woensdag 2 juni 2010

Bosbrand

De eerste bosbrand van deze zomer in de provincie Alicante heeft helaas al weer plaats gevonden.
Vorig weekend verbrandde 15 hectare pijnboombos in het recreatiegebied Font de Vivens, tussen Jijona (stad van ijsjes en marsepein), en Ibi (stad van het speelgoed). Dit is dank zij de natte winter gelukkig later dan gebruikelijk maar het trieste resultaat is er niet minder om.
Het is niet te hopen dat het er deze zomer weer net zo aan toe gaat als de laatste jaren het geval was in Zuid-Europa. Enorme bosbranden die honderden hectaren in de as leggen en mensenlevens en eigendommen kosten.
Om van de schade aan de natuur nog maar te zwijgen. Vele diersoorten worden ieder jaar het slachtoffer. Het kost jaren voordat dit zich heeft hersteld, als het dat al doet want door het ontbreken van begroeiing en wortels die de aarde vasthouden, is erosie het gevolg. Vruchtbare aarde stroomt bij de winterse slagregens en het smelten van de sneeuw van de rotsen, en op steen zonder aarde kan geen plant of boom nog groeien.
Ondanks het grote risico van bosbranden in vooral de zuidelijke landen, mede door de hoge temperaturen en droogte vaak in combinatie met harde wind. Schijnen de meeste mensen er zich niet al te druk over te maken. 
Juist in die uitermate brandgevoelige pijnboombossen –een pijnboom kan exploderen tijdens een brand waardoor het vuur alle kanten opspringt–, worden stenen barbecues geplaatst en is het ieder weekend een drukte van belang met fikkie stokende stadsmensen. Het zijn deze recreatiegebieden waar vaak de brand ontstaat.
De lokale overheid schijnt dit gevaar ook in te zien, want die zijn op het lumineuze idee gekomen om als het te droog en te brandgevaarlijk is, de barbecues met een plastic lintje te verzegelen, geen mens die er zich iets van aantrekt.
 
Andere oorzaken van deze fatale branden zijn onder anderen: weggegooide peuken –ondanks dat het weggooien uit de auto van sigarettenpeuken nu strafbaar is gesteld, het afbranden van bermen en verbranden van tuinafval, weggegooid glas, kortsluiting in elektriciteitskabels, broei in afvalbergen en hooiopslag, moedwillig aansteken, blikseminslag, verkeersongevallen, enzovoorts.
Als je eens die enorme vernietigende kracht van zo’n bosbrand hebt gezien, weet je pas hoe snel het gaat en hoe voorzichtig je moet zijn, de meeste mensen realiseren zich dat echter niet. En eerlijk gezegd, voordat ik deze foto’s maakte, ik ook niet.
 

7 opmerkingen:

 1. Jammer van de brand maar je foto's zijn SUPER GAAF en je had een mooi plekkie dat je zulke prachtige overzichtelijke foto's kon maken TOP
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Brrrr spectaculair maar toch beangstigend die bosbranden. Je hebt er wel knappe beelden over gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moet er niet aan denken om in de buurt van een bosbrand te zijn. Afschuwelijk.
  Maar zoals jij, heb je er wel fantastische foto's van kunnen maken.
  Ik wens je een fijne dag,
  groetjes Jacqie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja heb me dat ook al afgevraagd waarom er niet meer voorzorgen genomen worden om die vele bosbranden te vermijden of althans proberen te beperken. Merkte t ook in de natuurparken in California hoe men daar met n simpel lintje de bbq-zone afbakend and thats it! Onvoorstelbaar ! Ik hoop met je mee dat t dit jaar wat beperkt blijft Wout. Knappe foto's trouwens ! Grtjs,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kom steeds terug voor deze beelden.Wat een reportage!! Het lijkt wel alsof je de foto's vanuit verschillende stadpunten genomen hebt. Maar hoe je dit voor elkaar gekregen hebt...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is een indrukwekkende en akelige reportage. De foto's zijn heel mooi en geven perfect aan wat de verwoestende kracht is van zo'n brand.
  Bedankt voor je reactie op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja bosbranden is altijd zonde van alle natuur die verloren gaat, maar jij hebt er een mooi serie aan overgehouden....
  ik help het je hopen dat het deze zomer niet gebeurd....

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...