donderdag 21 juni 2012

Duivels Toeval


Vogels en vliegtuigen gaan niet samen, dat is in de luchtvaart een bekend gegeven.


Maar juist nu heel natuurminnend Nederland in rep en roer is doordat er op dit moment duizenden ganzen rondom ‘Schiphol Airport Amsterdam’ gevangen en daarna vergast worden om zo toekomstige vogelbotsingen te vermijden en daarmee de vliegveiligheid te verhogen, gebeurt er dit: 


Je hoeft geen luchtvaartdeskundige te zijn om te begrijpen dat er heel wat mis had kunnen gaan, en dat dit incident niet erg meewerkt aan vliegveiligheid. Ondertussen zullen de luchtverkeersleiders wel weer een keer gaan staken voor betere loonvoorwaarden en worden de ganzen afgeslacht.


Vliegvelden werken als magneet voor veel vogels, en zij laten zich steeds moeilijker verdrijven. Afgezien van het vliegtuiglawaai vinden vogels op vliegvelden namelijk nog een oase van ruimte en rust waar geen roofdier of mens in de weg zit.

Hieronder enkele citaten uit PiepVandaag.nl 

De veiligheid rondom Schiphol is uiteraard van het grootste belang, maar er zijn veel maatregelen te nemen om de overlast door ganzen te beperken. Met name de keuze van de gewassen op de akkers rondom Schiphol kan van grote invloed zijn. Deze gronden, in bezit van de Staat of Schiphol, worden echter beplant met gewassen die een grote aantrekkingskracht op ganzen hebben.


Een Ooggetuige

“Niet alleen volwassen ganzen maar ook pulletjes worden door het dieren vernietigingbedrijf Duke Faunabeheer bij elkaar gedreven in vangkooien. Je ziet de enorme paniek bij de dieren. Omdat er rondom de kooi zwart landbouwplastic wordt gewikkeld is voor toeschouwers niet te zien dat ganzen zo dicht op elkaar zitten dat ze elkaar vrijwel dooddrukken alvorens de dieren de gaskar ingedreven worden. Daar worden ze een pijnlijke verstikkingsdood ingejaagd met het zeer traag werkende CO2gas.”


De keuze voor CO2 gas is dubieus, omdat Europa het gebruik van dit pijnlijke gas bij gewervelde dieren verbiedt. Helaas en om onduidelijke redenen wordt rondom Schiphol een uitzondering gemaakt.


Ganzenbescherming Nederland en vele andere deskundigen hebben staatssecretaris Atsma er bij herhaling op gewezen dat het massale doden van ganzen rondom Schiphol een grootscheepse intocht van gebiedsvreemde ganzen zal veroorzaken. Het zijn namelijk niet de residente ganzen die een gevaar voor vliegtuigen opleveren, maar juist de vogels die het terrein niet kennen en niet vertrouwd zijn met het luchtvaartverkeer.

Helaas is onder leiding van Atsma begonnen met het vergassen tot op 25 kilometer vanaf Schiphol in het Waterland bij Uitdam en Zuiderwoude, in strijd met de vergunning. Op deze wijze worden slachtingen aangericht in het hele waterrijke gebied benoorden en bezuiden Amsterdam.

Er zijn meer dan genoeg alternatieven beschikbaar die de legitimiteit van de ontheffing onderuit halen En de wijze waarop die gebruikt wordt ter discussie te stellen. Helaas wordt de discussie gebreideld door zwart landbouwplastic en het niet toelaten van de pers tijdens de vergassingen.

Meer informatie over dit treurige onderwerp via: PiepVandaag, GanzenbeschermingNederland en de Faunabescherming 

12 opmerkingen:

