zondag 9 september 2012

Muurgekko (Tarentola mauritanica)

De Muurgekko
zou volgens de boekjes - inclusief staart - maximaal 16 centimeter lang kunnen worden. Misschien hebben ze exemplaren uit een terrarium gemeten want bij mijn huis lopen er toch echt grotere langs de muur. Het lijkt wel of de Gekko meegroeit met de ouderdom van een huis want in oude casitas en ruïnes zag ik nog grotere exemplaren.


De muurgekko’s
hebben allemaal krokodilachtige schubben op de huid; deze zijn sterk gekield en puntig vooral op de staart, flanken en zijkanten van de nek. Verder heeft deze soort een sterk afgeplat lichaam, een verticale pupil en grote kleefkussentjes (lamellae). Meestal is de kleur bruingrijs met dwarsbanden maar er is een bijzonder grote kleuren- en patronenvariatie; van brede banden tot spikkels, en kleuren van grijs tot bruin, maar ook gelig en zwart komen voor.
 

De muurgekko
kan door de kleefkussentjes over elk oppervlak lopen, meestal rent hij over muren en steenhopen op jacht naar voedsel, in droge streken met veel natuurstenen muren, rotsen of klippen waar hij zich tussen verstopt. Het is een nachtdier dat jaagt op insecten en andere kleine ongewervelde. Vijanden zijn slangen, andere hagedissen, uilen en in mindere mate roofvogels, want deze jagen overdag. Een muurgekko kan 7 jaar oud worden, oudere dieren worden tamelijk dik en plomp. Ondanks dat het een nachtdier is zitten er in de zomer altijd wel enkele exemplaren overdag - op een schaduwrijke plek - langs de muur.


Als ik mijn tuin
water geef en de muur wordt per ongeluk nat dan heeft de Muurgekko – ondanks de kleefkussentjes – toch wel moeite met natte muren. Als ik er één zie zitten sproei ik daar dan ook niet. Voorts zijn ze erg gevoelig voor de damp van verf, bij onvoldoende ventilatie vallen ze soms dood of verdoofd naar beneden.

10 opmerkingen:

 1. Wat een beetje enge Gekko in Jamaica zien ze er heel anders uit ik dacht ook bij het zien van de foto dat het een baby krokodil was maar goed genomen en weer iets geleerd groetjes Daniellee

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige beesten zijn dit Wout, leuk dat je ze op je blog laat zien.
  Hier komen ze volgens mij niet voor.
  Fijne zondag nog verder.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. really beautiful! love the alligator texture. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja die hebben we hier in Drenthe niet :-)
  Prachtig deze mooie oerdiertjes, mooie foto's heb je er van gemaakt
  en leuk dat je er ook informatie bij geeft.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig om te zien die kleine krokodillen:-))
  Mogen van mij hier ook wel leven, en gelijk weer van van ze geleerd.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hallo Waut
  mooi gefotografeerd
  ze zien er een beetje eng uit
  groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fantastic photograph, unusual observation. I am greeting

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hoi mooie foto,s duidelijke uitleg ik ben pas voor mijn zoontje begonnen met grote muur gekko,s en dit terarium is in 2 delen in gericht een kant subtropisch en de andere kant woestein en stenen moet nog een hoop leren Bas

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...