donderdag 1 november 2012

Geraniumblauwtje (Cacyreus marshalli)


Regelmatig loop ik zomers
door mijn tuintje om te kijken of er insecten zijn om te fotograferen. Maar die hele lange warme en vooral droge zomer zijn dat er bar weinig. Nu er weer wat regen is gevallen zie je er weer wat meer. Vorige week was ik de tuin aan het snoeien toen ik ineens op een oleanderblad twee kleine vlindertjes zag paren. Een verademing die parende vlindertjes, niets geen gehijg, oerkreten of schokkende bewegingen. Nee, in alle rust stonden ze op het blaadje tegen elkaar aan. En omdat ik naar ze stond te kijken waren er ook geen vogels in de buurt en stonden ze dus veilig. Hoewel het me op een gegeven moment wel wat lang begon te duren en ik maar naar binnen ben gegaan. 


De determinatie
van de vlindertjes kostte me toch nog heel wat moeite, het bleken Geraniumblauwtjes te zijn. Een dagvlinder uit de familie van de Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. De vlinder komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, en heeft zich sinds 1990 gevestigd op de Balearen, vermoedelijk meegekomen met plantmateriaal. De vlinder heeft zich vandaar uit gevestigd in Zuid-Europa.

Meer naar het noorden
komt de vlinder voor als dwaalgast. Het Geraniumblauwtje is in België al in 1991 gezien in Brussel. De eerste waarneming in Nederland dateert uit 1999 in Waterlandkerkje, Zeeuws-Vlaanderen. De waarnemingen in Nederland en België zijn allemaal gedaan in juli, augustus en september. De vlinder kan in de winters van Nederland en België niet overleven.

Bron: Wikipedia

Determinatie:Evert Ruiter     

3 opmerkingen:

 1. Superbe photo de ces tout petits papillons in copula!
  J'ai posté un article récemment sur le sujet, voir ici:
  http://macrophotoplaisirpassion.blogspot.fr/2012/09/le-brun-des-pelargoniums-cacyreus.html
  ils sont très semblables!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie opname van dit Geraniumblauwtjepaartje. Ik ken hem sinds kort doordat iemand de vlinder
  in Venetië op de foto had gezet en mij vroeg om welke soort het ging.
  Bijzonder om te lezen dat ze oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig Wout! Ben gek op vlinders en er zijn er nog heel wat op zonnige winterdagen. Mij niet gelukt ze op de foto te krijgen.Net zo schuw als vogels, in Holland kan ik met de macrolens vaak dichtbij komen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...