zondag 17 januari 2010

Castilla-La Mancha

Rood van de aarde en geel van het koren, gelijk de Spaanse vlag.
Castilla-La Mancha is één van de 17 autonome regio's van Spanje, de hoofdstad is Toledo. De oppervlakte van Castilla-La Mancha bedraagt 79.463 km² en is daarmee haast tweemaal zo groot als Nederland. De bevolkingsdichtheid van Castilla-La Mancha is één van de laagste van het land, circa 27 inwoners per km2.
Castilla-La Mancha is een streek van contrasten, weidse landschappen en uitgestrekte vlaktes. Deze autonome gemeenschap gelegen in het zuidoosten van het land, zal de bezoeker verrassen met zijn verscheidenheid aan landschap, cultuur en natuur. Castilla-La Mancha is het land van landbouwers en veehouders en is bekend geworden dankzij het beroemde boek van Miguel de Cervantes “Don Quijote de la Mancha”. Castilla-La Mancha telt talrijke bekoorlijke dorpjes waar nog een rust te vinden is die een sterk contrast vormt met het enerverende ritme van de grote steden.
De Comunidad Castilla-La Mancha bestaat uit de provincies Albacete, Ciudad Real, Toledo, Cuenca en Guadalajara die zich alle in de zuidelijke helft van de Spaanse hoogvlakte bevinden, tussen de gebergtes Sistema Central, Sistema Ibérico en de Sierra Morena. Twee rivieren doorkruisen Castilla-La Mancha: de Taag en de rio Guadiana. De eerste loopt door de provincies Toledo en Guadalajara en de tweede door de provincie Ciudad Real.
Castilla-La Mancha beschikt over enkele belangrijke beschermde natuurgebieden, zoals de Lagunas de Ruidera, Cabaneros en Las Tablas de Daimiel. Onder de noemenswaardige monumentale steden bevinden zich Cuenca en Toledo, beide tot Werelderfgoed verklaard. De gastronomie van deze streek is nauw verbonden met de landelijke en agrarische aard van de vijf provincies. De wijn en kaassoorten van La Mancha maken deel uit van een culinaire traditie die steeds in staat is te verrassen met nieuwe gerechten.
Castilla-La Mancha heeft een niet zo eenvoudig te omschrijven geografisch karakter. Men zou kunnen zeggen dat Castilla-La Mancha een groot bekken is, van oost naar west doorkruist door de Montes de Toledo die een scheidingslijn vormen tussen de Taag en de Guadiana. In het noorden verrijst de imposante bergketen Sistema Central. In het oosten bevinden zich de hooggelegen vlaktes, in het westen het zuidelijke deel van de Sierra de Gredos en in het zuiden de Sierra Morena, een enorm massief waar de hoogvlakte in uitloopt.
Ook met betrekking tot het klimaat is Castilla-La Mancha niet homogeen, aangezien de gematigde zones afgewisseld worden met zeer droge gebieden. Het kan aangemerkt worden als een mediterraan continentaal klimaat, met koude winters en hete zomers.
   
In het voorjaar en de herfst kan men genieten van zachte aangename temperaturen en de regentijd valt in de laatste maanden van de winter. In bepaalde gewesten van Cuenca en Guadalajara valt veel regen terwijl de drogere zones zich in het zuiden van de streek bevinden, in Toledo en Ciudad Real.

3 opmerkingen:

 1. Fantastisch Wout wat een prachtige foto's de bovenste in mijn favoriet
  ik ben dol op die kleuren en de ruimte zomer's in de Biesbosch (Brabandsche) is het ook zo ruim en als het dan zo stil is de de weg erg lang dat je niemand zie heerlijk
  Die rode kleuren in Spanje zijn ook schitterend hé wat een mooi landschap
  Fijn weekend en tot de volgende serie
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Weer schitterende platen Wout.Dat desolate landschap is huiveringwekkend.Zou je graag eens hier zien bij de wadden.Voor jou om te smullen,die luchten,slib en vogels.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...