donderdag 12 december 2013

Aalscholver met en zonder kuif

Ben van de week even bij de haven van Calpe wezen kijken en zag daar een Kuifaalscholver  (Phalacrocorax aristotelis).


De kenmerken van de Kuifaalscholver zijn dat hij ongeveer 75 centimeter groot wordt en daarmee iets kleiner is dan de (gewone) Aalscholver (Phalacrocorax carbo). Verder lijken de twee soorten veel op elkaar, maar de kuifaalscholver heeft een dunnere snavel, een groenachtige glans en een voornamelijk bij adulte vogels zichtbare kuif. De kleur is groenzwart, met een gele snavelbasis. De vogel die in de haven van Calpe zwom was echter nog een vrij jonge vogel, die nog niet de groenzwarte kleur had en ook nog geen kuif. De Kuifaalscholver komt voor op de rotskusten van Noorwegen tot Noord-Afrika. In Nederland en België is de kuifaalscholver zeldzaam. Kuifaalscholvers zie je zelden of nooit in het binnenland.


Iets verder in de haven zat ook een vrijwel even oude (gewone) Aalscholver. Aan de kop is het verschil tussen de twee duidelijk te zien maar als je ze onafhankelijk van elkaar ziet merk je niet zo snel het verschil op. De volwassen vogel is vrijwel geheel zwart, maar met een opvallende witte wang (die witte wang ontbreekt bij de Kuifaalscholver) en een gele plek op de plaats van de aanhechting van de bek.

Er zijn op de wereld dertig soorten aalscholvers, dit zijn er dus maar twee van.

7 opmerkingen:

  1. Très belles photos de ce Cormoran!
    Nous les adorons, il y en a beaucoup par chez nous, mais pas faciles à approcher!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer wat geleerd. En mooie foto's trouwens. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto´s weer Wout. (Full-frame en 800MM??)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb altijd het idee dat deze vogels uit de pre-historie komen. Grappig dat ze te weinig vet tussen de vleugels hebben en toch moeten duiken voor hun voedsel. Een weeffoutje zou je zeggen...Prachtige foto's en een leuke blog weer, Wout.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi blog Wout, je header springt er ook echt uit. Ik zet je in mijn lijst en ik ga je volgen!

    Groeten John

    BeantwoordenVerwijderen
  6. dat ze geen vet op hun vleugels hebben heeft als reden, dat ze dan minder opwaartse druk hebben tijdens het duiken. zo kunnen ze veel dieper duiken en langer beneden blijven.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...