dinsdag 14 mei 2013

Witte Zwanen, Zwarte Zwanen


Ben een tiental dagen in de Randstad Holland geweest - met een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 915 inw./km² - één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Toch schijnt er volgens sommigen nog volop plaats te zijn, zelf denk ik daar anders over. Ondanks die hoge bevolkingsdichtheid en de daarmee gepaard gaande verstedelijking, kom je er toch - met een spanwijdte van ca. 2,30 m. - één van de grootste vogels van Europa tegen, de Knobbelzwaan (Cygnus olor). 


Voor Nederlanders en Belgen zijn ze een normale verschijning in parken en polders. Maar voor iemand die de helft van zijn leven in Spanje woont zijn ze bijzonder. Toen ik uit Nederland vertrok waren ze lang niet zo talrijk en in Spanje komen ze normaal gesproken niet voor. De Knobbelzwaan is wel de zwanensoort die het verst naar het zuiden is geëxpandeerd, je komt ze in Frankrijk tot vlak voor de Pyreneeën al tegen. Maar de Pyreneeën zelf komen ze nog niet over. 


Overal langs de waterkant zie je ze nesten maken. Van koeien, schapen, loslopende honden en mensen lijken ze zich niet veel aan te trekken. Ze kunnen agressief zijn - zie Zwaan doodt manmaar over het algemeen zijn het rustige en vreedzame dieren.


Op de camping in ’s-Gravenzande waar ik met mijn campertje stond, kwam een 1ste winter Knobbelzwaan iedere morgen om een stukje brood bedelen. Als hij met zijn flappers op de rubberen mat ging staan ging hij prompt onderuit. Nooit geweten dat je een rubberen mat als wildrooster kunt gebruiken.


Hoewel men dieren nog niet zo lang geleden als stom bestempelde, zijn ze dat beslist niet. Want ook deze Zwaan had al snel door dat hij niet op de mat moest gaan staan en kwam met zijn telescopische nek de camper binnen om me het brood uit de handen te ritsen. Na een Vos en een Ezel was dit het derde dier dat ik op bezoek kreeg.

Toen ik weer richting Spanje reed, zag ik bij Zevenbergschen Hoek een Zwarte zwaan (Cygnus atratus) langs de slootkant staan. De Zwarte zwaan komt voor in Australië, Tasmanië en Nieuw-Zeeland.


De Zwarte zwaan is een populaire sierwatervogel die veel wordt gehouden en gekweekt. Ontsnapte of uitgezette exemplaren kan men ook in de Europese natuur tegenkomen, maar worden beschouwd als exoot. In Europa broeden ze het gehele jaar door. De Zwarte zwanen vormen rond hun tweede levensjaar een koppel voor het leven. De kuikens worden door de ouders samen opgevoed. De Zwarte zwaan is niet honkvast. Bij zwerftochten kan hij afstanden van honderden kilometers overbruggen en zorgt zo ook zelf voor zijn verspreiding. Kenmerkend is de klagende, trompetterende roep bij hun nachtelijke vluchten. Zijn voedsel bestaat uit grassen en waterplanten.

Ik vind het altijd een raadsel waarom er in het dichtbevolkte Nederland zo veel vogels zitten en ze zijn er ook een stuk minder schuw dan in Spanje.


7 opmerkingen:

  1. love your swan visitor! so cute! the black swan is very handsome.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldige foto's van de knobbelzwaan, zo gaaf dat hij brood kwam bedelen.
    Het is een rustige redelijk tamme vogel, maar als ze jongen hebben moet je oppassen hoor, niet te dicht in de buurt komen.
    De zwarte zwaan heb je ook heel mooi gefotografeerd, hier komen die ook redelijk veel voor, je ziet ze vooral in stadsvijvers en parken.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. no proszę..., chciał się przejechać?))))pozdrawiam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hou Wout prachtig zijn ze
    En ja het is hier tjokvol Bah TÉ vol maar ja
    en weet je waarom de Zwanen hier niet zo schuw zijn de mensen geven al die dieren zakken met eten
    Paarden Vossen en noem maar op
    Ik had ook net een serie gemaakt van een broedende Zwaan de andere dag ging ik weer terug om nog meer foto's te maken
    Toen lagen er grote bakstenen in het nest ei kapot en de Zwanen nergens meer te zien
    De boeren jagen ze weg er zitten er te veel ze kunnen ook wat eieren doorschudden maar ja
    Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wout ik heb genoten van je mooie foto´s van de zwanen het zijn pracht beesten lieve groetjes Danielle

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik miste je al een hele tijd. Gelukkig ben je weer "boven water" met weer een mooie serie. Saludos uit Barbarroja

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk blog Wout, wat een slimme jonge Knobbelzwaan, zo zie je maar hoe snel dieren
    dingen leren. Mooi vastgelegd trouwens.
    En helemaal fraai de Zwarte Zwaan, wat heb je die mooi belicht en ook nog met zo'n
    elegante houding.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...