betaling mogen de mensen, achter een glasplaat want hij is bang dat de gieren niet meer terugkomen waardoor zijn verdienste opdroogt, de vreetpartij aanschouwen en kunnen er foto’s worden gemaakt. Hoeveel konijnen moet die man wel niet houden, om zo’n hoge uitval onder zijn konijnen te hebben, dat hij de gieren er verschillende malen per week mee kan voeren. Ik denk dat hij gezonde konijnen voert en dat ze op deze manier meer opbrengen dan bij de poelier, maar ik dwaal af.
Want deze keer had ik het geluk dat, omdat het al donker was en weer eens geen camping in de buurt, ik op een plek was gaan staan waar de Vale gieren de volgende morgen al zaten. Links en rechts van me zaten de gieren, in de bomen en op de rotsige uitsteeksels.
Goed dat ik het de avond tevoren niet wist want anders had ik beslist visioenen over Alfred Hitchcock’s film “The Birds” gekregen. Van Vale gieren met een spanwijdte tot 2 meter 80 en een gewicht tot 11 kilo en altijd met een dominante gier die als eerste het kadaver aansnijdt en die agressieve en dreigende bewegingen en geluiden maakt. Ik kan mijn geluk niet op.
Met hun snavel die je kunt vergelijken met een snoeitang van één van de betere merken breken ze de takken van de pijnbomen af, die ze gebruiken voor hun nest. Klik hier voor meer over de Vale Gier.

7 opmerkingen:

 1. Mooie reportage van deze indrukwekkende vogels. Mooi gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig verhaal en een super mooie serie van de Gieren dat is zeker geluk hebben fantastisch en wat een joekels van dieren was je niet een beetje Bang Wout ??
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alweer een mooie serie Wout. Ik ken ze alleen vanuit de dierentuin. Zo in het wild moet een hele belevenis zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow, die heb je prachtig vastgelegd. wat een geluk. Ik zou het geloof ik wel in mn broek doen, maar jij gelukkit niet. Echt prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige serie van de vale gier en wat zijn ze imposant en groot! In de tijd dat we in India woonden ben ik er veel tegen gekomen en als je ineens zo'n dier bij een kadaver ziet zitten, weet je pas hoe enorm groot ze zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ondanks de mooie foto-serie dat je ervan gemaakt hebt, blijf ik het n eng en lelijk dier vinden. Maar kan me wel inbeelden dat t n unieke ervaring moet zijn ze in't wild te kunnen fotograferen. Knap gedaan ! Grtjs,

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...