woensdag 15 februari 2012

Roze gloed over de provincie Alicante


Nee, maakt u zich niet ongerust er zijn geen gevaarlijke stoffen ontsnapt bij de één of andere fabriek en ik heb ook geen Israëlisch en Iraniërs in de buurt gezien. Het zijn de bloeiende amandelbomen die een roze gloed over de hellingen en dalen van de provincie Alicante leggen. Als André Kuipers even tijd heeft en het niet bewolkt is moet hij het vanuit de ruimte kunnen zien. Wij, de bewoners van de provincie Alicante zien het ieder jaar. Meestal de eerste bloesem - langs de kust - in januari en de laatste – diep in het binnenland - in maart. 


Dit jaar was de eerste amandelbloesem (Flor de Almendro) al heel vroeg vanwege de milde winter maar de afgelopen twee weken hebben we veel kou uit het noorden gehad en is de bloei een beetje in de war geraakt. Op zuidelijke hellingen en beschutte plaatsen staan de amandelbomen volop in bloei, op noordelijke hellingen en onbeschutte plaatsen is er nog nauwelijks iets te zien. Jammer is, dat er steeds meer amandelbomen worden gerooid omdat andere producten dan amandelen profijtelijker zijn voor de teler. Minder amandelbomen geven ook minder bloesem, maar gelukkig zijn er nog duizenden bomen overgebleven. 


Kleine dorpjes - waar normaal nauwelijks passanten komen – zien nu hele volkstammen langs de akkers trekken. Een gelegenheid om iets te drinken is er meestal niet, want omdat er toch nooit iemand kwam zijn die zaakjes al lang opgedoekt. Niet typisch Spaans eigenlijk, want ik kan me de tijd nog goed heugen dat er in ieder dorp met 5 huizen er wel een paar bars waren.


Normaal werd de “Ronde van Valencia” (Volta a la Comunitat Valenciana) altijd in de laatste week van Februari verreden en een groot gedeelte van het parcours ging langs de bloeiende amandelbomen en de slaperige dorpjes. 


De ronde is echter voor de laatste maal in 2008 gehouden en ik lees nergens dat hij dit jaar weer verreden zal worden. De ronde kende enkele grote winnaars zoals Rik Van Looy in 1959, Eddy Merckx 10 jaar later, Bernard Hinault in 1986, Stephen Roche 1987 en Alex Zülle in 1995, 2001 en 2002. Hopelijk wordt de ronde in de toekomst weer verreden want het zou leuk zijn om al die duizenden foto’s van wielrenners tussen de zonnebloemen eens af te wisselen met die van amandelbloesem. 


Zelf heb ik er in 2006 een foto van gemaakt – winnaar van de ronde de Spanjaard, Antonio Colom – maar dat moet veel en veel beter kunnen. 

10 opmerkingen:

 1. Wat een mooi gezicht Wouter al die prachtig zachtroze bloei van de bomen tegen de hellingen...
  Je zou er voor de aardigheid een tour tochtje aan wijden..
  Wie weet krijg je voor de onderste foto nog eens een herkansing...
  Mooie roze blog!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo wat een mooie lenteblog Wout, tja dan lopen we nog wel een
  stukje achter in het seizoen, maar ik krijg zo wel heel veel zin
  in de lente!
  Wat een mooie grillige bomen zijn het, die Amandelbomen en wat een
  prachtige foto's heb je er van gemaakt. Ik heb gezocht naar een
  favoriet, maar ik kan niet kiezen, allemaal even mooi.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Wout
  wat een mooie landschappen perfect.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow dat ziet er prachtig uit zeg, mmmm krijg gelijk zin in voorjaar terwijl het laatstes restje sneeuw hier nog ligt.
  Schitterend zoals die bomen op de hellingen staan, mooi doorkijkje ook.
  En tja met die wielrenners erbij heeft ook wel iets.

  groetjes yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig, Wout, dat moet een mooi gezicht zijn! Hele mooie foto's heb je ervan gemaakt, heb ervan genoten!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bellísimas fotos, como siempre... Un abrazo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Wout, zo te zien is de lente bij jouw al begonnen. Heel mooi die bloeiende amandelbomen en de bijbehorende landschappen.

  Groet,

  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Had er geen idee van dat de lente zo vroeg begon in Spanje! Schitterende reeks!
  Ik heb geweldige herinneringen aan een vakantie tijdens het Paasverlof in Extremadura wanneer de kersenbomen in bloei stonden!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...