zondag 26 juni 2011

Aanvang Eerste Wereldoorlog haast 100 jaar geledenNog slechts een paar jaar en dan is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. De één na laatste veteraan, Claude Choules, is in mei van dit jaar op 110-jarige leeftijd in Australië overleden. De laatste thans nog in leven zijnde veteraan is de Britse Florence Green, die in februari 1901 werd geboren. Zij diende bij de Women’s Royal Air Force en was werkzaam als serveerster in de mess.Tussen de Franse plaatsen Saint-Quentin en Cambrai loopt de Route Nationale N44. Deze weg volgt in grote lijnen de voormalige Hindenburg-linie. Rond de N44 ligt het Canal de Saint-Quentin dat bij Riqueval door een lange tunnel loopt. Hier vond op zondag 29 september 1918 eindelijk de doorbraak van de onneembaar geachte Hindenburg-linie plaats door de inzet van Amerikaanse, Australische en Britse troepen behorend tot het Vierde Britse Leger. Het is een historische plaats omdat hier het einde van de Eerste Wereldoorlog werd ingeluid


Langs de N 44 komende van Parijs staat vlak na het passeren van de plaats Bellicourt – aan de linkerkant - een groot Amerikaans oorlogsmonument. Dit monument is opgericht is ter ere van de 90.000 Amerikaanse soldaten die in het Britse leger vochten. De tekst onder de gebeeldhouwde figuren luidt:

Erected by the United States Government in Commemoration of those American units which served with the British Armies in France during the World War.


Iets verder langs de zelfde weg kom je - even voorbij de plaats Bony - bij het Amerikaanse Somme Cemetery. Dit is een van de zes Amerikaanse begraafplaatsen in Frankrijk met gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog. Met een gladgeschoren grastapijt en witte, marmeren kruizen in een strak gelid voor de 1.844 gevallenen.
 
 
Op deze begraafplaats liggen ook slachtoffers van eerdere Amerikaanse acties in 1918 in het gebied tussen Amiens en Saint-Quentin. Zoals de inname van Cantigny door de 1ste Amerikaanse Divisie in mei 1918.


Bij de ingang staat een kapel waarin de namen van 333 vermisten zijn gegraveerd. Op deze lijst van vermisten staat ook die van George Vaughn Seibold.


Eerste luitenant, George Vaughn Seibold, was piloot en werd gedood in een luchtgevecht boven Bapaume in augustus 1918, zijn lichaam is nooit gevonden.

Zijn moeder, Grace Darling Seibold, was de oprichtster van de “American Gold Star Mothers Inc.” een organisatie van moeders die een zoon of dochter hebben verloren in dienst van hun land."

Zijn grootvader was Brigadier General, Edward Washburn Whitaker ,die de Medal of Honor toegekend kreeg. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was hij tevens de chef-staf van generaal George A. Custer en droeg hij de vlag van de wapenstilstand op Appomattox Courthouse. Op de leeftijd van 23 jaar was hij de jongste generaal tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Op de begraafplaats bij Bony liggen drie gesneuvelden aan wie de Medal of Honor werd toegekend. In het kantoor hangen de dagvaardingen waaronder die van Corporal Thomas E. O’Shea van de Machine Gun Company van het 107ste regiment van de 27ste Divisie. Dat was het regiment met de grootste verliezen op 29 september 1918. Thomas E. O’Shea werd getroffen door mitrailleurvuur toen hij met twee anderen op weg was naar een uitgeschakelde tank waarvan de bemanning om hulp riep.


9.448.000 Totaal aantal militaire slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog, waaronder 114.000 Amerikaanse gevallenen.Ik doe het hek achter me dicht, stap in mijn camper, zet Göttingen van de Franse chansonnière Marie-Paule Belle op en rijd de 21ste eeuw weer binnen. De Fransen en de Duitsers kunnen het thans goed met elkaar vinden, ze vormen de as van Europa. Zonder de toe- of instemming van Merkel en Sarkozy komt er niets van de grond. Zijn die 9.448.000 militairen – plus de 27.500.000 militairen uit de 2de Wereldoorlog - niet voor niets gesneuveld, hebben al die vaders en moeders niet voor niets geweend. Is er vrijheid, blijheid en maak ik me daarom zorgen om dat prachtige loodzware bronzen hek wat net achter me sloot.


Dinsdag 7 Februari 2012 Florence Green, de laatst bekende veteraan van de Eerste Wereldoorlog, is op 110-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het verzorgingshuis waar Green verbleef vandaag bekendgemaakt. Green overleed zaterdag, twee weken voordat ze 111 zou zijn geworden.


Veel informatie over de 1ste wereldoorlog vind je op “De Eerste Wereldoorlog 1914 – 1918”

7 opmerkingen:

 1. Hoi Wout

  Mooie serie.
  Super info, ik gefascineerd.
  Gr. Louisa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De Brit Morel schreef een boek, gepubliceerd in 1916, waarin hij de schuld voor de eerste wereldoorlog helemaal bij de Britten legde.
  De eerste Britse Labour eerste minister, McDonald, was van mening dat Britten en Duitsers evenveel schuld hadden.
  Bekend is de uitspraak van Balfour uit 1907 tegen de VS ambassadeur 'dat oorlog misschien de goedkoopste manier was de Britse levensstandaard te behouden'.
  Nadat het VS volk in de gaten kreeg waarvoor hun zonen in Europa waren gestorven, Brits en Frans imperialisme, werden zij isolationistisch.
  Het kostte Roosevelt dan ook veel moeite en tijd voor de VS een nieuwe poging kon doen de wereld te beheersen.
  Ook die is inmiddels mislukt, de VS onderhandelt met de Taliban.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Wout
  Een zeer interessante prachtige serie heel mooi gedaan
  ik krijg altijd een brok in mijn keel als ik zulke dingen lees al die jonge jongens vreselijk en er is vrijheid maar voor hoelang nog
  hopelijk nog heel erg lang
  ik wens je een hele fijne week toe en bedankt voor je leuke reacties
  Hartelijke groetjes vanuit een warm Holland
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Wout....

  Ik word er altijd stil van een begraafplaats met zoveel gelijk kruizen en vaak hele jonge mannen...
  wat een zonde voor zoveel verspilde levens...oorlog maken is toch echt onzin vind ik, een soort van machtsspel....praten heeft meer zin denk ik...
  mooie serie ....

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige foto's maak je. Ik ben echt onder de indruk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. I am enlightened by your splendid works.
  Thank you for the beauty...

  Have a good weekend.

  Greetings.
  ruma

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...