 1. Hoi Wout
  Ja het is droevig met alles gesteld en het zal nog we gekker worden je word er soms ziek van
  Maar jij heeft weer een geweldig mooie serie neer gezet en die kleine dotjes prachtig
  Fijn weekend
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn god, zo gruwelijk. Het verbaasd me erg. Laten we hopen dat de dierenliefhebbers hier flink wat herrie over blijven maken.
  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zag het van de week op t.v.dat is niet niks wat daar gebeurd.
  Je foto's zijn prachtig en je moet er niet aan denken dat ze vergast worden, maar evenmin dat er ongelukken ontstaan als ze in de motor van een vliegtuig komen.
  Wens je een fijn weekend, gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed dat je hier op deze wijze aandacht aan besteedt.
  Prachtige Ganzen die gewoon in Nederland thuis horen.
  Heel mooie foto's heb je er van gemaakt.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tsja Wout. Triest inderdaad. Maar hoe krijg je dit verhaal aan de grote klok? Jij maakt er in ieder geval een begin mee. Klasse!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat er ganzen in de natuur zitten daar kan niemand iets op tegen hebben, maar te veel van deze vogels is levens gevaarlijk in de directe omgeving van een luchthaven.
  Niemand zit er op te wachten om tijdens het opstijgen of landing zo'n zwerm vogels in de motoren te krijgen,bovendien zullen de ganzen het dan niet overleven en de passagiers waarschijnlijk ook niet....
  De beesten die onlangs gedood werden zitten dit weekeind in de stoofpot van onze mede mens die het zich normaal gesproken niet kunnen permitteren om dit gevogelte op hun boodschappenbriefje te hebben staan.
  Met grote aantallen gingen ze naar de voedselbank en die vonden een poelier die de ganzen panklaar maakt en tevens een recept er bij voor een smakelijke bereiding.
  Zou hiermee het leed iets minder hard aankomen bij onze dierenliefhebbers.....

  Was enkele weken geleden tijdens ons bezoek op de spotters plaats aan de Polderbaan getuigen hoe de gele auto telkens op en neer reed en geluiden liet horen van roofvogels en tijden de rit pijlen met het nodige lawaai afschoot om te ganzen te verjagen.
  Maar de ganzen waren hardleers of stokdoof geworden van de herrie die vliegtuigen veroorzaken....want telkens opnieuw kwamen de beesten in grote zwermen terug.
  Om de 5/6 vertrekkende vliegtuigen werd er een korte vertrekpauze ingelast en ja hoor.......
  daar ging de gele auto weer aan een volgende verjaag poging beginnen,en dat gaat dag in, dag uit zo door op die manier........
  Ik zou van dat baantje ongans worden...

  Mooie foto's trouwens.....beste Wout!!!

  Fijn weekeind en hartelijke groeten,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ger,

   Natuurlijk zit niemand te wachten op ganzen die een vliegtuigmotor invliegen en een ramp veroorzaken. Net zomin er iemand zit te wachten op miscommunicatie tussen de luchtverkeersleiding en de luchthaven Schiphol.

   Dierenbeschermingsorganisaties willen dat de directe omgeving van Schiphol onaantrekkelijk wordt gemaakt voor ganzen. Ze begrijpen niet waarom er ganzen worden gevangen en vergast op 25 km afstand van Schiphol. De vliegtuigen op die afstand van de luchthaven vliegen op dermate grote hoogte dat er geen sprake is van enig aanvaringsgevaar.

   Ze vinden dat zowel de provincie als de Faunabeheereenheid absoluut niet ter zake kundig zijn, zoals zou blijken uit het feit dat de provincie op verzoek van de Faunabeheereenheid blindelings toestemming heeft verleend om nijlganzen te vangen en te vergassen. Nijlganzen verliezen tijdens de rui, anders dan grauwe ganzen, hun vliegvermogen niet. Het is dus helemaal niet mogelijk om deze ganzen te vangen!

   Ook de keuze voor het CO2 gas vinden zij dubieus, omdat Europa het gebruik van dit pijnlijke gas bij gewervelde dieren heeft verboden.

   Ik kan me wel vinden in de argumenten van de dierenbeschermingsorganisaties en als het dan toch moet,……………………asjeblieft zo humaan mogelijk.

   Hartelijke groet, Wout
   Ps. Hier in Spanje - bij de luchthaven Madrid-Barajas – zijn er problemen met vliegtuigen en gieren.

   Verwijderen
 7. Triest om te lezen hoe de ganzen vernietigd worden dat er iets aan de hoeveelheid ganzen "gedaan "moet worden kan ik begrijpen maar dan wel humaan en niet op deze afstotende manier Grt Jeanne { Ik ben dol op ganzen }

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sono fantastiche queste fotografie! Buon fine settimana...ciao

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gruwelijk. Daar moeten we toch iets mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fantastic blog and brilliant photos!
  I can see you travelled quite a bit to record all these subjects!
  Very impressive!
  Your Bee eater with the cicada is gorgeous!
  Cheers Wout!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...