donderdag 2 februari 2012

Pendelende Kraanvogels

De zwarte roodstaart die op ons overdekte terras overnacht is een goede voorspeller gebleken, want de winter heeft aan de Costa-Blanca toch nog toegeslagen. De verwachting voor de komende week is nog meer kou en vanaf morgen zelfs nachtvorst langs de Middellandse zeekust. 
In de rest van Europa is het nog veel kouder en dat heeft tot gevolg dat veel vogels - zoals de kraanvogels – waarvan een deel al was vertrokken naar het noorden, weer terug komen naar het nu niet zo warme zuiden. Weer honderden kilometers vliegen onder vaak barre en risicovolle omstandigheden.
De kraanvogels uit het Drentse Fochteloërveen, zijn al weer terug in Nederland en hebben zelfs al gebaltst. Of ze blijven of dat ze toch weer vertrekken kun je volgen op het laatste nieuws van  de Werkgroep Kraanvogel. 
Nieuws over de trekroutes kun je vinden op de pagina van de Werkgroep European Crane Je kunt de overnachtingplaatsen op de interactieve kaart aanklikken en zien hoeveel vogels er op een bepaalde datum op een bepaalde plaats aanwezig waren. Zo waren er op 24 februari 2011, 114.105 kraanvogels in het Spaanse Gallocanta in de provincie Zaragoza, een nieuw record voor deze plaats. De aantallen van het overwinteringseizoen 2011-2012 in Gallocanta zijn - tot nu toe - beduidend minder.
In Extremadura zijn de aantallen van het seizoen 2010-2011 en 2011-2012 gelijk, ongeveer 35.000 vogels. Maar in Extremadura lijken ze me veel moeilijker te tellen dan in Gallocanta waar ze allemaal samen komen in de Lagune en dus vrij makkelijk te tellen zijn. Terwijl ze in Extremadura over een veel groter gebied verspreidt zitten en er ook een gedeelte in de aangrenzende provincie Ciudad Real van de Comunidad Castilla-La Mancha verblijft.
Dat het verblijf van die duizenden kraanvogels ook tot conflicten leidt, kun je lezen in een artikel van de Belgische Knackwaarin boeren zich beklagen over de grote aantallen kraanvogels en de vele bezoekers die dat aantrekt.

Soms gaan de kraanvogels ook zelf een conflictje niet uit de weg. Hoewel ik me kan voorstellen dat niet iedere boer blij is met zoveel kraanvogels en de duizenden toeristen die er op af komen, laat men deze vogel hopelijk nog lang ongemoeid.Want wat is er mooier dan een groep kraanvogels tegen de avondlucht. In het oosten van Nederland werden op 31 januari honderden overtrekkende kraanvogels gezien, afkomstig uit Duitsland. Zij trekken weg naar Frankrijk en wellicht nog verder, naar Spanje. Zo’n 15.000 kraanvogels proberen het de laatste jaren ‘s winters zo lang mogelijk uit te houden in Duitsland, maar de sneeuwbedekking daar maakt het de kraanvogels onmogelijk om nu nog voedsel te vinden.

12 opmerkingen:

 1. really wonderful shots of these beauties! i do hope they can make their migrations safely!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fantastisch, wat een mooie vogels. Prachtige opnames, erg van genoten, ik vind ze allemaal even mooi!
  Groeten, marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En wij zijn al blij met een wazige versie uit Ospel (L)!
  Geweldig die actie en met de laatste zon.

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. What an amazing series Wout!
  You should inscribe the last one in a photo contest! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow...indrukwekkende serie Wout...
  waarvan ik de laatste een juweeltje vind...
  prachtig gedaan...

  Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 6. geweldige foto's vooral de laatsten.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Wout,

  Nachtvorst, het moet ook niet gekker worden :-).

  Schitterende opnames en interessante info. En wat is die laatste foto geweldig!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een geweldige Kraanvogelblog laat jij hier zien Wout!
  Het zijn prachtige vogels en jij laat dat met deze
  schitterende foto's ook heel mooi zien.
  Ik vond drie rondstappende Kraanvogels in Drenthe al geweldig,
  maar dit moet helemaal top zijn, om dat allemaal te zien.
  Leuk ook alle informatie die je er bij geeft.
  Fijn dat je deze foto's met ons deelt!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Estupendo trabajo. Una vision de la Vida silvestre en Espana que no habia tenido oportunidad de ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vraiment ces photos sont étonnantes, surtout la première qui est d'une pure beauté. Ces oiseaux sont majestueux dans ce vol.

  Bravo.
  Belle soirée

  Roger

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is toch heerlijk om te fotograferen, en voor ons om te bekijken. Wat een schitterende vogels en prachtige foto´s wout.

  groetjes yvonne

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...