vrijdag 1 juni 2012

The House Crows at - De Huiskraaien van - Hoek van Holland


WANTED Dead Or Alive


............Oei!, volgens een Sovon- Vogelonderzoek Nederland -rapport is dit een levensgevaarlijke rakker. In het rapport staat o.a. te lezen dat de huiskraai (Corvus splendens) in de al gekoloniseerde landen als een plaag wordt beschouwd. 


Uit de praktijk zijn vele vormen van schade bekend, en aannemelijk is dat deze schade zich ook hier zal gaan voordoen.

Ze zijn schadelijk voor de natuur omdat hun menu onder andere bestaat uit andere vogels (inclusief eieren en kuikens), vleermuizen, hagedissen, kikkers, vissen en andere kleine dieren. Daarnaast zijn ze agressief tegenover onder meer roofvogels en uilen. Bovendien concurreren ze om voedsel en nestgelegenheid met andere vogelsoorten.

Ook veroorzaakt de huiskraai economische schade. Voor de landbouw is van belang dat ze zich onder meer tegoed doen aan maïs, fruit, kippen en eieren, dat ze het vee lastigvallen en soms zelfs pasgeboren kalveren, schapen en geiten doden.

De horeca en de handel kunnen eveneens schade verwachten: huiskraaien stelen voedsel bij eetgelegenheden en markstallen en bevuilen de terrassen. Bovendien verspreiden ze afval en beschadigen ze onder meer antennes en elektriciteitsdraden.

Daarnaast is er sprake van aantasting van het welzijn: grote slaapplaatsen met huiskraaien veroorzaken forse geluidsoverlast en de vogels bevuilen voertuigen, tuinen, gebouwen en stoepen. Ook staan de vogels erom bekend dat ze aanvallen uitvoeren op mensen, honden en katten en dat ze zich soms zelfs tegoed doen aan puppies.

Tot slot leveren huiskraaien ook volksgezondheidsrisico’s op: vastgesteld is dat ze zeker acht soorten dierlijke parasieten bij zich kunnen dragen en een reservoir vormen voor buikloopziekten, West Nile Virus, diverse veeziekten en mogelijk ook vogelgriep.


Als ik op een bankje zit aan de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland en op de grond voor me de Huiskraaien zie zitten, overdenk ik het bovenstaande. Wat er in het rapport staat geldt eigenlijk voor de hele familie van Kraaiachtigen en dat ze pasgeboren kalveren, schapen en geiten doden en ze zich soms zelfs tegoed doen aan puppies lijkt me een broodje aap verhaal. Of het moeten dieren zijn die al voor dood in de wei liggen of zijn doodgereden. Daar komt bij dat de Huiskraai volledig van de mens afhankelijk zou zijn. 

Ik haal wat brood uit mijn busje en gooi dat op het trottoir, onmiddellijk komt er een kluwen meeuwen, zwarte kraaien, kauwtjes en ook de huiskraaien op het brood af. De meeuwen zijn het felst – vooral de kokmeeuw – en de kraaien het slimst, ze verzamelen meerdere stukjes brood in één keer. De huiskraai gedraagt zich zeker niet agressiever dan de zwarte kraai of de kauwtjes, nee ze blijven zelfs wat op de achtergrond. 


De Huiskraai is inheems in: India, Pakistan, Sri Lanka, Malediven en Laccadiven, Zuidwest-Thailand en de zuidelijke kuststreken van Iran. De huiskraai lijkt op de kauw, maar heeft een langere snavel en grijs/beige op de hals en buik. Bovendien is hij wat groter en forser. Het is een van de kraaiachtigen die zich graag ophoudt in havensteden, bij de kust, strand en zee. 

Zo is hij waarschijnlijk ook in Nederland gekomen: als verstekeling op een schip, vermoedelijk vanuit Egypte. De twee of drie Huiskraaien die in 1994 in Hoek van Holland verschenen, kwamen vanaf 1997 tot broeden. Het betrof het eerste broedgeval in Europa en tevens het eerste in een gematigd klimaat. In 2007 oversteeg het aantal Huiskraaien in Hoek van Holland voor het eerst de twintig. Het relatief strenge winterweer rond de jaarwisseling van 2008/09 lijkt niet voor een verhoogde sterfte te hebben gezorgd, want in februari 2009 werden er weer 25 bijeen gezien.

