zaterdag 27 oktober 2012

Causses du Quercy, France

Het Parc naturel régional des Causses du Quercy
is een natuurgebied in het zuiden van Frankrijk, in het noordoosten van de regio Midi-Pyrénées, en is voor het grootste deel gelegen in het departement Lot. Het is een uitgestrekt park, omvat 97 gemeentes en is in totaal 176.000 hectaren groot.


Het park
ligt op de kalksteen hoogvlakte, de Causse. Het is een heuvelachtig landschap dat doorsneden wordt door de diepe rivierdalen van de Lot en van de Célé. Het is een arme streek, met onder meer als gevolg dat de dorpen op vrij grote afstand van elkaar liggen. In heel het gebied wonen slechts zo’n 25.000 mensen.


Foto: Saint-Martin-de-Vers
De grond
is kalkgrond, poreus, met als gevolg dat water snel wegzakt in de bodem. De vegetatie op de hoogvlakte heeft moeite zich te handhaven, met name in de droge hete zomers. Toen meer bos gekapt werd om daar landbouwgrond van te maken bleek al snel dat dit niet veel meer opleverde dan een versnelde verwoestijning van de omgeving. De armetierige kromme eikjes op de Causses hebben een duidelijke functie in het vasthouden van water, in het leefbaar houden van de omgeving.


Het water
heeft het gebied gevormd. De rivierdalen zijn duidelijk zichtbaar uitgeslepen. Maar ook zijn er de onderaardse rivieren, rivieren die in de grond verdwijnen om een eind verder weer boven te komen. Het water heeft er ook voor gezorgd dat er in het gebied allerlei grotten zijn ontstaan. Een aantal van deze grotten hebben prehistorische wandschilderingen. Cazelles
Een cazelle is een klein, rond stenen hutje, destijds gebouwd door de herders als schuilplaats wanneer ze met hun kudde op stap waren. Het zijn kleine hutjes, volledig gebouwd van de gestapelde stenen uit de omgeving.
Om het wankele evenwicht
tussen de mens en zijn omgeving, tussen de bebouwde omgeving en de natuur te beschermen is het Parc naturel régional des Causses du Quercy ingesteld. Bijzondere plaatsen zoals Rocamadour en Saint-Cirq-Lapopie liggen binnen het gebied van het park. In het park wordt geïnvesteerd om er voor te zorgen dat de rijkdom van de omgeving beschermd kan worden.


Foto: Rocamadour
Rocamadour
is na Lourdes de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. De stad is gebouwd op een rots midden in de Causse de Gramat, een uitgestrekt leisteenplateau en onderdeel van de Causses du Quercy. Boven op de rots ligt een burcht. Via een slingerend pad kan men het heiligdom bereiken, een reeks van kapellen met fresco's en een kerk. Via een trap, waarin vele fossielen van mariene herkomst zichtbaar zijn, komt men onderaan de berg. Daar ligt het zeer toeristische stadje met zijn nauwe straatjes.


De naam van deze heilige plaats
is van het Occitaanse 'roc amator'; de rots van Amadour. Deze rots is in de vroege middeleeuwen uitgekozen door een Sint-Amadour als woonplaats.
Sint-Amadour leidde een kluizenaarsbestaan en wordt in een legende geïdentificeerd met Zacheüs, een leerling van Jezus. Hij is ook de man van Sinte-Veronica, met wie hij samen vanuit het Heilige Land hier naartoe vluchtte.


In de 12e eeuw
werd het lichaam van Sint-Amadour nog geheel intact en onaangetast aangetroffen in een tombe in de bergwand. Het lichaam werd in de kapel gelegd waar men vervolgens op zijn wederopstanding wachtte, die echter niet kwam. Later is het lichaam door de protestanten tijdens een van de vele godsdienstoorlogen verbrand. Rocamadour werd een zeer populaire bedevaartsplaats op de weg van Noord-Europa naar Santiago de Compostella. Veel bekende mensen kwamen naar Rocamadour op pelgrimstocht, waaronder koning Lodewijk de Heilige en Hendrik III van Engeland die in Rocamadour op wonderbaarlijke wijze genezen zou zijn van een ziekte. Naast de tombe van Sint-Amadour is de Zwarte Madonna van Rocamadour een belangrijke reden voor een pelgrimsbezoek.

Tegenover Rocamadour
ligt het plaatsje L’Hospitalet, een oude verzorgingsplaats met een kapel voor pelgrims. Vanaf L’Hospitalet heb je een prachtig uitzicht op Rocamadour.
 Foto's: L’Hospitalet

Bron: Wikipedia                                                                                                                                                           

7 opmerkingen:

 1. Het zijn prachtige foto's van een erg mooi gebied. Ik ben er afgelopen najaar geweest en heb o.a. Rocamadour bezocht. Gelopen vanaf l'Hospitalet dan vanaf beneden het hele dorp door langs de kerken en de kruisgang naar boven en dan weer terug naar de auto in hospitalet. Erg mooi en zeker de moeite waard. Trouwens de hele omgeving is daar erg mooi.
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's Wout, mooi zo ook de uitleg er bij.
  Maar voor mij wint toch de eerste foto, wat een geweldig herfst landschap!!!
  Fijn weekend.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende foto's en boeiende informatie.
  Met plezier bekeken en gelezen, compliment
  voor deze fraaie blog!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een schitterende serie foto's Wout ik vind het grauwe van de huizen en met die blauwe deuren en ramen super hoor lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. schitterend! vooral die 1e en die 5e foto! helemaal mijn smaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beautiful photos of this wonderful place!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Wout,

  Wat een schitterende gebieden presenteer jij toch steeds. Je wakkert m'n reislust aan.

  Werkelijk een superfoto die eerste. Ook het kleine witte huisje vind ik prachtig.

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...