woensdag 1 juni 2011

De heilige Agatha

Naar aanleiding van het brandje dat ons trof en wat gelukkig goed afliep, ben ik eens gaan zoeken wie de heilige tegen het vuur is en dat blijkt de heilige Agatha van Sicilië te zijn. Ze is niet alleen de heilige tegen het vuur maar ook tegen ongeluk en dat komt goed uit want meestal gaat dat samen. Ze is het van alles wat aan vuur en ongeluk vast hangt zoals: brand, vulkanische erupties en andere natuurrampen. Vele brandwondencentra in Europa zijn naar haar vernoemd. Verder is ze de patrones van vuurwerk, vulkanen en specifiek de Etna. De heilige Agatha is ook de patrones van een hele lijst beroepen zoals o.a. de brandweermannen en vuurwerkmakers, juweliers en goudsmeden, metaalbewerkers en glasblazers. Maar onder meer ook van de Romeinse vrouwen en zwangere vrouwen, pleegmoeders en herderinnen, hongerlijdenden en slachtoffers van verkrachting.
Ook van enkele steden in Nederland, België en de rest van Europa is ze de patroonheilige, zoals o.a.: Beverwijk, Lisse, Sint-Agatha-Berchem, Leitenhausen, Palermo en Catanië, haar geboortedorp. De heilige Agatha is zelfs de patrones van het eiland Malta en co-patrones van de stadstaat San Marino en van ons geliefde Spanje.

 
Op mijn camera heb ik een GPS tracker, dat is makkelijk want vroeger wist ik nooit precies waar ik de foto gemaakt had. Maar nu wel, ik kan vanachter de PC zo -middels een programmaatje van Nikon- inzoomen op het kerkje waar ik deze foto gemaakt heb en kan dus ook zien dat de duif niet op de patroonheilige van de huisdieren -de wilde dieren hebben hun eigen heilige- zit, maar op het beeld van Sint Augustinus (in Spanje San Augustín).

8 opmerkingen:

 1. :-))
  leuke uitleg...
  Te gekke foto!
  Duif en heilige lijken echt te communiceren.
  Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt net een enorme duif, of een erg kleine heilige. Leuke foto!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is SUPER
  alles goed met je Wout ben je weer wat bekomen van de schrik ?
  hoop dat alles goed is
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Parece que no encaja, pero son unos colores preciosos los de la paloma.
  Un saludo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat ziet er mooi uit Wout....
  mooi zo met duif...
  waar een brand al niet toe kan leiden
  een heel verhaal over een heilige....

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 6. leuke commentaar bij de opname
  duif staat er prima op

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Te gek, hoe die duif het heiligenbeeld aankijkt... is wel een grote duif he ? Ofwel is het een klein beeldje... die vreemde verhouding past anders wel, knap !

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...