dinsdag 6 september 2011

Grauwe gors (Miliaria calandra)


Nooit, maar dan ook nooit zal de Grauwe gors met zijn zang een talentenjacht winnen. Hij doet weliswaar zijn uiterste best en gaat er helemaal voor, maar het klinkt nergens naar. Tenminste voor mij dan, op de site van Aviflevoland kun je zijn zang horen, misschien vinden jullie het wel mooi.

  
Zelf vind hij het in ieder geval wel geweldig want hij gaat goed in het zicht zitten zingen, terwijl andere vogels die wel prachtig zingen - zoals de Nachtegaal – zich verbergen in het bladerdak.

Maar dat duidelijk in het zicht zitten zingen heeft ook een andere reden. De Grauwe gors is een polygame soort en paart met meerdere vrouwtjes, ze zetten hun zang voort om hun territorium tegen indringende mannetjes te verdedigen en dat lukt natuurlijk nooit met een prachtige welkomstlied.

In Spanje is het een vrij algemene broedvogel, in Nederland echter is de Grauwe gors zeldzaam geworden. In 1997 waren er ongeveer 130 broedparen, dit aantal is waarschijnlijk jaarlijks met ca. 5% afgenomen. Tegenwoordig broedt de Grauwe gors op een enkele uitzondering na in Nederland alleen nog in Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.  In Vlaanderen waren er in 2005 rond de 150 broedparen. De Grauwe gors staat daardoor als ernstig bedreigd op de Nederlandse rode lijst en als bedreigd op de Vlaamse rode lijst. Beide seksen hebben hetzelfde verenkleed, maar de mannetjes zijn ongeveer 20% groter dan de vrouwtjes.

9 opmerkingen:

 1. Wow, wat een superscherpe foto's! Geweldig om te zien zo
  groetjes jacqie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Wout
  Wat mooi deze vogel en prachtige opnames zoals hij aan het zingen is (hoor ik dan in gedachten )ha ha volgende keer moet je het geluid er maar bij doen
  Klasse zijn ze
  Fijne dag verder
  Groetjes uit en koud en nat Holland Brrrrrrrrrrrrrrrr ben nog een poosje de polder in geweest maar er viel niks te beleven

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Wout,

  Prachtige vogel in al zijn eenvoud. Sublieme opnames! En superscherp inderdaad.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Preciosas fotos, una nitidez fantastica, felicidades. Un saludo.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. You really got him talking away! Good shot, Wout!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hij is wel leuk om te zien. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi om zien en interessante info;
  De laatste foto heeft m'n voorkeur;
  Groetje,

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...