zaterdag 31 december 2011

Met dank aan Willem BilDe geoogste rijstvelden in de Marjal de Pego-Oliva zijn rommelig en nat. Door de - tot nu toe - warme winter zijn er veel muggenlarven en andere insecten. Honderden water en zangvogels – waaronder veel trekvogels - kunnen er voedsel vinden. Er zijn ook veel karpers en rivierkreeften achtergebleven op de velden. Soms, als een bruine kiekendief het riet afstruint, zie je tientallen kleine zilverreigers en koereigers de lucht in gaan om iets verder weer neer te strijken. Op de droge stukjes van de natte velden zie je witte en gele kwikstaarten, gras en waterpiepers, rietgorzen, rood en blauwborsten. Soms zie je in een flits een ijsvogel voorbij spurten. Hoog in de lucht staat een dwergarend en later op de dag zal ik nog een visarend zien die op een onbereikbare mast zit te foerageren. Tussen het riet verschuilen zich waterhoentjes, waterrallen en purperkoeten. In de bomen zitten torenvalken en hele kolonies tetterende spreeuwen. Als je naar de vogels kijkt zie je dat ze regelmatig een blik op de lucht werpen, beducht voor de roofvogels die constant patrouilleren en soms meedogenloos toeslaan. Ja, er is in deze tijd van het jaar veel te zien in de Marjal.    
De Blauwborst (Luscinia svecica) is een leuk vogeltje die je alleen maar in de winter in de Marjal de Pego-Oliva ziet en dan natuurlijk in zijn winterjas, ik heb hem zelfs nog nooit in de spetterende kleuren van zijn zomers pak gezien iets wat ik wel jammer vind. Ik richt me deze dag dan ook zoveel mogelijk op de blauwborst want straks is hij weer weg. Daar komt bij dat het gelukkig een beetje bewolkt is waardoor de foto’s niet van die harde contrasten hebben.Als ik thuis kom en 's avonds de foto’s bekijk zie ik dat er foto van een blauwborst met een ringetje bij zit. Ik probeer het ringetje te ontcijferen maar dat is nog een hele klus. HEM – LLAND - 008 kan ik uiteindelijk lezen. LLAND zouden ze in Nederland, HOLLAND op de ring zetten? Ik weet het niet en na op internet een vogelringstation te hebben opgezocht kom ik terecht bij Vogelringstation (VRS) Menork in Lippenhuizen, Friesland . Een schot in de roos want daar is de zeer behulpzame Willem Bil - ringer 441 - aan verbonden die me anderhalve dag later laat weten dat de blauwborst afgelopen september is geringd in Nationaal Park de Groote Peel op de grens van Brabant en Limburg. Lees het hele verhaal op de site van Vogelringstation Menork.   Dank je, Willem!11 opmerkingen:

 1. Muchas felicidades Wout; y espero poder seguir disfrutando de tu extraordinaria fotografia en el 2012.
  Jorge

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig vogeltje Wout. En wat leuk dat je hem hebt kunnen herleiden.Fijne jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2012 voor jou en Phien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Wout
  Wat een prachtig gebied en wat een leuk verhaal van de Blauwborst dat ie vanuit Nederland jou een bezoekje komt brengen dat is nog eens apart
  Ik wens jou en je vrouw en fijne Jaarwisseling en de beste wensen voor 2012
  en bedankt voor al je leuke reacties
  Hartelijke groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wout Wout Wout,
  wat is het toch weer prachtig.
  Lidy
  :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Wout....

  Leuk hè dat je dat zo via internet even kunt uitzoeken en naspeuren
  en als je dan ook nog een reactie krijgt., het blijft toch een verrekt handig medium...
  Mooi opnames vooral; van het blauwborstje...

  Wij wensen jullie een goede jaarwisseling, veel goed en gezondheid voor 2011...

  Lg Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Wout,

  Wat een mooi verhaal. En wat een mooie foto die eerste! Spanje is toch wel veel mooier dan de brochures doen geloven. Tja, die blauwborst, die zit in de lente o.a. hier in de buurt (Friesland) en is inderdaad erg mooi. Gaat meestal vrij op een tak zitten en is dus ook goed te fotograferen. Is me een paar keer aardig gelukt. Maar wat een vogelrijkdom daar bij jou; indrukwekkend en ik moet er toch maar eens heen. Even sparen.

  Fijne jaarwisseling en een goed 2012!

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. You should fram the first shot, beautiful!
  Have a wonderful 2012 Wout! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel mooi, en nog leerzaam ook.
  Beste wensen voor 2012, Wout.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige foto's weer.
  Meteen de eerste pakt me in en laat me dromen.
  Het lijkt wel een film in plaats van een foto.
  Vol mysterie en mystiek.

  En wat een verrassend verhaal van het blauwborstje zeg.
  Die is jouw vanuit Nederland gewoon echt opkomen zoeken, ze zeggen wel eens toeval bestaat niet......nou echt wel :-)

  Wout ik wens jouw en je dierbaren alle goeds voor 2012 en hoop nog veel van je fantastische werk te mogen bewonderen.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige foto's de eerste is bijna een schilderij. Ik had gisteren niet zoveel tijd om rond te kijken en dat heb ik ingehaald. Ik geniet altijd van je foto's Groetjes en de beste wensen voor 2012, Janny

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...