Nederland zou Nederland niet zijn als ook de huiskraai niet weer een strijd teweeg zou brengen tussen voor en tegenstanders.

Vangen van huiskraaien zinloze bezigheid Geplaatst op 9 februari 2010 15:00 door redactie Faunabescherming

De Faunabescherming heeft in een brief aan minister G. Verburg van LNV haar verbazing en bezorgdheid geuit omdat het ministerie voornemens is alle huiskraaien in Nederland te gaan vangen.
Er wordt ten onrechte van uitgegaan dat deze dieren gelijkgesteld kunnen worden met onder andere de tijgermug. De situatie met betrekking tot beide soorten is echter onvergelijkbaar. De tijgermug wordt als larve ons land ingevoerd in het water dat bij ingevoerde lucky bamboo zit bijgesloten. De huiskraaien hebben ons land bereikt door vrijwillig mee te liften met schepen. In die zin kan de komst van de huiskraai als een natuurlijke uitbreiding van hun leefgebied worden beschouwd. Ze zijn hier niet onvrijwillig naar toe gehaald en vervolgens opzettelijk losgelaten of per ongeluk ontsnapt, zoals dat bijvoorbeeld voor allerlei exotische watervogels en tuinplanten geldt die regelmatig in het buitengebied kunnen worden aangetroffen.

De huiskraaien hebben zich dus zelfstandig en vrijwillig hier gevestigd. Het uitbreiden van het leefgebied van een bepaalde diersoort door op allerlei drijvende voorwerpen zeestraten over te steken, is een natuurlijk verschijnsel dat overal ter wereld optreedt. Gezien de intensiteit van de scheepvaart over de hele wereld, betekent dat dus ook dat deze huiskraaien Nederland opnieuw op dezelfde manier zullen kunnen bereiken, als de nu aanwezige vogels worden weggevangen. Het wegvangen betekent geen “oplossing” als er al een probleem zou zijn. Ook daarom gaat de vergelijking met bijvoorbeeld de tijgermug mank. De tijgermug vormt een potentieel gevaar voor de volksgezondheid. De zeer kleine populatie huiskraaien leeft al tientallen jaren in Nederland zonder op enige manier daadwerkelijk schade of overlast te veroorzaken. Ze gedragen zich min of meer zoals zwarte kraaien, kauwen of roeken. Als gevolg van de concurrentie met deze inheemse kraaiachtigen is de kans dat zij zich op termijn explosief zullen vermeerderen dan ook nihil. In ieder geval is de situatie in ons land voor dit soort nieuwkomers totaal onvergelijkbaar met de situatie op afgelegen eilanden, waar de inheemse soorten niet gewend zijn aan predatoren.

De Faunabescherming verzoekt de minister met klem van dit voornemen af te zien en de kleine populatie huiskraaien met rust te laten.



Huiskraaien op de korrel Geplaatst op 18 december 2010 10:10 door webmaster

De huiskraaien in Hoek van Holland dienen uitgeroeid te worden. Dat vindt het Faunafonds, om haar mening gevraagd door toenmalig minister Gerda Verburg. Het Faunafonds bestaat vrijwel geheel uit boeren en jagers, die waarschijnlijk nog nooit eerder van huiskraaien gehoord hadden.

Huiskraai - slachtoffer van xenofobie?
Huiskraaien komen oorspronkelijk voor in India, maar blijken zich met behulp van schepen ook in andere delen van de wereld te kunnen vestigen. Basis voor dit advies is uitsluitend het rapport dat Sovon vorig jaar, ook op verzoek van Verburg, over de huiskraai heeft geproduceerd. Wie betaalt, bepaalt….

Daarin worden de problemen met huiskraaien in Australië en Egypte geschetst en de indruk gewekt, dat zich ook in ons land onvermijdelijke problemen zullen voordoen als niet nu wordt ingegrepen. Dat de huiskraai in Nederland niet in een lege niche terecht komt en moet concurreren met een heel stel andere kraaiachtigen en dat de soort zich op een voor hem natuurlijke manier over de wereld verspreidt en dus geen exoot genoemd kan worden, wordt in het Sovon rapport onvermeld gelaten.

Het Faunafonds erkent wel, dat schieten op huiskraaien in de omgeving van het Vispaleis niet geheel zonder risico’s is…. Meneer Bleker zal daar met z’n boerenwijsheid wel een oplossing voor weten.


