woensdag 16 oktober 2013

Pasja of Jasiusvlinder


Vorige maand zag ik een grote vlinder in de tuin, die ik niet eerder had gezien. Zijn tekening en kleuren vond ik niet zo bijzonder en zijn vleugels waren al behoorlijk versleten. Ik weet nog dat de eerste keer dat ik een vlinder zag waarvan de kleuren begonnen te vervagen en de vleugels te rafelen indruk op me maakte, de tand des tijds zo duidelijk zichtbaar op een gracieuze kleurrijke vlinder. 

Van de week zat er weer een grote vlinder in de tuin en die had prachtige kleuren en ook zijn vleugels waren nog in perfecte staat. Nu heb ik verschillende boekjes over insecten en vlinders maar ik kan er nooit in vinden wat ik zoek. Ik moest dan ook een beroep doen op anderen om te weten te komen welke vlinder het was. Het blijkt te gaan om één en dezelfde vlinder namelijk de Jasiusvlinder, meer bekend onder zijn naam “Pasja”.
  

De Jasiusvlinder (Charaxes jasius) is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. Met een spanwijdte niet zelden groter dan 100 millimeter is het de grootste dagvlinder van Europa.

De Jasiusvlinder komt voor op droog kalkgrasland en steppe in het Middellandse Zeegebied. De vlinder vliegt in twee generaties per jaar van april tot en met oktober.

Waardplant van de rupsen is de aardbeiboom. De vlinders voeden zich met sappen uit rottend fruit.

Met zijn dubbele staarten en contrasterende kleuren lijkt de Jasiusvlinder wel wat op een Konings- of Koninginnenpage, maar hij is daar totaal niet aan verwant.  

6 opmerkingen:

 1. Prachtige foto's en leuk om te weten. Ook ik heb ze nog nooit eerder gezien. Groeten Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is een pracht vlinder en ook bedankt voor de uitleg lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had hem al op twitter voorbij zien komen en je bent er dus inderdaad in geslaagd om
  de naam te krijgen.
  Een prachtige vlinder en mooi vastgelegd, vooral de tweede foto vind ik heel fraai.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. die 2e is mooi! prachtige vlinder ook!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...