maandag 11 juni 2012

Een dagje naar de Marjal


Als ik zaterdagmorgen naar buiten loop 

zie ik dat het een beetje bewolkt is, ideaal om weer eens naar de Marjal de Pego-Oliva te gaan want daar ben ik al geruime tijd niet geweest. Nu ligt de Marjal de Pego-Oliva op slechts 35 kilometer van mijn huis maar door de invloed van de bergen ziet het weer er daar soms heel anders uit dan waar ik woon en dat is ook nu het geval. Er is volop zon in de Marjal met alleen boven de bergen wat wolken. Maar gelukkig komt er in de loop van de dag wat sluierbewolking opzetten die het keiharde zonlicht wat zachter maakt. 


De rijstplanten staan al behoorlijk hoog in de Marjal

en er is ook voldoende water. De eerste vogel die ik kan fotograferen is een Zwarte Ibis (Plegadis falcinellus), een vogel die ik nooit eerder in de Marjal ben tegengekomen. Normaal zie je de Zwarte Ibis met meerdere soortgenoten maar deze is alleen en blijft constant op vrijwel dezelfde plek foerageren.


Her en der liggen er in de rijstvelden nesten 

van Steltkluten (Himantopus himantopus), van alle aanwezige vogels maken zij de meeste herrie. Ze bewaken hun nesten goed en gaan onder luid gekrijs onmiddellijk op de wieken als ze een indringer menen te zien. De Kluut (Recurvirostra avosetta), een lid van dezelfde familie, heb ik ook nog nooit in de Marjal gezien. Maar misschien komt dat omdat ze meer van brak en zout water houden.


Ook zie ik deze keer geen enkele roofvogel

en ook van de Blauwe reiger (Ardea cinerea) zie ik maar enkele exemplaren, terwijl het er in de winter vol mee zit. Van de Kleine zilverreigers (Egretta garzetta) zitten er tientallen en er vliegt zelfs een Woudaap (Ixobrychus minutus) over.


De Purperreiger (Ardea purpurea)

is wel goed vertegenwoordigd in de Marjal, ik tel vele exemplaren van deze zomergast. Op het aangeslibde wier in de vaarten zitten ook heel wat jonge Iberische kwikstaarten (Motacilla flava iberiae), ze rennen vliegensvlug achter allerlei insecten aan en hoewel ze nog jong zijn doen ze dat niet om mee te spelen. Één van de kwikstaarten heeft een nylondraad uit zijn snavel hangen met waarschijnlijk een ingeslikt vishaakje. Helaas zie ik regelmatig vogels die haken hebben ingeslikt of verstrikt zitten in netten of visgerei, vooral aalscholvers zijn vaak het slachtoffer. 


Tegen de tijd dat ik naar huis ga

zie ik nog een Steenuiltje (Athene noctua) op het dak van een oude schapenkraal zitten, hij doet net of hij me niet ziet maar heeft me wel degelijk in de gaten. 


Als ik binnendoor terug naar huis rij

zie ik langs de rivier bij Jávea een vogel - ongeveer zo groot als een Kauw - op een elektriciteitkabel zitten. Ik stop om eens goed te kijken en het blijkt een heuse Scharrelaar (Coracias garrulus) te zijn. Één van de kleurrijkste vogels die we in Europa hebben. In augustus of september vertrekt hij al weer naar tropisch Afrika om in april of mei weer terug te keren naar zijn broedgebied. 


Het was een fijn dagje

met heel wat verschillende soorten. Vooral met de Scharrelaar ben ik blij want je komt ze haast niet meer tegen. In Nederland zijn er tussen 1800 en 1996 slechts 62 bevestigde waarnemingen van de Scharrelaar gedaan.

13 opmerkingen:

 1. Hoi Wout
  wat een vruchtbare dag was dat erg mooie foto's
  van al die mooie vogels die zie je hier nooit,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Wout,

  Wat een heerlijke foto's. Wat lijkt me dit een prachtig gebied zeg; zoveel wenssoorten op een kluitje. Met name de steltkluut vind ik bijzonder fraai.

  Gr. Robert

  PS: heb je vragen over de kluten op mijn blog beantwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Wout, wat leuk dat je een reactie bij mij achterliet.
  Nu ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar jou blog en kom even kijken.
  Wat een pracht serie heb je hier staan, bijzonder mooie vogels hebben jullie daar.
  Ik heb er van genoten en kom beslist nog eens terug.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. these are all such fabulous photos! i'd have been perfectly happy just seeing that gorgeous glossy ibis, but you just kept adding more and more beauties. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nu Dat kan ik me voorstellen Wout dat je een fijne dag had (ben een klein beetje jaloers )wat een gave serie vogels echt geweldig mooi en die zie je hier niet in de Polder
  Groetjes en een fijne dag verder
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat was me een dagje wel...prachtige serie om jaloers van te worden. Weer een prachtig Blog.

  Groet,

  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer betoverend mooie foto´s Wout. Echt prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Wout,

  wat een geweldige mooie foto's!! Vooral die zwarte ibis en de steltkluut en de Scharrelaar. Wat een kleur heeft die laatste zeg!. Ik heb deze vogel nog nooit gezien en had er ook nog nooit van gehoord *schaam* Werkelijk een prachtserei.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige vogels laat je zien en dan in een keer verschijnt de scharrelaar als laatste foto. Fotografisch is een telegraafdraad niet echt fijn, maar wat een vogel !!! Schitterend gewoon. Slechts enkele keren heb ik er eentje mogen aanschouwen en ik herinner me nog al die ontmoetingen. Dat je blij bent met de scharrelaar snap ik. Vooral omdat je hem zo vol in beeld hebt. groeten

  Jowan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sublieme serie en zo mooi scherp en belicht! heerlijk genoten!
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tjonge wat een superserie laat je hier weer zien.
  Veel van die vogels heb ik alleen nog maar in de dierentuin gezien.
  En jij ziet ze "zomaar" in hun natuurlijke omgeving.
  Maar je maakt er ook nog geweldige foto's van, een genot om naar te kijken.
  Chapeau!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...