13 opmerkingen:

  1. Prachtige vogel in elk geval.
    En de foto met de kraai en de boot is gewoonweg fantastisch!
    XXX

    BeantwoordenVerwijderen
  2. such great photos! i love the varying colorations in this bird! beautiful job, wout!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. i'm not certain my first comment took, but i really like the varying colors in this bird! very beautiful shots!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Wout
    wat een gaffe foto's.
    en wat een aparte vogel erg mooi.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed verhaal en prachtige foto's. Beetje overdreven de ongerustheid omtrent deze vogel. Straks moeten we de Duitse herdershond, de Pekinees en de Amerikaanse eik ook nog het land uit zetten...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ken kauwtjes en zwarte kraaien. Maar van deze fraaie huiskraaien heb ik nog nooit gehoord. Weer wat geleerd. Dank voor de mooie reportage Wout.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Wout, goed verhaal met prima achtergrond informatie. Ik vind veel reacties hoe om te gaan met de Huiskraai wat overtrokken. Ze zitten er al jaren. De populatie groeit niet of nauwelijks en de oeverlast...geen sprake van. Laten we ze maar lekker met rust laten. Mooie opnamen trouwens.

    Groet,

    Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een stoer verhaal.
    Ik ken de huiskraai niet en heb het dier ook nog nooit gezien.
    Mijn eerste kennismaking is dus hier bij jouw.
    Wat een prachtig dier om te zien, (ik ben al sowieso fan van de kraai achtige, ze zijn echt ongelofelijk slim, ik mag ze graag aanschouwen)
    Maar ik hem gezien heb hoop ik er wel een keer een te kunnen spotten.

    Ik ga er van uit dat als er van deze dieren problemen komen dat dit in de buurt van de McDonalds of de benzine pompen langs de snelweg is, waar mensen lekker achteloos hun etensresten weggooien.
    En meneer Bleker, ach die heeft het voornamelijk druk met heel andere zaken, chapeau voor hem :-)

    Wat een heerlijke post.

    LG, Karina

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zeer interessant dit. Nooit geweten.

    Fraaie foto met de kraai links op de voorgrond van de schepen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Geweldig stuk. Ongelooflijk dat de mens weer denkt dat ze in moet grijpen omdat een groep dieren zichzelf op geheel eigen wijze over de wereld verspreidt. Waarom denkt de mens te mogen bepalen dat een dier uitheems is? De wereld is niet alleen van de mensen, de natuur gaat zijn eigen weg. Als men dat zo graag wil beinvloeden laten ze zich dan richten op aardbevingen, of roei de tornado's even uit. Ik ben geen bomenknuffelaar, maar hier word ik echt kotsmisselijk van. Laat die dieren met rust, don't play for god. Gr marc, hvh.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Intussen is het maart 2014 en is de fa. Duke druk bezig de huiskraai uit te roeien. Schietend lopen zij door het bos (bij de tennisbaan), om 8 uur in de ochtend.
    Je vraagt je af wat het ministerie bezield heeft. Werken daar mensen met enig verstand. Als je het sovon-rapport leest ga je zowat lachen.....jammer genoeg is het verdomme zo triest. Van de 27 vogels zijn er misschien nu (18 maart) nog een stuk of 8 over. De kauwtjes en eksters zijn ineens heel schrikkerig en wantrouwen de mensen. En waar gaat het nu over: gewoon geld en de druk van de jagerslobby, want zo is het begonnen, onder leiding van Bleeker en later Sharon Dijkstra.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ja, en nu zitten we in maart 2014 en zijn er van de 27 huiskraaien nog 8 over. Sinds vorige week is de fa. Duke faunabeheer bezig de vogels uit de lucht te schieten, ja u leest het goed; schieten. Gewoon in de bebouwde kom, vlakbij een school, om 8 uur in de ochtend. Lekker veel kinderen op de weg die naar school gaan.
    Afgezien van de huiskraai schieten ze ook een kauwtje. Gruwelijk gewoon, En waarom? Nou lees het sovon-rapport. Alsof het een levensbedreigende soort is.
    Nee, Bleeker en later Sharon Dijkstra deden wat de jagerslobby vroeg, zodat er lekker veel vogels (maar ook ganzen etc.) geschoten kunnen worden, die vervolgens door Duke aan de poelier verkocht worden. Het is te triest voor woorden. Benieuwd wat het volgende "project" van de provincie zal worden: de halsbandparkiet of de konijnen in de duinen, of de vossen?

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...