zondag 3 januari 2010

Óbidos

Dit betoverende stadje met zijn pittoreske witte huizen ligt binnen 14de-eeuwse muren.
Vanaf ca. 713 is de stad in handen van de moslims van Al-Andalus, die op de heuvel een versterking bouwden. In maart 1147 valt de stad aan de eerste koning van Portugal, Alfons I (Alfons de Veroveraar), die het op de moslims veroverde. De legende verhaalt over de ridder Gonçalo Mendes da Maia die in z'n eentje verantwoordelijk zou zijn voor de overwinning op het kasteel. De inname van Óbidos betekende het einde van de Reconquista in Estremadura.
Toen de latere koning Dinis in 1282 trouwde met Isabella van Aragón was Óbidos een van zijn huwelijkscadeaus. Destijds was Óbidos een belangrijke haven, maar in de 16de eeuw verzande deze en verminderde het strategisch belang van het stadje.
In het stadje bevind zich een schandpaal (pelourinho) die is versierd met een visnet, het embleem van Dona Leonor, de vrouw van Dom João II. Zij koos het ter ere van de vissers die vergeefs hadden getracht haar zoon van verdrinking te redden. Tegenover de schandpaal staat de kerk Santa Maria waar de toekomstige Alfons V op tienjarige leeftijd trouwde met zijn achtjarig nichtje Isabel.
Meer foto's op; Portugal, Óbidos

1 opmerking:

  1. Prachtig dit stadje Óbidos mooi die kleine straatjes en je weet er zo veel van te vertellen
    Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...