donderdag 21 januari 2010

Mensentrek

Met scheepsladingen komen ze uit Afrika, sommigen lukt het om in Spanje aan land te komen, anderen verdrinken of worden door de politie opgepakt en het land uitgezet. De meeste proberen naar noord of west- Europa te komen, een onzekere toekomst tegemoet. Anders dan bij de vogeltrek is het doel om niet meer terug te keren.

MADRID – Volgens de Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía (APDHA) zijn in 2009 minstens 200 vluchtelingen overleden tijdens hun poging de oversteek te maken van het Afrikaanse naar het Europese continent, met name richting de Spaanse kust. Volgens de woordvoerder van de APDHA is het nog steeds een erg hoog aantal maar is het wel het laagste aantal dodelijke immigranten van de laatste acht jaar en een daling van zo’n 80% ten opzichte van 2007 toen er in een jaar tijd 921 vluchtelingen overleden tijdens de oversteek.

Deze cijfers staan in een rapport wat door de APDHA is samengesteld uit gegevens van Spanje en Afrika waar diverse organisaties zich met et fenomeen vluchtelingen bezighouden. De 200 dodelijke slachtoffers is minder dan de helft van 2008 toen er 580 vluchtelingen overleden en 78% minder dan in 2007 toen er 921 dodelijke slachtoffers werden geregistreerd.


Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba, zijn er in 2009 7.285 Afrikaanse vluchtelingen aangekomen in Spanje, een daling van 45,7% ten opzichte van de 13.425 vluchtelingen gedurende 2008. Al meent de APHDA dat er minstens 200 dodelijke slachtoffers zijn te betreuren, het ministerie van Binnenlandse Zaken rond dit af naar 56 geregistreerde gevallen. Volgens de Andalusische organisatie kloppen deze aantallen echter niet aangezien de regering zich alleen richt op de lichamen die in Spanje zijn aangespoeld, en niet in Afrika.


Bron: Europa Press

1 opmerking:

  1. Ik denk dat de vogels wijzer zijn
    maar ja we zullen het ermee moeten doen goeie foto's Wout
    Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...