zondag 22 mei 2011

Van de Costa Blanca naar Nederland II - Teruel

We vervolgen onze weg door de provincie Teruel op weg naar Nederland. In april ligt er vaak nog sneeuw in delen van de provincie, terwijl onderwijl het graan al opkomt.


De provincie Teruel heeft een droog klimaat, er komen temperatuurschommelingen voor tot 20 graden in enkele uren tijd. In de stad Teruel kunnen de temperaturen variëren van +40ºC tot -20ºC.

Niets voor niets noemen Spanjaarden de provincie het Siberië van Spanje. Er bevinden zich in de provincie Teruel twee skicentra, Javalambre en Valdelinares, op iets meer dan een uur rijden van het centrum van de stad Valencia.

Hetzelfde onderwerp ziet er in de zomer natuurlijk heel anders uit dan in de winter. Het mooie van het binnenland van Spanje is dat je echt de seizoenen ziet, Iets wat je aan de Costa’s, met hun milde klimaat, vaak moet ontberen.


Behalve de extreme temperaturen is de provincie ook dun bevolkt. De bevolkingsdichtheid bedraagt ca.10 inwoners per vierkante kilometer. In Nederland is dat circa 40 maal zoveel. 25% van de bevolking van de provincie Teruel woont in de hoofdstad.


De provincie Teruel is nog vrij authentiek en traditioneel. De helft van de 236 gemeenten van de provincie bestaat uit dorpen en gehuchten van minder dan 200 inwoners.


Die inwoners zijn, in die kleine dorpen, vaak familie van elkaar en ze zijn overwegend van middelbare leeftijd of ouder. De jeugd trekt meestal weg naar de grote steden of de kust. Hoewel je nu ook in de meest afgelegen gehuchten wel jonge immigranten ziet uit Noord-Afrika en het voormalige Oostblok. En -of course- de gepensioneerde Engelsman, maar die kom je werkelijk overal in Spanje tegen. 


Het geloof heeft eeuwenlang een rol gespeeld en doet dat voor de ouderen nog steeds. Het is soms ontroerend om te zien welke prachtige kerkjes zulke kleine gemeenschappen hebben. 


Hoewel het onderhoud van al die kerkgebouwen wel een probleem begint te worden. De hertelwerkzaamheden bestaan meestal uit een noodoplossing om het gebouw voor instorten te behoeden en vaak zijn deze werkzaamheden -door geldgebrek- van slechte kwaliteit of architectonisch niet juist.


In de provincie Teruel vind je ook nog de typische Spaanse symbolen zoals de molens van Don Quijote.


En oude kastelen bovenop een berg, gemaakt van uitgehakte stenen uit diezelfde berg. Zodat er vrijwel geen kleurverschil is met het bouwwerk en de rotsen.


Een roofvogel die je er in de zomer veel ziet op de daken van ruines is de Zwarte wouw (Milvus migrans) .


Deze vogel foerageert vaak op vuilnisbelten maar ook langs stuwmeren, waar hij probeert om een visje te verschalken. Meestal zijn dat gewonde vissen of dode exemplaren langs de oevers. In herfst trekt de Zwarte wouw naar Afrika,  je ziet dan alleen nog de Rode wouw (Milvus milvus) over het landschap vliegen. Een landschap dat afhankelijk van de seizoenen zijn kleuren aanneemt.


 


Ondertussen zijn we dit prachtige landschap haast uit en zijn we ongemerkt bij de provincie Zaragoza aangekomen.


 (Wordt Vervolgd)

13 opmerkingen:

 1. leerrijke post, en ... prachtige opnames erbij

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Con estas fotos tan buenas se le quitan a uno ganas de publicar ninguna.
  Un saludo y un estupendo reportaje.

  Pd seguiremos con suma atención tu blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Wout,

  Je laat me weer genieten Wout.
  Niet alleen maar een mooie reis maar ook prettig en leerzaam beschreven, super mooie foto's die zowel overzicht als detail laten zien.
  Kortom....Grote klasse.
  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wout wat een fantastische mooie serie zeg super gaaf wat is het daar mooi zou er ook wel willen wonen en de rust en wat een mooie kleuren geweldig
  mijn complimenten
  Ik wens je een hele fijne week toe en bedankt voor je reacties op mijn blog
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Wout.....

  Wat een prachtige serie...en wat een temperatuursverschillen daar in dat gebied...
  prima landschapsopnames bij, maar ik vind de vogel (zwarte wouw) er mooi!!
  De laatste foto zijn erg mooi kleurig....
  Welke groothoek gebruik jij(dat je al last het van vervorming bij 24 mm...)
  Ben er ook erg tevreden over, ik had een tip van iemand gekregen over deze lens, zou weinig vertekening hebben en dat blijkt...

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tsja, gewoon weer helemaal perfect!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wonderful place and shots Wout!
  Have a good new week. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Superb.Wonderful place and shots. Very colorful.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. schitterende beelden, zeker de wauw springt er tussen uit! Mooi vlieg moment te pakken, mijn complimenten. Heb je filters gebruikt voor de landschap foto's? Groetjes, aranka

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een schitterende foto's. En wat een mooi gebied. Spanje heeft echt veel moois te bieden.
  Ben al op een aantal mooie plekjes geweest, maar dit mag zeker ook op mijn lijstje komen. Vooral de authentieke dorpjes spreken mij aan.
  En wat een supermooie foto van de zwarte wouw.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een prachtige detailopnames. De typische Spaanse sfeer uitstekend gevangen. Ben helemaal weg van die molen, geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Adembenemende landschappen, knappe foto's van dit typisch spaans binnenlands dorpje, en dat de seizoenen hun charmes hebben , heb je hier prachtig in beeld gebracht !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. I completely agree with you. I really like this article. It contains a lot of useful information. I can set up my new idea from this post. It gives in depth information. Thanks for this valuable information for all. And of course nice review about the application.
  vakantiehuis dordogne

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...