zaterdag 2 januari 2010

Jaén Andalucía

Toen de Moren via de Straat van Gibraltar Spanje binnenvielen, vonden zij Jaén niet echt belangrijk. Zij hadden hun oog laten vallen op Castilla en steden als Madrid en Toledo. Jaén was dus meer een tussenstop en vermoedelijk noemden de Moren haar 'Yayyan' (kruispunt van karavanen). Jaén behoort vandaag tot de gelijknamige provincie, die één van de armste van Spanje is, maar de stad wordt wel omschreven als de 'Hoofdstad van de Olijfolie'.
Tussen de bergketens van de Sierra de Las Villas (tot 1341 meter) en de Sierra de Segura (tot 1993 meter) en de Sierras de Cazorla en Del Pozo (tot 2107 meter), ontspringt de 570 km lange rivier Guadalquivir, die onder meer ook Sevilla en Córdoba bevloeit en uitmondt in de Atlantische oceaan bij Sanlúcar de Barrameda.
De geschiedenis van Jaén loopt gelijk met die van héél Andalucía: eerst kwamen de Feniciërs, vervolgens de Romeinen, de Vandalen en Visigoten en uiteindelijk de Moren. Jaén werd echter sneller dan andere steden van hun heerschappij losgeweekt omdat de toenmalige Almohaden dynastie op 16 juli 1212 in het 60 km verder gelegen Las Navas de Tolosa (bij La Carolina en de Sierra Morena) door Koning Alfons VIII van Castilla werd verslagen. De Reconquista met nadien de 'katholieke koningen' Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilla nam de heerschappij toen over. Alleen de dynastie van de Nasriden in Granada zou het nog uithouden tot begin 1492. Later zou Jaén nog een slagveld worden tijdens de zogeheten ' Peninsula Oorlog' en de strijd tegen de troepen van Napoleon.
Interessante stadjes in de omgeving van Jaén zijn Úbeda (54 km) en Baéza (45 km), die door de Unesco werden geklasseerd als werelderfgoed voor hun prachtige renaissance architectuur. Andere stadjes die en bezoek lonen zijn het kleine Segura de la Sierra op 195 km van Jaén. Het huisvest Arabische baden en een machtige bijna intacte (maar in de 19de eeuw wel gerestaureerde) duizend jaar oude Moorse vesting, 1200 meter boven de zeespiegel. Hornos de Segura ligt 20 km verder op 175 km van Jaén. Het is nog kleiner en ligt ongeveer 830 meter hoog. Hier prijkt nog een Moorse toren en er zijn diverse moois kerkjes. Cazorla (98 km van Jaén) ligt tussen twee kastelen: La Yedra en Cinco Esquinas in het natuurpark van Cazorla. Deze stadjes zijn ideaal voor liefhebbers van landelijk toerisme. In de omgeving gedijen mooie natuurparken in deze bergachtige provincie en men vind er vele olijfboom plantages, er is hier ook jasmijn, tijm en lavendel te vinden.
Het natuurpark van Cazorla, Segura y Las Villas is met een totale oppervlakte van 214.000 ha het grootste van Spanje. Op 45 km van Jaén bevind zich het 61.000 hectare grote Parque Natural Sierra de Andújar. Daarin staat de Santuario Virgen de la Cabeza. Zij werd verwoest (en later heropgebouwd) tijdens de Spaanse Burgeroorlog toen leden van de Guardia Civil zich erin hadden verschanst. Jaén heeft een gematigd klimaat met een gemiddelde regenval van 800 mm per jaar. De meeste regen valt van december tot februari. Tussen oktober en mei kan vorst optreden in de hogere berggebieden, maar in de zomer wisselt de temperatuur van 27 tot 30°.
Meer foto's op; España Jaén

1 opmerking:

 1. Hallo Mr. Wout,

  Heb me net enige tijd zitten vergapen aan deze prachtige serie foto's.
  Foto's zijn prachtig vooral door de mooie kleuren maar zeker ook door de gekozen composities en uw oog voor detail.
  Al met al ik heb hier enorm van genoten.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...