zaterdag 2 oktober 2010

Buenafuente del Sistal





Buenafuente del Sistal (de goede bron van Sistal) is een kleine gemeenschap in het natuurpark “Alto Tajo” gelegen in de Spaanse provincie Guadalajara.



Een cisterciënzer klooster uit 12de eeuw (Monasterio de la Madre de Dios de Buenafuente) is het hart van dit religieuze dorpje, die bestaat uit veertien nonnen, de bewoners van een klein bejaardenhuis en een handvol ouderen die nog op zichzelf wonen.



Toen ik er voor de eerste keer kwam deed het me denken aan de abdij der trappisten van Westmalle, maar dan zonder die heerlijke trappist en het kaasplankje en ook zonder de speeltuin.






Ik kon in het dorpje zelfs geen eet of drinkgelegenheid ontdekken net zomin als een winkel, een biertje is er dus niet te krijgen. En de kinderen hier die vermaken zich ook zonder speeltuin, ze spelen verstoppertje rondom de pomp van de goede bron (Buenafuente).







Nu zijn kleine kinderen en religieuzen tegenwoordig een wat beladen combinatie maar ik kon zo op het eerste oog geen onrechtmatigheden ontdekken.




    

Nee, ik werd overvallen door de heerlijke serene sfeer die er heerste, hier kun je nu echt onthaasten.

Hoewel die Zuid-Amerikaanse monnik die ik passeerde, er behoorlijk de pas in zette.








En ook deze non kon nog goed uit de voeten.







Achteraf blijkt het ook niet zo vreemd dat deze plaats me aan de trappisten van Westmalle deed denken. De abdij van Westmalle, voluit de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle is ook een cisterciënzer klooster. Alleen hebben de trappisten zich afgescheiden van de cisterciënzers, zij leven volgens een strengere regel, de zogeheten strikte observantie en vormen een zelfstandige orde.

8 opmerkingen:

  1. Mooi Wout....
    prachtig plek om te onthaasten zeg je, zou
    heel belangrijk zijn als we dat af en toe eens zouden doen.....
    mooie serie....en dat alles rond om de pomp....

    gr. Nieske

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een serene sfeervolle serie ! Mooi ! Ik zie 't zo al voor ogen, de zon, de stilte, de rust... en dat speelt zich allemaal af rondom een eenvoudig pompje.... Meer moet dat niet zijn he... Ook de kinderen hebben geen speeltuinen ed nodig, "wat men niet kent kan men ook niet missen "....
    OT : ontvang jij via RSS of zoiets mijn antwoorden op de reacties die je op mijn blog plaatst ? Is anders nogal onzinnig dat ik er daar op antwoord he, zou ik het beter hier op jouw blog doen...
    Groetje van Angelina Jolie euuuuhhh sorry : AmaZony

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Wout,

    Een fraaie en sfeervolle serie rondom de pomp..
    Heel erg mooi vastgelegd..
    Prima van kleur, compo en scherpte..

    Groetjes Mariët

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Wout wat een mooie serie foto's en een mooie plaats heerlijk zeg dat die er nog zijn dat is echt genieten daar en de foto's kunnen zo in een tijdschrift van (Felderhof )heel mooi
    en bedankt voor je leuke reactie die Koeien staan achter een hek ha ha maar het zijn wel hele grote bullebakken hoor maar wel lief
    Fijn weekend groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Yes, is like reading a story book!
    Congratulation Wout!
    Best regards from Romania!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Wout,
    ik kan me helemaal inleven in deze foto's. Ik voel de kalmte, de stilte, de rust met een pomp als middelpunt. In één woord prachtig.
    Fijne avond nog,
    groetjes Jacqie

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooie serie heb je hiervan gemaakt en de tekst voegt hier echt iets toe.
    Gr. Elly

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...