zondag 1 september 2013

Portugal, April 1974


Via het Spaanse ‘Fuentes de Oñoro’ komen we de grens met Portugal over. Onderweg ontmoeten we schaapherders, pure eerlijke mensen die zich maar wat graag laten fotograferen en het fijn vinden om met handen en voeten een praatje te maken. Ze leiden een hard, karig en eenzaam bestaan en kunnen zich alleen maar schikken in hun lot. Welke wordt beïnvloed door dierziekten, vlees en wolprijzen en de elementen. 


Net zoals wij, zijn ze op dat moment onkundig van het feit dat nog dezelfde maand de Anjerrevolutie (Revolução dos Cravos) zal uitbreken. Het autoritaire bewind van Marcello Caetano - de opvolger van António de Oliveira Salazar -, waartegen vanuit verschillende groeperingen van een steeds verder verarmend land oppositie is gevoerd, zal dan worden gedwongen zijn machtspositie op te geven.

Als je nu in Portugal komt, staat de ontwikkeling van sommige streken voor mij dichter bij het moment dat de Anjerrevolutie uitbrak dan bij het jaar waarin we leven. En dit ondanks de Europese steun die Portugal heeft genoten en het feit dat we haast veertig jaar verder zijn.

4 opmerkingen:

 1. superb photographs so full of wonderful character, the younger and the older generations

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zijn dit prachtige portretten Wout. Heel mooi genomen en zeer geschikt voor de omzetting naar z/w.
  Jammer dat ze het zo moeilijk hebben. Je ziet aan hun gezicht dat het buitenmensen zijn, maar ze hebben wel een heel vriendelijke uitstraling. Dat heb je goed vastgelegd.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fantastische portretten. Zalig om de authentieke 'korrel' weer eens te zien ook.
  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Wout, wat een prachtige karakterkoppen laat je hier zien. Hier kan ik echt van genieten. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...