zaterdag 30 januari 2010

Spaanse Mus

De ca.15 cm grote Spaanse Mus (Passer hispaniolensis) is vrij zeldzaam in Spanje en Portugal, in Oost-Europa is hij algemener. Zijn status is stabiel. 
Spaanse Mus in winterkleed

De Spaanse Mus is een standvogel maar sommige Oost-Europese populaties trekken in dichte groepen naar het Midden-Oosten en Afrika. Hij is te vinden in de buurt van mensen, maar in veel mindere mate dan de Huismus (Passer domesticus). Hij geeft de voorkeur aan bomen en struiken, vaak wilgenbosjes, kenmerkend bij meren en moerassen. De Spaanse Mus maakt zijn nest in een boom of gebruikt de verlaten nesten van roofvogels en Ooievaars.
Huismus

Het mannetje van de Spaanse Mus heeft een chocoladebruine muts met een witte streep boven de ogen. Zijn keel en borst zijn zwart gevlekt en de snavel is zwaarder dan die van de huismus. Zijn wangen zijn wit en er zijn lichte strepen op de donkere rug. De kleur van het vrouwtje is lichter en meer uniform grijsbruin, met een gestreepte flank en donkere vleugels. Ze zijn zeer moeilijk van de vrouwtjes Huismus te onderscheiden.
Spaanse Mus in Zomerkleed

De Spaanse Mus is een omnivoor, groepen eten insecten en knoppen in struiken en verzamelen zich om op de akkers te foerageren. Meer Vogels

2 opmerkingen:

  1. Leul Wout, heb ze nog nooit aan de Costa Blanca gezien,maar zijn tarijk in Extremadura. Zijn dit lokale Spaanse mussen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Rob, deze heb ik ook in Extremadura gefotografeerd. Net zo als jij heb ik ze hier nog nooit gezien en dit is toch ook Spanje.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...