dinsdag 4 september 2012

Waterhoen (Gallinula chloropus)

Het Waterhoen
is een algemene broedvogel met een opvallend rode snavel met gele punt. Waterhoentjes komen in het grootste deel van Europa voor, maar mijden gebieden boven de Poolcirkel. Het is een typische watervogel die zich thuis voelt tussen de oeverbegroeiing, waarin ze bij gevaar onmiddellijk in wegvluchten. Ze zwemmen schoksgewijs, waarbij het hoofd op en neer gaat. Grote afstanden vliegen ze zelden.


Tijdens het zwemmen 
of lopen is zijn staart omhoog gericht. Het waterhoen broedt in alle vochtige biotopen, als meren, plassen, rivieren, vijvers en sloten, ook in steden en dorpen. Met hun typische moerasvogelpoten kunnen ze over drijvende watervegetatie lopen zonder al te diep weg te zakken.


Zijn voedsel 
bestaat zowel uit plantendelen als verschillende insecten en weekdieren. Maar zoals op bijgaande foto te zien is, versmaden ze ook een aangespoelde vis niet. Het waterhoen zoekt zijn voedsel voornamelijk langs de oevers van het water en loopt daarbij ook over het land, maar verlaat zelden de beschutting van de oeverplanten. In tegenstelling tot de meerkoet duikt het waterhoen, tijdens het zwemmen, maar weinig.De jongen
zien er in eerste instantie heel anders uit dan hun ouders, ze hebben een rood kopje, wit dons op en om de kop en zwarte pootjes. Het rood en het dons verdwijnen al na 2 weken, de jongen zijn dan eerst bruin aan de bovenkant en bruinwit aan de onderzijde, dan worden ze grijsbruin. Ondertussen beginnen ook de pootjes al te verkleuren.


Pas na een half jaar
zijn ze uiterlijk niet meer van de ouders te onderscheiden. De jongen blijven vrij lang bij de ouders, vaak zo lang dat ze helpen bij het voeren van een volgend nest jongen.


Herrie met de buren
Het Waterhoen is een echte etterbak als het gaat om samenleven, ze zijn erg onverdraagzaam. Om de haverklap is het hommeles met de buren, er hoeft maar iets te gebeuren of ze vliegen elkaar in de haren. En dan gaat het er niet zachtzinnig aan toe. Maar al te vaak resulteert een dergelijke schermutseling in zichtbare verwondingen. 

10 opmerkingen:

 1. fantastic photos! the young chicks are so ugly at first. :) did not realize they were so aggressive.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een super serie heb je vast kunnen leggen Wout, de onderste foto vind ik geweldig.
  Prachtige actie heb je vast kunnen leggen tja ze kunnen behoorlijk vechten met elkaar.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Wout,

  Het mogen etterbakken zijn maar ik heb ze 10x liever als de meerkoet. Erg fraaie close-up die eerste, wat dichtbij! Ook de laatste foto van de burenruzie is spectaculair, mooi de beweging vastgelegd terwijl de kopjes stil staan!

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer een prachtige reportage Wout. Dankjewel voor de uitleg.
  Saludos uit Barbarroja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schitterend serie en wat een prachtige foto van de jongen .

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hele mooie foto,s Wout ik heb nog geen antwoord van je gehad over de foto ik hoop heet nog te krijgen groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja leuke serie van het Waterhoen.
  Geen zeldzame soort maar wel een mooie vogel
  om te observeren, altijd actief en zoals jij
  laat zien regelmatig even gedoe met elkaar.
  Mijn favoriet is de laatste actiefoto.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wonderful record.
  Perfect pose.
  Great composition.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...