zaterdag 14 januari 2012

Witkopeend (Oxyura leucocephala)


Het begint vervelend te worden maar er komen helaas steeds meer zeldzame vogels, ook de Witkopeend staat op de internationale rode lijst als bedreigde diersoort. Aan het begin van de 20ste eeuw waren er nog 100.000 witkopeenden terwijl dit aantal in 1991 werd geschat op 19.000. Tussen 1990 en 2007 is de populatie waarschijnlijk verder afgenomen tot minder dan 10.000 exemplaren. In Italië, Frankrijk, Hongarije, de meeste Balkanlanden, Israël en Egypte is de soort uitgestorven. 62% van de overgebleven populatie overwintert in Turkije. Maar er is nog een ander probleem, de aan de Witkopeend verwante Rosse stekelstaart uit Amerika heeft zich gevestigd als exoot in Europa. Doordat deze Rosse stekelstaart in de vrije natuur hybridiseert met de zeldzame Witkopeend, dreigt deze nu uit te sterven. Er worden daarom plannen gemaakt om de Rosse stekelstaart in Europa te gaan bestrijden. Voor jagers die het niet zo nauw nemen is de Witkopeend een willige prooi, hij vliegt niet gemakkelijk op en zoekt eerder zwemmend dan vliegend naar dekking. De Witkopeend is een vogel uit de familie Anatidae (Zwanen, ganzen en eenden). Een volwassen exemplaar is ongeveer 45 centimeter groot en is daarmee iets kleiner dan de Wilde eend. De woerd heeft een zwarte kruinstreep en een zwart omrand oog en voor de rest een zuiver witte kop. Hij heeft in de broedtijd een grote, aan de basis gezwollen lichtblauwe snavel. De borst, flanken en rug zijn lichtbruin. Het vrouwtje heeft een dofbruin verenkleed. De witkopeend lijkt erg op de – kleinere - Rosse stekelstaart en verschilt daarvan door zijn opvallend grote snavel.

Plaatselijk kun je hem in Spanje nog aantreffen, zoals dit exemplaar wat ik in de provincie Cádiz kon fotograferen. In Nederland en België komt hij een enkele keer als dwaalgast voor, ook onlangs is er in Nederland op de Reeuwijksche Plassen een Witkopeend gespot. 


12 opmerkingen:

 1. Was für ein Glück, wilde Tiere, schöne Fotos zu sehen.
  Ein Gruß
  Que mono

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Wout
  een mooie foto aparte eend.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een bijzondere eend inderdaad, mooi gefotografeerd ook! Doe rosse stekelstaart zien we hier ook, de witkopeend heb ik nog nooit gezien.
  Groeten, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Wout....

  zou toch ja,,er zijn als zo'n mooi vogel uit zou sterven....
  Prachtige opnames heb je ervan gemaakt, prima informatief ook....

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Wout,

  Deze is zo lelijk dat ie wel mag uitsterven. Dat meen ik uiteraard niet want dan zou ik zelf ook snel een spuitje krijgen. Maar zonder dollen, ik vind hem wel lelijk. Maar wel weer mooi gefotografeerd.

  Groeten,
  Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze eend ziet er heel apart uit. Ik heb er nooit een gezien, maar dan kan natuurlijk ook niet. Het zou vreselijk zijn als dit dier het niet zou overleven. Je hebt prachtige foto's genomen Wout.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Wout, eigenlijk een triest verhaal. Ik hoop dat het lukt om ze te behouden al zal dat wellicht ten koste gaan van de overigens ook wel heel mooie Rosse stekelstaart....

  Groet,

  Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze heb ik nog niet waar genomen de rosse stekelstaart wel beide prachtige eenden hoop dat ze allebei kunnen blijven !
  Heb me trouwens even aangemeld en je blog bij mij erbij gezet zodat ik makkelijk op de hoogte blijf van je mooie dingen die je ziet in de natuur !

  Gr Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige foto's van deze bedreigde eendensoort.
  Ja eenden en ganzen nemen het niet zo nauw en dat is
  in het geval van de Witkopeend toch wel een probleem.
  Leuk dat je hier aandacht aan besteed en compliment
  voor de prachtige foto's.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Andei visitando o blogue desde os vinhedos com cores fantásticas até às aves...
  Uma grande variedade e beleza.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...