maandag 19 november 2012

Alpenkauw (Pyrrhocorax graculus)


De Alpenkauw
is een vogel die behoort tot de zogenaamde ‘montane’ soorten. Montane soorten zijn verticale trekvogels die in de winter naar lagere gebieden afzakken. Zij doen dat om daar een milder klimaat en betere voedselbronnen te kunnen vinden, wat vaak overwintering aan of bij de kust of in bergdalen betekent. Wat afstand betreft stelt deze trek niet veel voor, maar het gevolg is wel een belangrijke verandering in leefwijze. De Alpenkauw is een lid uit de familie van kraaiachtigen (Corvidae) en is één van de kleinste leden uit deze grote familie van zangvogels. Ze zijn nauw verwant aan Alpenkraaien, vogels die van dezelfde leefomgeving houden.


De Alpenkauw
is de vogel die op het land op de grootste hoogte wordt gevonden. Een kleine groep van deze vogels volgde een klimexpeditie op de Mount Everest tot een hoogte van 8.150 meter. Ze hielden zich in leven met het voedselafval van de klimmers wanneer deze vertrokken waren. Broedend is de Alpenkauw in het Himalayagebergte tot op een hoogte van 6.000 meter boven de zeespiegel aangetroffen. 


Het zijn sterke vliegers,
die op grote hoogten hun kunsten uithalen: eerst maken ze duizelingwekkende duikvluchten, dan zweven ze weer hele stukken om vervolgens loodrecht naar beneden te storten en vlak voor de rotsbodem terug op te trekken in een steile beklimming. Ze gebruiken de wervelende luchtstromen rond bergtoppen en wanden om deze fascinerende stuntvluchten uit te voeren.


Als ze zich op de grond wagen,
lopen en hippen ze. Ze staan bekend als uitdagende vogels en zelfs als dieven. Er bestaan verschillende verhalen over kauwen die met een stuk uitrusting van een bergwandelaar aan de haal gingen.


Alpenkauwen
broeden uitsluitend in hooggebergte, boven de boomgrens, vanaf minimum 1.500 m hoogte in Zuid-Europa (Pyreneeën, Picos de Europa). Ze broeden in kleine kolonies, die kolonies bestaan vaak maar uit enkele paren. Ze nestelen op steile, ruige kliffen, ruïnes en rotsspleten in de bergen en langs kusten. Ze broeden van april tot juli en leggen slechts 1 legsel dat bestaat uit 4, soms 3-6 eieren. Ze bouwen een omvangrijk, komvormig nest van takken en droge wortels, gevoerd met dunner, soortgelijk materiaal. Ze bekleden het met fijn gras, wol, veren en heide. Dat nest zit vaak goed verborgen in een diepe spleet of grot. Alleen het vrouwtje broedt, terwijl het mannetje haar voedert. Broedtijd: 17 – 21 dagen, de jongen blijven nog 23 – 31 dagen in het nest na hun geboorte.

12 opmerkingen:

  1. they are quite beautiful. they look intelligent.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wonderful shots! The first and last ones are awesome.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldige foto's Wout, goed scherp ook.
    Het verhaal er bij is leerzaam.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat zijn ze weer mooi echt super gedaan lieve groetjes Danielle

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Wout,

    Fraaie foto's bij een dito verhaal; lijkt me wel een documentaire waard die alpenkauwen.

    Groeten,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  6. I completely agree with you. I really like this article. It contains a lot of useful information. I can set up my new idea from this post. It gives in depth information. Thanks for this valuable information for all. And of course nice review about the application.
    vakantiehuis dordogne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel goede raportage en prachtige vogels.Toch maar eens goed zoeken boven in de Picos!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo wout,

    ik ben al de hele avond opzoek... naar de... orpinola (a), of orphinolaa ??? (kreeg die naam door van een verzorger in diergaarde Blijdorp.)

    Lijkt veel op deze Alpenkauw, alleen heeft hij/ zij naar ik meen een grotere snavel. Kom die vogels regelmatig tegen in diergaarde Blijdorp ( tropische kas ) , erg brutaal en onderzoekend. Slopen ook alles wat los en vast zit. Vandaag kwam er eentje gezellig naast me op een stoel zitten!
    Dus wil ik graag meer weten. Heb jij (of andere hier op dit form), misschien een idee over de juiste spelling van " mijn orpinolaa" ;-).

    Vriendelijke groet,

    Eric.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Eric, bij de kraaiachtigen kan ik niets vinden wat ook maar een beetje lijkt op “Orpinola” of “Orphinolaa”. Misschien aan de verzorger vragen of hij de juiste naam opschrijft anders is het moeilijk zoeken. Groet, Wout

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kuiforopendola - Psarocolius decumanus - Crested Oropendola

    Erg onderhoudende blog met Prachtige foto' s
    Bedankt

    Groet, Eric

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van de familie Troepialen, lijkt met zijn gele snavel inderdaad wat op de Alpenkauw.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...